Πάνω από 6 μήνες έχουν διακοπεί οι εργασίες επέκτασης στο νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω «στάσης πληρωμών»

Πάνω από 6 μήνες έχουν διακοπεί οι εργασίες επέκτασης στο νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω «στάσης πληρωμών»

Νέα παράταση εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου μέχρι το Μάρτιο του 2025 για την ολοκλήρωση του έργου «Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις, στο υφιστάμενο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας», προϋπολογισμού 3.065.225,14 ευρώ.

Το έργο εκτελείται από την εταιρεία «Αττική Δίοδος Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία», με έκπτωση 7,18%, με σύμβαση που υπογράφτηκε από το Νοέμβριο του 2021.

Ο αρχικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ήταν ο Μάρτιος του 2023 και από τότε έχουν εγκριθεί τρεις παρατάσεις.

Για το έργο έχουν γίνει και δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, η πρώτη αξίας 242.762,91 ευρώ και η δεύτερη αξίας 334.800 ευρώ.

Εργασίες
Το έργο αφορά στην προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτήριο της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και σε προσθήκη κατ’ επέκταση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και ένα ασθενοφόρο ανελκυστήρα. Στην καθ’ ύψος προσθήκη επί του κτηρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών. Συγκεκριμένα, χωροθετείται Νοσηλευτική Μονάδα δυναμικότητας 19 κλινών (Ουρολογική Κλινική) και μια δεύτερη Νοσηλευτική Μονάδα δυναμικότητας 9 κλινών.  Επίσης, περιλάμβανε την επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων (ΤΕΠ). Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ’ ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 m2 ενώ η επιφάνεια προσθήκης κατ’ επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 m2.

Στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, στη νότια γωνία του, εκεί που βρίσκεται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επεκτάθηκε και αναδιαρρυθμίσθηκε ο χώρος. Δημιουργήθηκε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά, ενώ παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος, στον ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών – συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 90%, ενώ το οικονομικό αντικείμενο σε ποσοστό 70% περίπου. 

Παράταση
Η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε αίτηση χορήγησης παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης έως 31/3/2025, καθώς με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής του έργου δεν έχει γίνει εξόφληση του 8ου λογαριασμού για περισσότερο από δύο μήνες.

Μάλιστα, από το Μάιο η εταιρεία έχει καταθέσει ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, ενώ ακόμα δεν έχει εξοφληθεί πλήρως ο συγκεκριμένος λογαριασμός. 

Όπως αναφέρει και η αρμόδια υπηρεσία, έχει διακοπεί πλήρως η χρηματοροή των έργων ΕΣΠΑ με κεντρική απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο αποτελεί σοβαρό λόγο ανωτέρας βίας, δεδομένου ότι πρόκειται για γεγονός απρόβλεπτο, το οποίο δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα και από έναν ιδιαιτέρως επιμελή φορέα κατασκευής του έργου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι για περισσότερους από έξι μήνες η ανάδοχος εταιρεία έχει διακόψει όλες τις εργασίες, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ομαλοποιηθεί η χρηματοροή, προκειμένου να αρθεί η διακοπή εργασιών. Ένας ακόμα λόγος για την παράταση είναι ότι έχει εγκριθεί 3η συμπληρωματική σύμβαση και, κατά συνέπεια, προκύπτει αύξηση του αρχικού συμβατικού αντικειμένου, η οποία θα απαιτήσει χρόνο για την εκτέλεση, πλέον των έξι μηνών.

Για τους λόγους αυτούς η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση ολοκλήρωσης έως τέλος Μαρτίου του 2025.

Της Βίκυς Βετουλάκη