Ομοβροντία ξενοδόχων προς την κυβέρνηση: «Ως εδώ και μη παρέκει…» για βραχυχρόνια μίσθωση & φορολογία

Ομοβροντία ξενοδόχων προς την κυβέρνηση: «Ως εδώ και μη παρέκει…» για βραχυχρόνια μίσθωση & φορολογία

Απόλυτη ομοφωνία και συστράτευση για τις επόμενες κινήσεις κυριάρχησαν στο έκτακτο συμβούλιο των 55 προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το οποίο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ όλοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους από τις τελευταίες εξελίξεις σε τουρισμό και εστίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη φορολογία.

Έτσι, αποφασίσθηκαν συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας , Δημήτρης Καραλής, πρότεινε την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης, όπου θα κληθεί και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Πατέλης.

Έκτακτο Συμβούλιο
Το έκτακτο συμβούλιο των 55 προέδρων της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων συγκάλεσε ο πρόεδρός της Γιάννης Χατζής. Το κλίμα ήταν τεταμένο και υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την πλειοψηφία των προέδρων των Ενώσεων για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, ενώ όλοι δήλωσαν απόλυτη συστράτευση στις προσπάθειες της διοίκησης της ΠΟΞ απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου των προέδρων των 55 Τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συνεδρίαση κατέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την ισχυρή ενότητα και αποφασιστικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου. Η προσφορά του ξενοδοχειακού κλάδου δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Έχουμε επανειλημμένα αποδείξει, μέσω των πράξεών μας, ότι ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, ξεπερνώντας συχνά τις προσδοκίες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Στηρίζουμε τα δημόσια έσοδα, συνεισφέροντας 10,5 δισ. άμεσα στο ΑΕΠ, την απασχόληση, προσφέροντας εργασία σε 225.000 εργαζομένους, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες σε όλη τη χώρα, αφού το 90% του ξενοδοχειακού ΑΕΠ παράγεται περιφερειακά.

Ωστόσο, η ικανότητα του ξενοδοχειακού κλάδου να προσφέρει με το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστή δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, αναφορικά με τις αυξήσεις τόσο στο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων όσο και στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, προκαλούν έντονη ανησυχία. Με κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στο κόστος των υπηρεσιών μας, ακριβαίνει το προϊόν για τους Έλληνες και ξένους πελάτες μας, μειώνεται η διείσδυση που έχει η δραστηριότητα στην τοπική οικονομία και πλήττεται άμεσα η ανταγωνιστικότητά μας.

Αυτά επιβεβαιώνονται από τις αντιδράσεις της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδίων (DRV), αλλά και χιλιάδων ξένων πελατών που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με αρνητικά μηνύματα.

Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, παρά τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις και τις στρεβλώσεις που προκαλεί στην αγορά φιλοξενίας της χώρας μας. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που μειώνει τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη και βυθίζει τα δημόσια έσοδα ανά επισκέπτη, καθώς τα δηλωμένα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχοντας μάλιστα περισσότερες κλίνες, είναι περίπου 93% λιγότερα από αυτά των ξενοδοχείων.

Το μήνυμα του σημερινού συμβουλίου είναι ξεκάθαρο: η ελληνική Πολιτεία οφείλει, επιτέλους, να προσεγγίσει τον ξενοδοχειακό κλάδο ως έναν συμπληρωματικό αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και όχι ως μια βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση».

Δ. Καραλής
Από την πλευρά του, ο κ. Καραλής μίλησε για πρωτοφανή ομοφωνία των προέδρων κατά τη συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. «Όχι μόνο δεν υπήρξε διαφωνία, απεναντίας όλοι επιμείναμε σε αυστηρότερη συμπεριφορά διεκδίκησης των αιτημάτων μας απέναντι στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ήταν από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν. «Εν πολλοίς σε αυτή οφείλεται το πρόβλημα της μικρής εισπραξιμότητας περιοχών όπως η δικιά μας, που δεν είναι πολύ τουριστικές, αλλά και περιοχές που είναι τουριστικοί προορισμοί έχουν τεράστιο πρόβλημα από αυτά τα καταλύματα. Είπαμε ότι αυτό πρέπει να τελειώσει και ότι η κυβέρνηση ολιγωρεί. Δεν μπορεί να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στις δικές μας επιχειρήσεις που έχουμε αναλάβει ένα τεράστιο φορτίο ευθύνης πληρώνοντας τεράστια ποσά», σχολίασε ο κ. Καραλής.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν η αθρόα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. «Δεν μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει μέτρα. Δεν μπορεί να λέει ότι εμείς στηρίζουμε το ΑΕΠ και το μόνο μέτρο που παίρνει να είναι ότι θα μπουν στη διαδικασία χρονομίσθωσης οι κλειστές κατοικίες. Τρίτο θέμα που τέθηκε ήταν η σοβαρή παράλειψη ή μη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν το ενεργειακό τους προφίλ και να μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΞΜ.

Τέλος, πρότεινε την πραγματοποίηση γ.σ., παρουσία του κ. Πατέλη που εισηγήθηκε τα μέτρα, για να γίνει ένας διάλογος και να καταλάβει τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί απ’ όσα πρότεινε.

Της Βίκυς Βετουλάκη