Η Βορειοδυτική Ευρώπη… επενδύει στην Πελοπόννησο

Η Βορειοδυτική Ευρώπη… επενδύει στην Πελοπόννησο

Η «ανθρωπογεωγραφία» των αγοραστών εξοχικής κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στην Πελοπόννησο έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, έτσι κι εδώ τα πλεονεκτήματα και οι φυσικές ομορφιές συγκινούν όλο και περισσότερους ανθρώπους και ενισχύουν το ενδιαφέρον των αγοραστών για διαμερίσματα, μονοκατοικίες, βίλες και εξοχικά της περιοχής.

Η ζήτηση για τα οικόπεδα αυξήθηκε, επίσης, σημαντικά τον τελευταίο καιρό, κάτι που αντικατοπτρίζεται στον αυξημένο αριθμό των πρότζεκτ ανέγερσης κατοικιών.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία, τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται, όχι μόνο ως εξοχικά για την περίοδο των διακοπών, αλλά και ως μόνιμες κατοικίες. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τα ποικίλα πλεονεκτήματα των διατιθέμενων ακινήτων στην αγορά.

Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση στον τομέα των ακινήτων στην Πελοπόννησο θα αυξηθεί κι άλλο, ενώ δεν αποκλείεται και αύξηση των τιμών.

Προς επίρρωση των παραπάνω, σύμφωνα και με τη σχετική ανάλυση της Elxis-At Home in Greece, εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, η Πελοπόννησος αποτελεί από τις περιοχές με ιδιαίτερη ζήτηση. Το προφίλ των αγοραστών είναι άνθρωποι από 50 ετών και πάνω, επιχειρηματίες ή ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποταμιεύσει κάποια χρήματα και επιθυμούν να αποκτήσουν, κυρίως, ένα νεόδμητο ακίνητο υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά. Με διαφορά, η πολυπληθέστερη κατηγορία αφορά σε αγοραστές με διαθέσιμο προϋπολογισμό που ξεκινά από τα 250.000 ευρώ και φτάνει έως τα 600.000 ευρώ.

Οι νεότερες ηλικίες

Αντιθέτως, δεν ισχύει αυτό στις νεότερες ηλικίες, ενώ διαφοροποιήσεις προκύπτουν και με βάση την προέλευση του αγοραστή. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιο δραστήριοι επενδυτικά είναι οι Ολλανδοί και δευτερευόντως οι Βέλγοι.

Περίπου οι μισοί αγοραστές που προέρχονται από τις χώρες αυτές, έχουν επενδυτικό προσανατολισμό και προχωρούν σε εκμετάλλευση του εξοχικού τους για το διάστημα που δεν το χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, κυρίως οι Ολλανδοί, δε διστάζουν να το μεταπωλήσουν σε σύντομο διάστημα, εφόσον διαπιστώσουν ότι μπορούν να έχουν και σημαντικό κέρδος.

Αντίστοιχα, οι αγοραστές από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία στρέφονται κυρίως στην ίδια χρήση, αλλά πλέον και στην εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», ακόμα και μετά την πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου ύψους επένδυσης από τα 250.000 στα 400.000 ευρώ, εφόσον το εξοχικό βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι σε κάποιο νησί, όπου το όριο έχει πλέον αυξηθεί στα 800.000 ευρώ.

Οι αγοραστές από χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επίσης κινούνται περισσότερο με γνώμονα την ίδια χρήση, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν ως στόχο και την εκμίσθωση, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Γενικότερα, ο κύριος όγκος ενδιαφερομένων είναι αγοραστές από τη Βορειοδυτική Ευρώπη (π.χ. Ολλανδοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ελβετοί και Γάλλοι).