Στ. Ξενάκης: «Η εξέλιξη είναι ένας από τους δύο λόγους που στρεφόμαστε στην αυτοβελτίωση. Ο άλλος είναι το να μάθουμε να αγαπάμε»

Στ. Ξενάκης: «Η εξέλιξη είναι ένας από τους δύο λόγους που στρεφόμαστε στην αυτοβελτίωση. Ο άλλος είναι το να μάθουμε να αγαπάμε»

Απόψε η ομιλία του «Γιατί όχι;» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Στην Καλαμάτα αναμένεται να βρεθεί απόψε ο συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, Στέφανος Ξενάκης, προκειμένου να μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «Γιατί όχι;».

Αφορμή για την επίσκεψή του στην πόλη, έπειτα από κάλεσμα του βιβλιοπωλείου «Βιβλιόπολις», ήταν η πρόσφατη έκδοση του νέου του βιβλίου «Οι 2 μας».

Λίγο πριν από την παρουσία του μπροστά στο μεσσηνιακό κοινό, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, μιλώντας στο «Θάρρος» ο Στέφανος Ξενάκης εξηγεί ότι αυτό από το οποίο αντλεί έμπνευση είναι «η ίδια η ζωή κι όλα αυτά που με μοναδική μαεστρία σκηνοθετεί η κάθε μέρα».

Όσο για το τι ήταν εκείνο που τον έφερε μπροστά στο νέο του βιβλίο, το οποίο τιτλοφόρησε ως «Οι 2 μας», αναφέρει ότι αφορμή στάθηκε «η μαρτυρική σχέση που είχα με τον εαυτό μου. Μια σχέση που για πολλούς από εμάς είναι ιδιαίτερα κακοποιημένη και κακοποιητική. Απλά έχουμε συνηθίσει να συζούμε με έναν εσωτερικό τύραννο, ο οποίος το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μας κρίνει και μας κατακρίνει και πλέον μας φαίνεται “κανονικό”, ενώ δεν είναι».

Αναφερόμενος στην προσωπική του ανάγκη να στραφεί στην αυτοβελτίωση, και ταυτόχρονα στην απόφασή του να μοιραστεί αυτή την ανάγκη και με άλλους, σχολιάζει: «Πάντα διάβαζα βιβλία προσωπικής εξέλιξης και είχε ίντριγκα για μένα όλη αυτή η φιλοσοφία της ανάληψης προσωπικής ευθύνης. Όταν είχα μαζέψει πολύ πράγμα μέσα μου, κάποια στιγμή αποφάσισα να το μοιραστώ. Ξεκίνησα να γράφω ιστορίες γύρω από τα ‘’σημαντικά ασήμαντα’’. Αυτές οι ιστορίες ανέβηκαν στην αρχή στο Facebook, μετά στην ‘’Καθημερινή’’ και στο τέλος έγιναν βιβλίο. Ό,τι είναι αυτό που αγαπάς, ξεκίνα. Η δράση θα σε πάει».

Ερωτηθείς για το φαινόμενο, όλο και μεγαλύτερη μερίδα κόσμου να στρέφεται στην αυτοβελτίωση, αλλά και το πόσο αυτό σχετίζεται με τη σημερινή εποχή, εκτιμά ότι «παλιά το έλεγαν φιλοσοφία, μετά προσωπική εξέλιξη, μετά αυτοβελτίωση. Νομίζω, μπορούμε να το αποκαλέσουμε και Παιδεία. “Καλύτερες γνώσεις, καλύτερες επιλογές. Καλύτερες επιλογές, καλύτερα αποτελέσματα”, το αποκαλεί ο Robin Sharma. Είναι διαχρονικό και νομίζω η εξέλιξη είναι ένας από τους δύο λόγους που βρισκόμαστε σε αυτή τη διάσταση. Ο άλλος είναι το να μάθουμε να αγαπάμε».

Κατά τον κ. Ξενάκη, η σημερινή προσωπική του διαδρομή δεν καθορίστηκε από ένα και μόνο προσωπικό βίωμα, αλλά από πολλά μικρά και καθημερινά: «Θα έλεγα ότι ο σημερινός Στέφανος διαμορφώθηκε χάρη στην αγάπη και τον τρόπο που ο Θεός την έχει κρύψει μέσα σε καθετί που συμβαίνει και απλά πρέπει να την αποκαλύψουμε. Η αγάπη είναι το δώρο και οφείλουμε να το ανοίξουμε».

Απευθύνοντας, τέλος, μια προτροπή προς το μεσσηνιακό κοινό, λίγο πριν από την αποψινή ομιλία, μοιράζεται το εξής: «”Ένδον σκάπτε” έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος. Μέσα σου είναι όλα όσα θέλεις. Σκάψε και θα τα βρεις».

Της Χριστίνας Μανδρώνη