Δ.Σ. Τριφυλίας: Τέθηκε το θέμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων

Δ.Σ. Τριφυλίας: Τέθηκε το θέμα της Δημοτικής  Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Δευτέρας, προ ημερήσιας διάταξης, τέθηκε το θέμα της «σίγασης» της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων.

Θέτοντάς το ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Ανδρέας Φωτόπουλος, είπε ότι στην εορτή του πολιούχου των Γαργαλιάνων, Αγίου Διονυσίου, δε συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολούθησαν επιστολές του δημάρχου και του Φώτη Παναγιωτόπουλου, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Πολιτισμού, τονίζοντας: «Ο Φώτης τα είπε πάρα πολύ καλά και στο τέλος το συμπέρασμα είναι: αυτό που ζητούν τα παιδιά είναι έναν αρχιμουσικό. Όργανα έχουν, στολές έχουν, το κτήριο από το 2010 είναι στο Δήμο – το έχει παραχωρήσει, είναι όλα άψογα. Αυτό που έχει μείνει πίσω και πιστεύω είναι εκτεθειμένες οι υπηρεσίες του Δήμου, είναι ότι πρέπει να προκηρυχθεί μια θέση αρχιμουσικού για τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων».

Απαντώντας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δήμητρα Ανδρινοπούλου, ανέφερε: «Το θέμα της Φιλαρμονικής μάς απασχόλησε από την αρχή, το πώς μπορεί να επιλυθεί. Ενδιαφέρθηκα και έμαθα από το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού, από την κα Στυλιανού, ποιο είναι το πρόβλημα της Φιλαρμονικής.

Εκτός αυτού, επειδή από το 2014 έως το 2019 ήμουν στην Κοινωφελή Επιχείρηση ως μέλος ήξερα ότι η Φιλαρμονική των Γαργαλιάνων ήταν ακέφαλη, με την έννοια ότι δεν είχε μόνιμο αρχιμουσικό».

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Ηλίας Δημητρακόπουλος, λέγοντας: «Μέχρι πριν γίνει ο καλλικράτειος Δήμος Τριφυλίας υπήρχε Φιλαρμονική στους Γαργαλιάνους, ήταν Δημοτική Φιλαρμονική, και συνεχίζει να είναι. Και υπήρχε μαέστρος».

Η κα Ανδρινοπούλου συνέχισε λέγοντας ότι το 2011, με το Δήμο Τριφυλίας πλέον, τα νομικά πρόσωπα των συνενωθέντων Δήμων ενσωματώθηκαν ως είχαν «και η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων δεν είχε μαέστρο, δεν είχε αρχιμουσικό. Άρα, να εξηγήσουμε και να πούμε, το πρόβλημα αυτό δε δημιουργήθηκε ούτε στην προηγούμενη Αρχή Λεβεντάκη ούτε στην τωρινή. Αυτό το κληρονόμησε ο δήμαρχος και το κληρονόμησα κι εγώ. Λέτε τώρα “καλά τα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος”. Καλά τα είπε, αλλά εγώ δεν έχω τη δικαιοδοσία “το είπε κι αρχίζω να προσλαμβάνω κόσμο”».

Και αφήνοντας αιχμή (ως εξελήφθη), ιδίως για τη δημαρχοντία Κατσίβελα, πρόσθεσε: «Προφανώς, για να υπάρχει αυτό το πρόβλημα και να μην το έχουν λύσει και οι προηγούμενες Αρχές και οι προηγούμενοι δήμαρχοι, που κατάγονταν από εκεί, δεν επιλύεται τόσο εύκολα…». Σε άλλο σημείο η κα Ανδρινοπούλου τόνισε: «Έχετε κάνει μια εκδήλωση; Η κα Παντελάκη συντηρεί μια Φιλαρμονική στο Σύλλογο (σ.σ. Φιλοπροόδων Φιλιατρών). Έχετε κάνει ένα άνοιγμα στην κοινωνία; Δηλαδή, δεν έχουμε μαέστρο, κλείνουμε τη Φιλαρμονική; Το θεωρώ πολύ βίαιο και, πραγματικά, το θεωρώ ότι είναι ένα μέσο αντιπολίτευσης, γιατί αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη Φιλαρμονική, δεν τη διακόπτεις τόσο βίαια…».

Επίσης, ανέφερε πως μίλησε με τις προέδρους του Πολιτιστικού και του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων, «και τους λέω “εσείς κάνετε τόσες εκδηλώσεις, γιατί δεν κάνετε μία εκδήλωση να ενισχύσετε τη Φιλαρμονική της πόλης, μέχρι να δούμε εμείς τι λύση θα βρούμε;”, και απάντησαν ότι δεν έχουν πρόβλημα και μπορούν να το κάνουν”, προσθέτοντας: «Αν έβγαιναν οι Φίλοι της Φιλαρμονικής στην τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων και έλεγαν σε κάποιους χορηγούς, σε κάποιους ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους, “μπορείτε να μας βοηθήσετε;”, πιστεύετε ότι θα έλεγαν “κλείστε τη;”. Δηλαδή, για να είσαι πίσω από μια Φιλαρμονική και να ορίζεις πότε θα βγει και πότε δε θα βγει, θα πρέπει να αναλαμβάνεις και τις ευθύνες.

Εγώ δεν λέω ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έχει προσφέρει και δεν έχει μια ιστορία, αλλά από εκεί και πέρα σε τέτοια θέματα πρέπει να λειτουργούμε διαλλακτικά, συνεργατικά και όχι με εγωισμούς».

Η ίδια ανέφερε ότι για την πρόσληψη αρχιμουσικού απαιτείται η τροποποίηση του ΟΕΥ, αλλά «για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος και διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από την υπηρεσία μόνο για αρχιμουσικό». Επίσης, θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο και η θέση.

Σε παρέμβασή του ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, Γιώργος Πρεβεζάνος, είπε ότι έχει μιλήσει με το δήμαρχο, έχει αναλάβει το θέμα (σ.σ. ο κ. Πρεβεζάνος), ήδη έχει κάνει συζητήσεις και θα βρεθεί λύση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου