«Πάγωσε» το έργο στον Άγιο Νικόλαο Μάνης λόγω έλλειψης πιστώσεων από το ΠΔΕ

«Πάγωσε» το έργο στον Άγιο Νικόλαο Μάνης λόγω έλλειψης πιστώσεων από το ΠΔΕ

Απλήρωτος παραμένει ο εργολάβος που έχει διακόψει τις εργασίες

«Παγωμένο και ακίνητο» από τον Ιούλιο παραμένει το έργο βελτίωσης του παραλιακού δρόμου στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Δυτικής Μάνης, καθώς ο εργολάβος είναι απλήρωτος και έχει προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.

Και το έργο αυτό έχει πέσει «θύμα» της «στάσης πληρωμών» που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε αρκετά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπου οι πιστώσεις ρέουν με το σταγονόμετρο.

Απλήρωτοι λογαριασμοί
Πρόσφατα στο έργο, που είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, δόθηκε παράταση ολοκλήρωσης έως τις 30 Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 70% του φυσικού αντικειμένου της αρχικής σύμβασης και έχει πιστοποιηθεί το 70% περίπου του οικονομικού αντικειμένου της, ενώ υπολείπεται η υλοποίηση του 60% του φυσικού αντικειμένου της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, η οποία υπογράφηκε το Μάιο του 2024.

Η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νέων συμπληρωματικών εργασιών, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες κατά την εκτέλεσή του.

Από τον Ιούνιο, ο ανάδοχος έχει υποβάλει τον 5ο λογαριασμό εργασιών ύψους 263.733,07 ευρώ, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει εξοφληθεί.

Μεγάλες καθυστερήσεις
Από αυτοψίες που έχουν γίνει στο έργο, οι υπηρεσίες έχουν βεβαιώσει ότι οι εργασίες – όσο γίνονταν- προχωρούσαν εντατικά και με άριστο τεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κατά την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης παρουσιάστηκαν (και συνεχίζονται) σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που απαίτησαν την εμπλοκή άλλων φορέων του Δημοσίου, κυρίως με τις υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης (αποκατάσταση βλαβών και μετατόπιση παροχών ύδρευσης, διευθέτηση δικτύων απορροής ομβρίων και λυμάτων κ.ά.) και τον ΟΤΕ (μετατόπιση υπόγειων καλωδίων), ενώ λόγω της διέλευσης δρομολογίων του ΚΤΕΛ τμήματα του εργοταξίου έπρεπε να είναι συνεχώς προσβάσιμα. Έτσι δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, οι οποίες επηρέασαν αντίστοιχα την εκτέλεση και όλων των υπολοίπων εργασιών και υποχρεώσεων του αναδόχου.

Επίσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατήσαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, διότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση εργασιών (έντονη βροχόπτωση, μεγάλοι κυματισμοί, πλημμύρες κ.λπ.), ενώ προκλήθηκαν ζημιές και απώλεια πολλών υλικών του έργου. Τη δε περίοδο του Πάσχα επίσης δε εκτελέσθηκαν εργασίες λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Είναι πλέον γεγονός ότι από την αρχή του έτους δεν υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο και είναι άγνωστο πότε θα είναι διαθέσιμες για την πληρωμή των λογαριασμών.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση για την ολοκλήρωσή του, ενώ πλέον θα μπαίνει χειμώνας και η ολοκλήρωση των εργασιών που υπολείπονται δε θα είναι εφικτή από τις καιρικές συνθήκες.

Της Βίκυς Βετουλάκη