Διακοπή εργασιών στην παραλιακή της Στούπας

Διακοπή εργασιών  στην παραλιακή της Στούπας

Το ταμείο είναι μείον… στα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ

Το θέμα που προέκυψε και αναφέρεται παρακάτω, αφορά ένα σοβαρό πρόβλημα καθυστερήσεων στις πληρωμές των έργων στη Μεσσηνία, αυτά που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) ή εθνικούς πόρους (ΠΔΕ).

Ένα από αυτά που έχουν επηρεαστεί αρνητικά είναι η βελτίωση της παραλιακής οδού της Στούπας στο Δήμο Δυτικής Μάνης, έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών, καθώς ο ανάδοχος του έργου υπέβαλε τον 5ο λογαριασμό, ύψους 179.922 ευρώ με ΦΠΑ, αλλά αυτός παραμένει ανεξόφλητος.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός εγκρίθηκε από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και διαβιβάστηκε προς εξόφληση στο Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ωστόσο «παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξόφλητος στο σύνολό του».

Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει σε παύση των εργασιών, και το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο έργο. Καθυστέρηση πληρωμών έχει σημειωθεί και σε άλλα έργα της περιοχής, με κίνδυνο πολλά από αυτά να μείνουν ημιτελή ή να μην υλοποιηθούν καθόλου. Ο κίνδυνος για τα έργα είναι μεγάλος, καθώς καθυστερήσεις αυτού του είδους μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση έργων απαραίτητων για την περιοχή.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, «όπως διαπιστώνεται από τους αρμόδιους συλλόγους και φορείς των δημοσίων έργων, παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργων από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό, με κίνδυνο να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ιστορικό

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου προβλέπεται η βελτίωση και η ανάπλαση του παραλιακού δρόμου της Στούπας, με αποξήλωση όλων των υλικών, των πεζοδρομίων, των υφιστάμενων κρασπέδων και ρείθρων. Ως ημερομηνία έναρξης της πράξης είχε οριστεί η 4η Νοεμβρίου 2022 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2023!

Μελέτη

Αντικείμενο της μελέτης είναι η βελτίωση και η ανάπλαση της παραλιακής οδού του οικισμού της Στούπας της Κοινότητας Νεοχωρίου του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η παραλιακή οδός του οικισμού έχει μήκος 422 μέτρα περίπου, με κυμαινόμενο πλάτος από 3 έως 6 μέτρα. Η παρούσα πρόταση προβλέπει αποξήλωση όλων των υλικών της οδού, των πεζοδρομίων, των υφιστάμενων κρασπέδων και ρείθρων.

Ο αστικός εξοπλισμός θα απομακρυνθεί μαζί με τους υπάρχοντες ιστούς ηλεκτροφωτισμού.

Α.Π.