«Παγίδες θανάτου» οι ρευματοκλοπές στην Καλαμάτα

«Παγίδες θανάτου»  οι ρευματοκλοπές  στην Καλαμάτα

Παρά τα ατυχήματα, οι δράστες συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους

Η… μάστιγα των ρευματοκλοπών στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και όχι μόνο, έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα από τις σελίδες του «Θ», με σειρά από ρεπορτάζ.

Τον Αύγουστο, μετά τη δεύτερη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή που… κατοικούν οι Ρομά, σημειώναμε ότι “φόβος και οργή κυριεύει τους κατοίκους, αφού το φαινόμενο θέτει σε υψηλό κίνδυνο ανθρώπους και περιουσίες.

Δεκάδες αυτοσχέδια καλώδια με γάντζους στην… υπηρεσία Ρομά για να κλέβουν ρεύμα. Διάσπαρτα στο έδαφος, παγίδες θανάτου για τον οποιονδήποτε, ακόμα και για τον πυροσβέστη που μέσα στους μαύρους καπνούς προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά.

Πρόκειται για μια κατάσταση που με την ανοχή όλων, στην κυριολεξία όλων, θέτει σε κίνδυνο ζωές, πολλές ζωές και κρατά μια ολόκληρη πόλη όμηρο μιας πυρκαγιάς που κάποια στιγμή ίσως να μην… μπορεί να ελεγχθεί με την όποια αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Κινδυνεύουν ζωές

Οι ρευματοκλοπές από Ρομά έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και πλέον καθημερινά σχηματίζονται δικογραφίες για το εν λόγω αδίκημα.

Η μεθοδολογία γνωστή: Απευθείας από το δίκτυο της ΔΕΗ κλέβουν ρεύμα με αυτοσχέδια άγκιστρα, τα οποία είναι είτε λυγισμένες πρόκες είτε κομμάτια χαλκού. Στη συνέχεια το κατεβάζουν με καλώδια και το περνούν μέσα από κτήματα, νερά, δρόμους κ.λπ. Τα καλώδια μεταξύ τους συνδέονται απλά και το σημείο επαφής τους γυμνό και εκτεθειμένο, αποτελώντας έναν άμεσο κίνδυνο για τον οποιονδήποτε.

Πολλές φορές αγρότες με τα μηχανήματά τους, τρακτέρ, φρέζες κ.λπ., δουλεύοντας, έχουν κόψει καλώδια που είναι θαμμένα στα κτήματά τους. Από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Στο ίδιο θέμα υπήρξε αναφορά και στην εκπομπή Live News του τηλεοπτικού καναλιού (MEGA). Σύμφωνα με την περιγραφή της κατάστασης, «καλώδια εντελώς πρόχειρα ενωμένα, πολλές φορές “γυμνά”, άλλοτε μπλεγμένα σε δένδρα, άλλοτε θαμμένα στη γη, κάποιες φορές περνώντας από σημεία με νερά, είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει κάποιος. Εκατοντάδες μέτρα καλωδίων ρεύματος που κρέμονται από κολώνες της ΔΕΗ, με την “ουρά” τους να καταλήγει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε παραπήγματα οικισμών Ρομά, που συνεχίζουν ακάθεκτοι τις ρευματοκλοπές!

Μπορεί το φαινόμενο στη χώρα να σημείωσε μια… κάμψη πριν από περίπου έξι χρόνια, τελευταία βρίσκεται ξανά σε έξαρση με το κόστος να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές!

Οι ύποπτοι… συνήθεις, που ειδικά στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν αποθρασυνθεί εντελώς, αφού ακόμα και μετά από πάθημα, φαίνεται να μην έμαθαν το μάθημα.

Τον Αύγουστο και σε διάστημα μικρότερο του μισού μήνα οι ρευματοκλοπές που “τροφοδοτούσαν” παράνομα τον καταυλισμό στην περιοχή της Αγίας Τριάδας προκάλεσαν φωτιές, μία εκ των οποίων άφησε πίσω της περίπου 30 στρέμματα καμένης αγροτικής έκτασης, έφτασε κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια της περιοχής, ενώ οι καπνοί κάλυψαν την πόλη της Καλαμάτας.

Κι όμως, το πάθημα δεν έγινε μάθημα…

Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε ήταν τρομερό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, ανακαλύπτοντας αμέτρητα καλώδια ρεύματος στην περιοχή. Τα καλώδια τότε είχαν θεωρηθεί ως η πιθανή αιτία της φωτιάς, με τους πυροσβέστες που βρέθηκαν να κινδυνεύουν και να κόβουν την παροχή ρεύματος για να σβήσουν τη φωτιά και να μη θρηνήσουμε θύματα.

Οι ρευματοκλοπείς, ωστόσο, απτόητοι την επόμενη κιόλας ημέρα έριξαν ξανά “καμάκι”, τροφοδοτώντας παρανόμως όλα τα παραπήγματα του καταυλισμού.

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες το φαινόμενο συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, δίχως σταματημό, όχι μόνο σε εκείνο το σημείο, αλλά σε πολλά ακόμη σε ευρύτερη την περιοχή της Καλαμάτας.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με το κόστος, που σίγουρα δεν είναι αμελητέο, αλλά πρωτίστως με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, καθώς ένα τέτοιο καλώδιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Αφού τα αυτοσχέδια άγκιστρα, τα οποία είναι είτε λυγισμένες πρόκες είτε κομμάτια χαλκού, τις περισσότερες φορές είναι εκτεθειμένα και κάποιος ανυποψίαστος μπορεί να πέσει στην “παγίδα θανάτου”».