Επιδίκασε αποζημίωση σε 4 ιδιοκτήτες και αναγνώρισε την κυριότητα σε όλους
Η πρώτη «σφαλιάρα» σε Ελληνικό Δημόσιο και Δήμο Καλαμάτας για το χρόνιο ζήτημα της καταπάτησης ακινήτων στην Αγία Τριάδα από Ρομά ήρθε χθες από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, καθώς σε 4 από τους 19 ενάγοντες ιδιοκτήτες αναγνωρίζει κυριότητα επί των ακινήτων τους και επιδικάζει αποζημίωση για τα έτη 2017-2021. Για τους άλλους 15 μπορεί να μην επιδικάζει αποζημίωση, όμως το δικαστήριο αναγνωρίζει και σε αυτούς την κυριότητα επί των ακινήτων τους.
Αυτό έρχεται ως ηχηρή απάντηση στον ισχυρισμό του Ελληνικού Δημοσίου, όταν είχε κατατεθεί η αγωγή από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος μάλιστα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς αμφισβητούσε ευθέως και επίσημα την κυριότητα των ιδιοκτητών επί των ακινήτων, επικαλούμενο δικαίωμα χρησικτησίας των Ρομά, καθώς βρίσκονται στα επίδικα ακίνητα πάνω από 20 χρόνια!
Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών Παναγιώτης Νταής, μιλώντας στο «Θ», που τότε είχε παρουσιάσει εκτενώς το θέμα, μίλησε για δικαίωση των ιδιοκτητών, αλλά και για έναν αγώνα που συνεχίζεται.
Οι… ισχυρισμοί
Η αγωγή των 19 ιδιοκτητών συζητήθηκε πέρυσι το Νοέμβριο στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας και στρεφόταν κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι ιδιοκτήτες με την αγωγή διεκδικούσαν αποζημιώσεις για την τελευταία 5ετία προς αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί από τη στέρηση της νομής των ιδιοκτησιών τους, επικαλούμενοι παραλείψεις των Αρχών να απομακρύνουν τους Ρομά.
Το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του απέρριψε ως απαράδεκτη την αγωγή σε βάρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς, όπως εξηγεί, η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι δική της.
Κατά τη συζήτηση πέρυσι της υπόθεσης όλες οι πλευρές είχαν καταθέσει τους ισχυρισμούς τους, με αυτούς όμως του Ελληνικού Δημοσίου να ξαφνιάζουν.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητούσε ότι οι ενάγοντες είναι πράγματι κύριοι των συγκεκριμένων ακινήτων, διότι, όπως ισχυρίζεται, ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας από το 1989, δηλαδή εδώ και 34 χρόνια. Αυτό, όπως τονιζόταν στους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν για τυχόν θεμελίωση κυριότητας των Ρομά επί των ακινήτων με συμπλήρωση των προϋποθέσεων της χρησικτησίας. Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο πιστεύει ότι οι ενάγοντες θα έπρεπε να έχουν προβεί σε διεκδικητική αγωγή πριν από την συμπλήρωση 20ετίας, δηλαδή πριν από το 2009, για να διακόψουν τη χρησικτησία, αλλιώς έχουν χάσει την κυριότητα των ακινήτων!
Από την πλευρά του τότε ο Δήμος Καλαμάτας είχε ακολουθήσει πιο συνετή υπερασπιστική γραμμή, επικαλούμενο αοριστία, διότι οι ενάγοντες στην αγωγή τους δεν περιγράφουν με ακρίβεια τις εκτάσεις που είναι κύριοι.
Στο ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την απομάκρυνση και μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά, ο Δήμος Καλαμάτας τόνιζε ότι δεν είχε ούτε έχει την αρμοδιότητα της μετεγκατάστασης, ενώ επισήμαινε ότι η διαμορφούμενη στεγαστική πολιτική και ειδικότερα η συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόβλεψη εξασφάλισης αξιοπρεπούς στέγης σε όλους, ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, αποτελεί υποχρέωση και αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, κι αυτό υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά και προνοιακά μέτρα για την απόκτηση στέγης από τους πολίτες.
Ηχηρή απόφαση
Την απάντηση σε όλα αυτά, όπως και άλλα, έδωσε στην πολυσέλιδη απόφασή του το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, η οποία κάνει λόγο για «παράνομες παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (αρχικώς η παράλειψη νομοθέτησης των ανωτέρω ζητημάτων και ακολούθως η παράλειψη των ενεργειών που προβλέπονται στο άρθρο 159 παρ. 7 του ν. 4483/2017) όσο και του Δήμου Καλαμάτας (μη υποβολή αιτήματος προς την Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων), οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τη στέρηση της νομής των ακινήτων των τεσσάρων πρώτων εναγόντων».
Έτσι, στην απόφαση τονίζεται ότι θεμελιώνεται καταρχήν ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Καλαμάτας, για αποζημίωσή τους για την προσβολή του προστατευόμενου με διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος δικαιώματος της ιδιοκτησίας τους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους ως αβάσιμους.
Μάλιστα, ειδικά για τη μία από τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών, η απόφαση αναφέρει ότι «το γεγονός ότι η ενάγουσα γνώριζε κατά το χρόνο αγοράς του ακινήτου την ύπαρξη του καταυλισμού στην περιοχή, δεν αναιρεί την υποχρέωση του Δήμου να προβεί στις ενέργειες που προβλέπονται».
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αποζημίωση στους 15 ενάγοντες, αναγνωρίζοντάς τους όμως την κυριότητα των ακινήτων τους, αλλά εκτιμώντας ότι δεν είχαν το επίδικο διάστημα απολέσει τη νομή τους. Δέχτηκε, όμως, την αγωγή για τους άλλους τέσσερις ιδιοκτήτες και αναγνωρίζει την υποχρέωση του Δήμου Καλαμάτας και του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλουν σε κάθε έναν από αυτούς το ποσό των 10.000 ευρώ.
Με την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος των ιδιοκτητών ,Παναγιώτης Νταής, δήλωσε στο «Θάρρος»:
«Δικαίωση για τους ανθρώπους που τόσα χρόνια στερήθηκαν αυτονόητα δικαιώματα και κυρίως δικαίωση για την κατάρριψη των ανεκδιήγητων ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου περί χρησικτησίας των Ρομά.
Ο αγώνας δεν τελείωσε, συνεχίζεται και, δυστυχώς, είναι ο αγώνας και η αγωνία για το αυτονόητο που οι Έλληνες δίνουν από τη στιγμή που γεννιούνται».
Της Βίκυς Βετουλάκη