Το ηλικιακό εύρος των Μεσσήνιων εξυπηρετουμένων είναι μεταξύ 17 και 87 χρόνων
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν η χθεσινή, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα που αφορούν στην ψυχική ανθεκτικότητα απέναντι στις σημερινές προκλήσεις. Μια ημέρα ορόσημο, η οποία στην περιφέρεια λαμβάνει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μιας και η ψυχική υγεία σε αρκετές περιπτώσεις εξακολουθεί να αποτελεί θέμα ταμπού.
Με αυτή την αφορμή, μιλώντας στο «Θάρρος» η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, Σοφία Δήμα, αναφέρεται στις υπηρεσίες που παρέχει σε επίπεδο Μεσσηνίας, αλλά και στο σημαντικό αριθμό εξυπηρετουμένων που λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες μηνιαία. Επίσης, στέκεται στις ουσιώδεις ελλείψεις του Κέντρου, καθώς εάν καλύπτονταν, θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις υπηρεσίες του.
Η εικόνα της Μεσσηνίας
Αναφερόμενη στο ηλικιακό εύρος των ατόμων που έχουν εξυπηρετηθεί από το Κέντρο κατά το τελευταίο εννιάμηνο (Ιανουάριος ’24-Σεπτέμβριος ’24), η κα Δήμα σημειώνει ότι αυτό αφορά σε ηλικίες από 17 έως 87 χρόνων. Πρόκειται, δε, για περίπου 500 άτομα σε μηνιαία βάση, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων γυναικών είναι διπλάσιος συγκριτικά με τους άνδρες.
«Η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας έχουν ένα πιο έντονο στίγμα στην επαρχία» παρατηρεί η ίδια, για να εξηγήσει: «Η ψυχική ασθένεια στην επαρχία δεν αντιμετωπίζεται ως μια σωματική ασθένεια. Γι’ αυτό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από εμάς, ώστε να καταρρίψουμε κάποιους μύθους, τουλάχιστον, που εξακολουθούν να αναπαράγονται γύρω από την ψυχική ασθένεια».
Σύμφωνα με την εικόνα που παρατηρείται τελευταία, η κα Δήμα σχολιάζει: «Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι ο κόσμος ξεκινά σταδιακά να συμβουλεύεται όλο και περισσότερο το Κέντρο, μιας κι εδώ είναι πιο προστατευμένο το περιβάλλον και το απόρρητο διαφυλάσσεται στο ακέραιο».
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες
Σύμφωνα με την κα Δήμα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι σε θέση να προσφέρει μια διευρυμένη σειρά υπηρεσιών. Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν σε ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση ατόμων από 17 χρόνων και πάνω (στο χώρο του Κέντρου ή κατ’ οίκον), λογοθεραπεία σε νεαρές ηλικίες, προληπτική αγωγή ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνική παρέμβαση, συμβουλευτική (ζεύγους-γονέων), αγωγή Depot, διενέργεια ψυχομετρικών δοκιμασιών σε ενήλικες.
Οι ελλείψεις του Κέντρου
Υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ελλείψεις του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, η κα Δήμα αναφέρει χαρακτηριστικά κλείνοντας: «Θα έπρεπε να λειτουργεί και το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Κέντρου σε επίπεδο Καλαμάτας, κάτι το οποίο δε βρίσκεται σε ισχύ λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό καθιστά ανύπαρκτη την αρωγή σε νεαρές ηλικίες, παρά την αναγκαιότητά της».
Της Χριστίνας Μανδρώνη