Τα πάνω-κάτω θα φέρει ο νέος ΚΟΚ που κατατίθεται για διαβούλευση

Τα πάνω-κάτω θα φέρει ο νέος  ΚΟΚ που κατατίθεται για διαβούλευση

Αυστηρές ποινές και πρόστιμα

Μεγάλες αλλαγές, με βασικό στόχο τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, φέρνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο νέος ΚΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει αυστηροποίηση των ποινών για μη χρήση κράνους (συμπεριλαμβανομένων των χρηστών πατινιών κ.λπ.) και παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Παράλληλα, το όριο ταχύτητας εντός των πόλεων μειώνεται από 50 σε 30 χλμ.

Δίκυκλα

Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, ο νέος ΚΟΚ θα δίνει μεγάλο βάρος στα δίκυκλα. Θεσπίζεται δε νέα προτεραιότητα στα φανάρια, καθώς θα επιτρέπεται στα δίκυκλα να περνούν μπροστά από τα αυτοκίνητα για να περιμένουν το πράσινο, ενώ επιτρέπεται υπό όρους η διήθηση μεταξύ των αυτοκινήτων.

Επίσης, η μη χρήση κράνους συνεπάγεται αυστηρότερες ποινές, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αφαίρεσης της άδειας οδήγησης έως και 5 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Οι αλλαγές αυτές ισχύουν για όλα τα δίκυκλα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών πατινιών και των ποδηλάτων.

Το νέο όριο ταχύτητας στον αστικό ιστό θα είναι 30 χλμ./ώρα και στα 20 χλμ./ώρα έξω από σχολεία.

Προβλέπονται, δε, αυστηρότερες ποινές για υποτροπές και συγκεκριμένα: Αφαίρεση άδειας οδήγησης έως και 5 χρόνια. 25 πόντοι στο σύστημα βαθμολόγησης. Ποινές φυλάκισης έως και 5 χρόνια. Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ.

Οι ποινές πλέον θα επιβάλλονται στον οδηγό και όχι στο όχημα, ενώ σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οδηγός δεν μπορεί να αναγνωρισθεί, η ποινή θα επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Παραβάσεις

Οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε:

-Χαμηλής επικινδυνότητας, για τις οποίες θα προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και 10 ημέρες. Τέτοιες παραβάσεις μπορούν να είναι τυπικές, όπως η έλλειψη των εγγράφων που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο οδηγός, ή η αντικανονική στάθμευση.

-Μεσαίας επικινδυνότητας, για τις οποίες το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, και θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 20 ημέρες.

-Υψηλής επικινδυνότητας και αντικοινωνική οδήγηση, όπου οι ποινές θα είναι αυστηρότατες.

Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η επικίνδυνη οδήγηση, η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στη ΛΕΑ και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα τιμωρούνται ποινικά, με τις ποινές να είναι ιδιαίτερα αυστηρές, έχοντας κακουργηματικό χαρακτήρα. Εάν ο οδηγός υποτροπιάσει, οι ποινές θα πολλαπλασιάζονται, ενώ εάν υποτροπιάσει για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, τότε η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της.

Στις αντικοινωνικές παραβάσεις, για τις οποίες θα προβλέπονται επίσης πολύ αυστηρές ποινές, προστίθενται η κίνηση στη ΛΕΑ, αλλά και η στάθμευση σε θέση ΑμεΑ ή σε ράμπα ΑμεΑ.

Τέλος, μεταξύ κι άλλων αλλαγών που προβλέπονται, θα απαγορεύονται το φαγητό, το ποτό και το κάπνισμα κατά την οδήγηση, καθώς και η οδήγηση με σαγιονάρες.