Διαμαρτυρία στην Καλλιρρόη για το νερό και τη δυσοσμία από τα σκουπίδια

Διαμαρτυρία στην Καλλιρρόη για το νερό και τη δυσοσμία από τα σκουπίδια

Για μόλυνση του νερού και του αέρα κάνει λόγο σε αναφορά της προς το Δήμο Οιχαλίας, μία ιδιοκτήτρια οικίας και καταγόμενη από την περιοχή της Καλλιρρόης, γνωστοποιώντας ανάλυση νερού ύδρευσης που η ίδια έστειλε σε εργαστήριο.

Η κα Άντα Μαράτου, δημοσιοποιώντας την αναφορά της, αλλά και τις μετρήσεις του εργαστηρίου που δείχνουν ότι το νερό από τη βρύση της δεν ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες παραμέτρους από την νομοθεσία, ζητά ενέργειες από το Δήμο.

Δυσοσμία
Η κα Μαράτου στην αναφορά της εξηγεί ότι το σπίτι της στην Καλλιρρόη βρίσκεται πολύ κοντά στο εργοστάσιο σκουπιδιών (η ίδια το ονομάζει παράνομη χωματερή, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο ταφή απορριμμάτων). Κατά την διαμονή τους εκεί το Πάσχα η δυσοσμία από τα σκουπίδια ήταν αφόρητη, τόσο το πρωί, όσο και αργά το βράδυ. Παράλληλα, όπως αναφέρει, το νερό είχε μία οσμή  από «σκουπιδίλα».

Ρώτησε, όπως διευκρινίζει, την πρόεδρο του χωριού και την καθησύχασαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό, διότι γίνονται δειγματοληψίες από το Δήμο.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, απέφυγε να επισκεφτεί οικογενειακώς το σπίτι τους στην Καλλιρρόη, σκεπτόμενη πώς θα αντέξουν την βρώμα από τα σκουπίδια.

Το Σαββατοκύριακο 13-15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ήρθαν στο σπίτι τους και περιγράφει το εξής περιστατικό:

«Το Σάββατο το απόγευμα μπήκα στο μπάνιο προκειμένου να λουστώ και να κάνω ντους.  Ανοίγω το ζεστό νερό και μου  κατακλύζει το κεφάλι νερό, που μύριζε σαν βόθρος. Πρώτη φορά στην ζωή μου ένοιωσα τόσο άσχημα και τόσο φοβισμένη για το τι μπορεί να περιείχε αυτό το δηλητήριο».

Αναλύσεις
Και πάλι, όπως λέει, όταν παραπονέθηκε την διαβεβαίωσαν ότι το νερό είναι καθαρό. Καθώς έμαθε ότι συγχωριανός της το Μάρτιο προέβη σε μικροβιολογική ανάλυση του νερού και το αποτέλεσμα έδειξε ότι ήταν ακατάλληλο για οικιακή χρήση, αποφάσισε, φεύγοντας για Αθήνα, να πάρει μαζί της δείγμα από την βρύση της κουζίνας της σε αποστειρωμένο δοχείο.

Το έδωσε για ανάλυση σε πιστοποιημένο εργαστήριο και βρέθηκε ότι περιέχει κολοβακτηρίδια (68 total coliforms),  ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα  ΚΥΑ θα έπρεπε να υπάρχει απουσία αυτών.

Υπογραμμίζει λοιπόν ότι τίθεται θέμα υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής και πως από το 2012 φωνάζουν οι κάτοικοι ότι δεν είναι ορθή επιλογή η τοποθεσία του εργοστασίου επεξεργασίας  απορριμμάτων, διότι κάτω από αυτήν, στο υπέδαφος, υπάρχει υπόγεια λίμνη  με νερό τριών πηγών.

Ζητά λοιπόν από το Δήμο ενημέρωση για τις ενέργειες που θα κάνει και για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να προστατέψει την υγεία των κατοίκων.

Της Βίκυς Βετουλάκη