Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: «Στα κάγκελα» οι επιχειρηματίες της περιοχής για τη σημερινή εικόνα της πλατείας

Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: «Στα κάγκελα» οι επιχειρηματίες της περιοχής για τη σημερινή εικόνα της πλατείας

Τις πιο άσχημες εντυπώσεις, για τη λειτουργικότητα και την αισθητική της, καταγράφει η ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

Πέραν των περίοικων που βλέπουν την περιοχή να αλλάζει προς το χειρότερο, με το κυκλοφοριακό ζήτημα και την έλλειψη πρασίνου να κυριαρχούν, και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί σημειώνουν ότι πρόκειται για μια ανάπλαση η οποία έχει μετατρέψει την πλατεία σε ένα σύγχρονο «κολαστήριο».

Όπως παρατηρούν, δε, μιλώντας στο «Θάρρος» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται για χρόνια πέριξ της πλατείας 23ης Μαρτίου, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, όχι μόνον συμβάλλει στην καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει και την προσέγγιση στα καταστήματα.


Δημήτρης Τσαμπούκος

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τη σημερινή εικόνα της πλατείας. Μας πήραν 70 πάρκινγκ που είχαμε επιπλέον με τα έργα, και πλέον για να παρκάρουμε, τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι πελάτες μας, πρέπει να βγαίνουμε κάθε φορά σε αναζήτηση χώρου. Σε περίπτωση βροχόπτωσης δε, τα νερά κατεβαίνουν ποτάμι, με αποτέλεσμα να έχουμε δει ήδη πλημμύρες στα μαγαζιά μας, παρά την αραιή βροχόπτωση», εξηγεί ο κ. Τσαμπούκος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην πλατεία.

Όσον αφορά στις εργασίες που θα αρχίσουν ξανά στα μέσα του μήνα, ο κ. Τσαμπούκος δε δηλώνει αισιόδοξος ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο: «Ούτε η προηγούμενη μορφή της πλατείας εξυπηρετούσε έτσι όπως θα θέλαμε, αλλά τώρα χειροτέρεψε».


Μαρία Πράττη

Απογοητευμένη από τα έργα ανάπλασης δηλώνει η κα Μαρία Πράττη, η οποία διατηρεί φαρμακείο στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ίδια, η εικόνα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Ιστορικό Κέντρο –έπειτα από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν- είναι χαοτική, με πιο ενδεικτικό περιστατικό από όσα παρατηρούνται να είναι τα άτομα που έχουν πάει στο φαρμακείο της επειδή τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία της ανάπλασης.

Όπως σημειώνει ακόμη, «είναι απαράδεκτο η Δημοτική Αστυνομία να γράφει κλήσεις σε οχήματα που έρχονται στα καταστήματά μας για τροφοδοσία καθημερινά».

Παράλληλα, εξηγεί ότι το κυκλοφοριακό που δημιουργείται από τα στενά περάσματα του δρόμου και τις ελλιπείς θέσεις πάρκινγκ είναι ένα καθημερινό, ενοχλητικό πρόβλημα για τους περίοικους, αλλά και όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σχολιάζει, δεν ήταν λίγες οι φορές που το σημείο γύρω από τον κόμβο μετατρεπόταν σε «κολαστήριο» από τις κόρνες και τους οδηγούς, καθώς δε διευκολυνόταν η διέλευσή τους.


Θανάσης Αρβανίτης

Ο κ. Αρβανίτης δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια. Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή μορφή της πλατείας, παρατηρεί: «Είμαι από μικρό παιδί καθημερινά στην πλατεία. Αυτό το έργο που ξεκίνησε και δεν έχει τελειώσει, για μένα είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει από τα έργα αναπλάσεων στην Καλαμάτα. Σκεφτείτε ότι το μαγαζί διαθέτει τρεις πόρτες. Εξ αυτών από τη νότια, επί της 23ης Μαρτίου πλέον, δεν μπαίνει κανείς. Αυτό το μέρος πλέον δεν αποτελεί καν πέρασμα όπως συνέβαινε κάποτε.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αυτοκίνητα, αφού μέχρι και στον κόμβο ή την πλατεία παρατηρείται πρόβλημα με τη διέλευση και τη στάθμευση. Είναι εδώ και μήνες ένα έργο μισοτελειωμένο, με δοκούς, σπασμένα πλακάκια, λάστιχα πεταμένα, τα οποία αθροίζονται στην υπόλοιπη τραγική εικόνα της πλατείας.

Εμείς εδώ δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποια πλημμύρα, όμως γειτονικά μαγαζιά έχουν ήδη πλημμυρίσει τρεις φορές».

Επίσης, επισημαίνει: «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η εικόνα μπορεί να τροποποιηθεί προς το καλύτερο, ακόμα και με παρεμβάσεις εκ των υστέρων. Δεν είναι ένα έργο το οποίο εμείς προσδοκούσαμε να γίνει έτσι. Καλύτερα να χαλάσει και να γίνει η πλατεία όπως ήταν! Αν ήθελαν να μας λάβουν υπόψη, θα το είχε κάνει ήδη η Δημοτική Αρχή, καλώντας όλους τους επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου, και από κοινού, σε συνεννόηση, να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να λυθούν.

Δεν το λέμε, άλλωστε, μόνο εμείς που δουλεύουμε εδώ και το βλέπουμε κάθε μέρα, αλλά το λέει όλη η Καλαμάτα, και ακόμη χειρότερα: οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες».


Λεωνίδας Βουτέλης

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του κ. Λεωνίδα Βουτέλη: «Πιστεύω ότι η πλατεία έτσι όπως έχει φτιαχτεί δε βολεύει κανέναν. Ούτε τους εμπόρους ούτε τους πελάτες που θέλουν να έρθουν και να ψωνίσουν στο Ιστορικό Κέντρο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια ολιγόλεπτη στάση, δεν υπάρχει πάρκινγκ πουθενά. Πρέπει να παρκάρει αναγκαστικά στο πάρκινγκ και εάν είναι και άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας, αυτό είναι αποτρεπτικό για τη δουλειά μας, αφού κάποιος θα προτιμήσει να πάει σε άλλο κατάστημα.

Παράλληλα, πιστεύω ότι έτσι όπως έχει φτιαχτεί η πλατεία είναι και λίγο κακόγουστη, μιας και το κοίλο που έχει δημιουργηθεί δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Ο δρόμος είναι μικρός, δεν μπορούν να στρίψουν τα αμάξια και ειδικά τα λεωφορεία ή τα φορτηγά, κι έτσι δημιουργείται καθημερινά μεγάλο πρόβλημα».

Ερωτηθείς για τις μελλοντικές παρεμβάσεις επιδιόρθωσης κακοτεχνιών, τονίζει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε δει το έργο ολοκληρωμένο, αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Εμείς δεν έχουμε μείνει ευχαριστημένοι. Θα θέλαμε να άλλαζε η πλατεία και να γινόταν διαφορετική: πιο μεγάλος ο δρόμος, να μεγάλωνε λίγο η πλατεία, αλλά όχι στο βαθμό που έχει γίνει τώρα. Να έχει πιο πολύ πράσινο, να έχει χώρους για ολιγόλεπτη στάθμευση, και το σημαντικότερο, να γίνει ευνοϊκή για τη βόλτα του κόσμου. Πλέον ούτε αυτό βλέπουμε».


Βασίλης Κιρκινέζος

«Δεν εξυπηρετεί η πλατεία 23ης Μαρτίου με τη σημερινή της μορφή», σημειώνει και ο κ. Βασίλης Κιρκινέζος, που διατηρεί κατάστημα στο σημείο για πολλές δεκαετίες.

Και εξηγεί: «Ο κόσμος δεν έρχεται, γιατί δεν έχει πού να αφήσει το αυτοκίνητό του, μιας και οι περισσότεροι δεν προτιμούν να παρκάρουν αρκετά μακριά και να κουβαλούν τα ψώνια ως εκεί. Από την άλλη πλευρά, οι ελλιπείς πλέον θέσεις στάθμευσης έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Με τον τρόπο που ενήργησαν, έδιωξαν τα πάντα».

Ο ίδιος, πάντως, δε δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για βελτίωση της σημερινής κατάστασης.


Γιώργος Μαυρέας

Για τον κ. Γιώργο Μαυρέα, η ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου είναι ένα κακό έργο: «Η γνώμη μου είναι ότι έκαναν ένα πολύ κακό έργο. Δεν αρέσει σε κανέναν. Θεωρώ ότι γέμισε ο τόπος από τσιμέντο και πέτρα, χωρίς καθόλου πράσινο. Θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο ανθρώπινο, που να μπορεί να προσελκύει περισσότερο κόσμο, περισσότερα παιδιά, περισσότερες οικογένειες. Στην καθημερινότητα πάντα υπάρχουν προβλήματα πλέον, με κυριότερο το κυκλοφοριακό που δημιουργείται.

Νομίζω ότι δε δουλεύει αυτό το πράγμα και σίγουρα θέλει αλλαγές, αφού σε αυτή την κατάσταση είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί ατύχημα».

Σύμφωνα ακόμη με τον ίδιο: «Ζήτημα πάλι με τις πλημμύρες, αφού αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα έντονο πρόβλημα κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης. Νομίζω ότι είναι ένα κάκιστο έργο. Δεν ξέρω ποιος το σχεδίασε και ποιος το σκέφτηκε, πάντως το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό, και με όσους το έχουμε συζητήσει και έχουν εκφράσει τη γνώμη τους, δεν έχει ειπωθεί θετικό σχόλιο για αυτή τη μορφή που πήρε η πλατεία και τριγύρω».

«Αισιόδοξος δεν είμαι για τίποτα», σχολιάζει ο κ. Μαυρέας όσον αφορά ενδεχόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στο σημείο, ενώ συνεχίζει παρατηρώντας: «Εμείς που δραστηριοποιούμαστε εδώ θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί πρόκειται για ένα έργο που –κατά τα λεγόμενά τους- θα έχει διάρκεια 4 μήνες. Όμως, από ό,τι φαίνεται, θα τραβήξει παραπάνω, μιας και μεσολαβεί χειμώνας. Δεν ξέρω πώς θα αντεπεξέλθουν οι επιχειρηματίες της περιοχής. Νομίζω ότι ο Δήμος θα πρέπει να πάρει μέτρα, ώστε αυτό το πράγμα να τελειώσει όσο πιο άμεσα γίνεται! Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την περιοχή».

Της Χριστίνας Μανδρώνη