Την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, η Ομάδα «Πάμε Βόλτα» οργανώνει επίσκεψη στους θολωτούς τάφους Τραγάνας. Μαζί τους θα είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζήλας
Η Τραγάνα είναι οικισμός νοτίως της Μαραθόπολης και Χώρας. Εκεί έχει ανασκαφεί προϊστορικός οικισμός της Μυκηναϊκής Εποχής και δύο θολωτοί τάφοι. Οι πρώτες έρευνες στο χώρο πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1909-1912 από τους αρχαιολόγους Α. Σκιά και Κ. Κουρουνιώτη, ενώ συστηματική ανασκαφή πραγματοποιήθηκε αργότερα από τον Σπ. Μαρινάτο (δεκαετία 1950). Συμπληρωματικές έρευνες έγιναν από τον Γ. Κορρέ κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980.
Σε διάφορα σημεία του σύγχρονου χωριού Τραγάνα βρέθηκαν αποσπασματικά λείψανα του μυκηναϊκού οικισμού στον οποίο ανήκαν οι τάφοι. Η Τραγάνα είναι μια προϊστορική θέση με σημαντικά οικιστικά κατάλοιπα, θολωτούς τάφους, πολυάριθμα και πλούσια κινητά ευρήματα.
Αναχώρηση από Καλαμάτα στις 10.00 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6970-347650.
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής
Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, η Ομάδα «Πάμε Βόλτα» οργανώνει ομιλία με θέμα «Η καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης και η σημασία της» τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Rex (Αριστομένους 26, Καλαμάτα).
Ομιλητές θα είναι οι:
-Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτονας EMΠ, «Καταγραφές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Αναφορά σε θεσμοθετημένες και μη θεσμοθετημένες διαδικασίες καταγραφής»
-Δρ Μαρία Θεοδώρου, PhD (AA), αρχιτέκτων ΤΕΕ/ARB/RIBA, «Τα κτίσματα αρχεία μνήμης ενός εύθραυστου πλανήτη και η φεμινιστική αφήγηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής καταγραφής στην Καλαμάτα το 1986»
-Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος – συγγραφέας – ερευνητής της τοπικής ιστορίας, «Ακολουθώντας τον αστικό μετασχηματισμό της πόλης».