Σε αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. στο ΣτΕ και αποζημιώσεις προτρέπει ιδιοκτήτες ο Δήμος Τριφυλίας


«Επείγουσα Ανακοίνωση σχετικά με απαιτούμενες ενέργειες ιδιοκτητών ακινήτων που θίγονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις του Π.Δ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο» εξεδόθη χθες το μεσημέρι από το γραφείου του δημάρχου Τριφυλίας την οποία υπογράφει ο ίδιος ο κ. Κατσίβελας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Με το από 17.09.2018 Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός του Κυπαρισσιακού κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως “Περιοχή Προστασίας της Φύσης”, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης» (ΦΕΚ391/03.10.2018 τ. Δ), όπως ο συνοδευτικός χάρτης αυτού διορθώθηκε με το (ΦΕΚ414/12.10.2018 τ. Δ΄), καθορίζονται Ζώνες προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης. Ειδικότερα, με το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται οι εξής τρεις Ζώνες προστασίας:
α) «Περιοχές Προστασίας της Φύσης»,
β) «Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί» και γ) Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας «Ζώνη Αγροτικού Τοπίου», οδηγώντας σε απόλυτους περιορισμούς κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, καθώς και σε απόλυτους και μερικούς περιορισμούς της προσωπικής ιδιοκτησίας. Αυτή τη χρονική στιγμή, οι ιδιοκτήτες της περιοχής επιβάλλεται να συμβουλευτούν μηχανικούς, προσκομίζοντας φωτοαντίγραφα τίτλων κυριότητας, ήτοι: συμβόλαιο αγοράς ή αποδοχή κληρονομιάς ή δωρεάς εν ζωή ή γονική παροχή, κλπ. για να έχουν πλήρη εικόνα της ζώνης στην οποία είναι οι περιουσίες τους και αφού θίγεται η χρήση αυτών, από την επιβολή των περιορισμών του Π.Δ, να στραφούν (ομαδικά) κατά του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (συλλογικές αγωγές) καθώς και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια. Σημειώνεται πως ο χρόνος πιέζει, καθώς το δίμηνο για το δικαίωμα προσβολής του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, έχει ήδη ξεκινήσει και λήγει στις 11 Δεκεμβρίου του 2018.
Οι κάτοικοι πρέπει να σπεύσουν ώστε να διεκδικήσουν αυτά που ο Νόμος ορίζει.
Οι εν λόγω διεκδικήσεις, οι οποίες είναι εύλογες και δίκαιες για τους πολίτες, δεν αφορούν απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, αλλά αποζημίωση των περιορισμών των ιδιοκτησιών τους και απαιτούν γρήγορες και εξειδικευμένες κινήσεις». 
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 31 Οκτωβρίου ήταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα «Έγκριση της αριθ.26/2018 ΑΕΠΖ με θέμα: “Υποβολή αιτήματος  στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαλλαγή της περιοχής της Δυτικής Τριφυλίας από τις δεσμεύσεις– απαγορεύσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας χελώνας caretta-  caretta  προτεραιότητας που χρήζει αυστηρής προστασίας”» και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία υπήρξαν εντάσεις, διαφωνίες και αντιδράσεις απέναντι στη θέση της δημοτικής Αρχής Κατσίβελα σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα και γενικότερα στο πλαίσιο με το οποίο η δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα της προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού κόλπου, με βαριές μομφές εκτός μικροφώνου να εκστομίζονται σε βάρος της δημοτικής Αρχής Κατσίβελα από πολίτες και εκπροσώπους συλλόγους, με αναφορές σε οικονομικά συμφέροντα, σε τσιμεντοποίηση αλλά και, από την άλλη, σε ερημοποίηση και δίωξη του ανθρώπου από τις περιουσίες του.
Από τότε παρήλθαν δεκαέξι μέρες, χωρίς ούτε καν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας να έχει δημοσιευθεί στη Δι@υγεια και ούτε και να γίνει κάτι, ώσπου χθες εξεδόθη η προαναφερθείσα επείγουσα ανακοίνωση.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου