Μια πρωτοβουλία της Λουίζας Αναστοπούλου
Για περισσότερα από τριάντα χρόνια το Διεθνές Ίδρυμα Yehudi Menuhin (IYMF), που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες από το βιολονίστα και ανθρωπιστή Yehudi Menuhin, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εθνικών οργανώσεων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος MUS-E®, μια έννοια που στοχεύει στην εισαγωγή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου στα αρχέτυπα που είναι κοινά σε όλους τους πολιτισμούς, μέσω μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που χρησιμοποιεί λέξεις, μουσική, παιχνίδια, εικόνες, γραφή, ταινίες ή συνδυασμό πολλών από αυτές τις μορφές έκφρασης, με σκοπό τη μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη μέσω της τέχνης.
Το 2024 το MUS-E® υπάρχει ήδη σε 12 χώρες και το Ίδρυμα Menuhin επιθυμεί να επεκτείνει αυτό το δίκτυο στην Ελλάδα, ξεκινώντας μια πιλοτική δράση σε σχολείο της Καλαμάτας και υπογράφοντας συμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα.
Σήμερα, λοιπόν, Πέμπτη 19 και αύριο Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Ίδρυμα Yehudi Menuhin θα προσφέρει εκπαίδευση σε καλλιτέχνες και δασκάλους του Νηπιαγωγείου «Το Περιβόλι της Γιαγιάς». Αυτό το πρότυπο σχολείο ιδρύθηκε μετά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 από το Ίδρυμα «Ευσταθία Ι. Κωστοπούλου» με σκοπό να στηρίξει οικογένειες χαμηλού εισοδήματος της πόλης, καθώς και οικογένειες που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές προκλήσεις.
Επιλέχθηκε δε, ως πιλοτικό σχολείο για την εισαγωγή του προγράμματος MUS-E® στην Ελλάδα, έπειτα από πρόταση της Λουίζας Αναστοπούλου, πρώην στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι κοντά στο Ίδρυμα Menuhin για πολλά χρόνια.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τον Ευθύμιο Αγγελάκη, ειδικό καλλιτέχνη του προγράμματος MUS-E® στην Πορτογαλία, και θα προσφερθεί σε δασκάλους του σχολείου, καθώς και σε επιλεγμένους καλλιτέχνες που θα ξεκινήσουν την πρακτική MUS-E® στο σχολείο από τον Ιανουάριο του 2025.
Διεθνές Ίδρυμα Yehudi Menuhin
Το Διεθνές Ίδρυμα Yehudi Menuhin (IYMF) είναι ένας διεθνής οργανισμός που δημιουργήθηκε από τον Yehudi Menuhin στις Βρυξέλλες το 1991 για να δώσει «φωνή» σε όσους δεν μπορούσαν να εκφραστούν μέσω της τέχνης. Αποστολή του είναι η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, χρησιμοποιώντας την καλλιτεχνική πρακτική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης. Το IYMF διευκολύνει τις διεθνείς ανταλλαγές και τη συνδημιουργία μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικούς πολιτισμούς και προωθεί την ενσωμάτωση της καλλιτεχνικής πρακτικής στην εκπαίδευση παιδιών από κάθε υπόβαθρο. Αυτό το όραμα ενσωματώνεται σε πολλά έργα κοινωνικής ένταξης μέσω της τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου καλλιτεχνικής πρακτικής σε σχολεία (Πρόγραμμα MUS-E®) με παρουσία σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, και σε προγράμματα σε κέντρα υποδοχής μεταναστών (Σχέδιο INSIDE).
Η τέχνη στα σχολεία
Το πρόγραμμα MUS-E® ξεκίνησε το 1993 από τον Yehudi Menuhin, ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει θετική και ορατή τη διαφορετικότητα των πολιτισμών στην Ευρώπη και εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει ευκαιρίες ώστε παιδιά από διάφορα πολιτιστικά υπόβαθρα και κοινότητες να μπορέσουν να εκφραστούν. Ξεκίνησε το πρόγραμμα MUS-E®, που εδραιώνει ενεργές εμπειρίες τέχνης στην εκπαίδευση και προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, με τον Werner Schmitt και τη Marianne Poncelet.
Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από την έννοια της μουσικής εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε από τον Zoltan Kodaly, ο οποίος πίστευε ότι η μουσική πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής εκπαίδευσης και προσβάσιμη σε όλους. Το MUS-E® διευρύνει την ιδέα σε όλες τις δημιουργικές τέχνες και την προσαρμόζει στη σημερινή πραγματικότητα. Εφαρμόζοντας την τέχνη και εξασκώντας τις τέχνες καθημερινά από την πιο μικρή ηλικία, ενισχύει τη σχολική εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη. Προωθεί έτσι τη συμπερίληψη, το σεβασμό και τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνει το διάλογο και την ενότητα σε μια διαπολιτισμική κοινωνία.
φωτογραφία αρχείου