Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η καθημερινότητα των περισσοτέρων συνοδεύεται από όμορφες στιγμές, συνεχές τρέξιμο και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) δυσκολίες. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιες ευαισθησίες ανεξάρτητα από την ηλικία μας, που φυσικά με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούμε να καταπολεμήσουμε στο μέγιστο βαθμό.
Ποιες είναι όμως αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις εξαλείψουμε και να ομορφύνουμε τις μέρες μας; Σας τα περιγράφουμε όλα παρακάτω, γι’ αυτό πάμε να ξεκινήσουμε!
Σωματικές ευαισθησίες
Ξεκινάμε με τις πιο κοινές ευαισθησίες που εμφανίζονται σε μία τεράστια μερίδα του πληθυσμού και αυτές δεν είναι άλλες από τις σωματικές. Πολύ συχνά λοιπόν εμφανίζουμε πλήθος ζητημάτων στο σώμα μας, από πόνο στην πλάτη και εποχιακές αλλεργίες, μέχρι και φωτοευαισθησία στα μάτια. Με γνώμονα τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από αυτά τα προβλήματα οδηγούν σε ποικίλα συμπτώματα. Για παράδειγμα η φωτοφοβία μπορεί να δημιουργήσει έντονο πονοκέφαλο ή ημικρανία, ο πόνος στον αυχένα οδηγεί σε μούδιασμα των χεριών κ.α.
Είναι σημαντικό συνεπώς να αντιμετωπίζουμε το κάθε πρόβλημα από τα πρώτα του συμπτώματα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν μελλοντικά προβλήματα. Αφού λοιπόν αντιληφθούμε την ευαισθησία που παρουσιάζουμε, είναι καλό να απευθυνθούμε στον κατάλληλο επαγγελματία, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα και θα μας φέρει πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Συναισθηματικές ευαισθησίες
Άλλος ένας τύπος ευαισθησιών είναι οι συναισθηματικές, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως σε περιόδους στρες και άγχους. Τα άτομα λοιπόν που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τις δυσκολίες τείνουν να είναι περισσότερο ευάλωτα στην καθημερινότητα και συνήθως νιώθουν να πνίγονται “σε μια κουταλιά νερό”.
Στα προβλήματα αυτά μπορούν να προστεθούν και οι διάφορες φοβίες και ανασφάλειες που είναι πιθανό να βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας και επιβαρύνουν όλες τις εκφάνσεις της. Είναι πολύ σημαντικό όμως να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε τα συναισθήματά μας, είτε με την καθοδήγηση από κάποιον ειδικό επαγγελματία, είτε με προσωπική εσωτερική δουλειά.
Δυσκολία κατά την κοινωνικοποίηση
Είναι γεγονός ότι η δυσκολία κατά την κοινωνικοποίηση αφορά μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας, και όπως είναι προφανές φέρει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Πιο αναλυτικά, δεν είναι λίγες οι φορές που λειτουργεί ως τροχοπέδη και τους κρατάει πίσω είτε σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις τους με τους άλλους, είτε κατά την προσωπική τους εξέλιξη.
Πολλές φορές δε, η δυσκολία αυτή μπορεί να πάρει και τη μορφή φοβίας και συνεπώς να διαχωριστεί παντελώς από την έννοια της εσωστρέφειας. Η κοινωνική φοβία ή κοινωνική διαταραχή άγχους όπως αλλιώς ονομάζεται, τείνει να είναι μία ιδιαίτερα δυσμενής συνθήκη για την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου και είναι κρίσιμο να αντιμετωπίζεται από τα πρώτα σημάδια της.
Διαταραχές ψυχικής υγείας
Κλείνουμε το άρθρο με μία γενική κατηγορία, η οποία αναφέρεται στις διαταραχές ψυχικής υγείας. Η συγκεκριμένη κατηγορία ναι μεν μπορεί να περιέχει και κάποιες από τις δυσκολίες που αναλύσαμε παραπάνω, όπως την κοινωνική φοβία, αλλά αφορά και άλλες διαταραχές που προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία στην καθημερινότητα, όπως είναι η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής κ.α.
Στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι μόνιμες και δεν καταδεικνύουν, σε καμία περίπτωση, αδυναμία του ατόμου που τις αντιμετωπίζει. Επιπλέον, με την κατάλληλη καθοδήγηση είναι αντιμετωπίσιμες και δεν ταυτίζονται (οι πιο απλές!) με βίαιες συμπεριφορές. Χρειάζεται λοιπόν να εξαλείψουμε το στίγμα προς τους πάσχοντες, καθώς όπως είναι προφανές οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής, κοινωνικού υπόβαθρου κ.α.
Φτάνοντας έως εδώ, μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε πλήρως ότι οι ευαισθησίες που ίσως αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην καθημερινή ζωή, είναι πιο διαδεδομένες από ότι πιστεύουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποδεχτούμε τις όποιες μικρές (ή και μεγαλύτερες!) δυσκολίες και να κάνουμε σταθερά βήματα προς την αντιμετώπισή τους. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μία όμορφη καθημερινότητα, η οποία θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη και την αυτογνωσία!