Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ενώ κυρίαρχη ήταν εκείνη στο υπουργείο Υγείας.
Σε αυτή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έδωσαν το «παρών» και εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων, θέλοντας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, ξεκίνησε ευχαριστώντας τα σωματεία που παρευρέθησαν στον αγώνα του υγειονομικού κλάδου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μάκαρης, δεν έχουν εκπληρωθεί τα δίκαια αιτήματα των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Μεταξύ άλλων, οι μαζικές προσλήψεις ιατρών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν περίπου 40 κενές θέσεις ιατρών του ΕΣΥ, με τον υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει μόνο 3 θέσεις ιατρών σε άγονες ειδικότητες.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι θέση του σωματείου είναι η κάλυψη όλων των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του.
Με τη σειρά του, ο Βασίλης Μαστορίδης, συμβασιούχος του Νοσοκομείου Καλαμάτας και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη, με τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας να είναι πολλά και να έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του.
«Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία φαίνεται», σχολίασε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν αντέχουν να κάνουν άλλο «υπομονή και τα στραβά μάτια στην πολιτική της κυβέρνησης. Απαιτούν να καλυφθούν τα κενά στους γιατρούς και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων». Χαρακτηριστικά είπε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχουν ακόμα και συμβασιούχοι από το 2017 με συνεχόμενες παρατάσεις.
Επιπλέον, απαιτούν να δοθούν τα ρεπό και οι άδειες, να ανοίξει η επέκταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς.
Ο κ. Μαστορίδης κατήγγειλε ακόμα την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων που δεν έχει κάνει ούτε μια συνέλευση το τελευταίο διάστημα. Επίσης, που δεν πήρε απόφαση να συμμετάσχει στη χθεσινή κινητοποίηση.
Κλείνοντας δήλωσε τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στην ιδιωτική φύλαξη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς ήταν απλήρωτοι για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, ενώ έπειτα από παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων τούς καταβλήθηκε μεγάλο μέρος των χρωστούμενων.
Εκ μέρους του Σωματείου ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Γιάννης Λυριτζής δήλωσε ότι η συμπαράσταση στους υγειονομικούς δεν είναι τυπική και, μάλιστα, εκδηλώνεται εδώ και μήνες. Τα ζητήματα της δωρεάν, δημόσιας και καθολικής, υψηλού επιπέδου υγείας αφορούν στο Σωματείο, όπως είπε, και αποτελούν την προμετωπίδα του κινήματος.
Εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας ο Χρήστος Αντωνόπουλος ανέφερε ότι πριν από 6 μήνες σωματεία είχαν συναντήσει τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας και είχαν μιλήσει για τα προβλήματα, με την κα Αλειφέρη να τους δηλώνει ότι όλα βαίνουν καλώς και πως δε θα χρειαζόταν άλλη κινητοποίηση. «Τελικά, όμως, τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο» παρατήρησε, με τον κόσμο να το βιώνει και τον ίδιο να έχει στο γραφείο του πάρα πολλά παράπονα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Αυτό που θέλουν τα μέλη του σωματείου είναι κάποτε οι γιατροί που θα υπάρχουν στο Νοσοκομείο και θα το στελεχώνουν, να είναι περισσότεροι από τους ασθενείς. Μόνο έτσι, είπε, θα συμβιβαστούν.
Τέλος, μίλησε από το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ – Τραπεζών ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος. Όπως είπε, τα σωματεία βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να ενισχύσουν τον αγώνα των υγειονομικών ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά και γενικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το ζήτημα της υγείας, πρόσθεσε, αφορά σε όλο το λαό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός, για αυτό θα πρέπει να σταματήσει η υποχρηματοδότηση που γίνεται από τις τελευταίες κυβερνήσεις.
Σε άλλο σημείο είπε ότι οι συνταξιούχοι, που έχουν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις τους έως και 50%, και πληρώνουν 6% συμμετοχή για την υγεία, αλλά και για τα φάρμακα, πολλές φορές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς.
Αυτό που απαιτούν είναι δωρεάν υγεία για όλο τον κόσμο, χρηματοδότηση σε αυτή, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού σε όλες τις δομές υγείας.
Έκλεισε δε, λέγοντας ότι οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Π.Μπ.