Νέο ράλι στα ενοίκια – αυξήθηκαν 7% μέσα σ’ ένα χρόνο

Νέο ράλι στα ενοίκια –  αυξήθηκαν 7% μέσα σ’ ένα χρόνο

Η Καλαμάτα πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο

Η Καλαμάτα εξακολουθεί και το 2024 να παραμένει πόλη… αφιλόξενη για όσους επιθυμούν να ενοικιάσουν κατοικίες. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρώτο 10μηνο του έτους παρατηρείται αύξηση 7%, ποσοστό μεγαλύτερο τόσο του πανελλαδικού μέσου όρου όσο και του ποσοστού μεταξύ των πόλεων της Πελοποννήσου.

Στις αιτίες περιλαμβάνεται το γεγονός της υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης, η οποία περιορίζει τη ζήτηση για αγορά κατοικίας. Επίσης, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα βασικό λόγο αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η απογείωση των τιμών συνεχίζεται, καθιστώντας δυσβάστακτο το κόστος για όσους εξαρτώνται από το νοίκι. Και αναρωτιέται κανείς αν η ετήσια αύξηση έχει ταβάνι. Κατά τα φαινόμενα δεν έχει ή θα αποκτήσει όταν η φούσκα των ακινήτων σκάσει με πάταγο, με ολέθριες συνέπειες σε όλη την αλυσίδα της στέγης.

Η μεγαλύτερη εικόνα “δείχνει” σημαντική αύξηση κατά 5,6% να εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια το 2024 σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που αντανακλά τη γενικότερη τάση που συνεχίζει να παρουσιάζει η αγορά των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων έχει στραφεί στην βραχυχρόνια εκμίσθωση.

Οι αυξήσεις των ενοικίων καταγράφονται μέσα από ολοκληρωμένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο της χώρας, της RE/MAX Ελλάς.

Προτιμήσεις ενοικιαστών

Από την άλλη, στο σύνολο της επικράτειας, σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς, οι ενοικιαστές δείχνουν προτίμηση σε ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω.

Επίσης, από τα στοιχεία των 85 κτηματομεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει ότι οι τιμές των ενοικίων επηρεάζονται σημαντικά από ποιοτικούς παράγοντες, όπως είναι η εγγύτητα του ακινήτου σε μέσα μαζικής μεταφοράς, η ύπαρξη ασανσέρ, η ανακαίνιση που έχει υποστεί, αλλά και άλλες παροχές. Αυτοί οι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, καθώς οι ενοικιαστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερα ενοίκια για ακίνητα που προσφέρουν περισσότερες ανέσεις και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Περιφέρεια

Στην περιφέρεια, οι ενοικιαστές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., με το 46% αυτών να προτιμά τέτοιου τύπου ακίνητα. Η όποια διαφοροποίηση στη ζήτηση ανάλογα με την περιοχή αναδεικνύει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις διαφορετικές προτεραιότητες των ενοικιαστών στην περιφέρεια.

Οι ενοικιαστές κατοικιών στην περιφέρεια, ομοίως όπως στη Θεσσαλονίκη και την Αττική, δείχνουν την προτίμησή τους σε ακίνητα 20ετίας και άνω. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ενοικιαστών που επιλέγουν τέτοια ακίνητα είναι 58%, υποδεικνύοντας μια σταθερή τάση προς παλαιότερα ακίνητα.

Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, για τους 84 στους 100 ενοικιαστές βασικό κριτήριο είναι να υπάρχει ασανσέρ και για περισσότερους από 70 στους 100 να είναι ανακαινισμένο με νέα κουφώματα αλουμινίου. Αντίθετα, χαρακτηριστικά όπως ο τύπος της θέρμανσης δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους ενοικιαστές, καθώς φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο σε άλλες ανέσεις και αναβαθμίσεις.