Ραβδίζουν και μαζί με τις ελιές πέφτουν ολόκληρες κλάρες
Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ελαιοπαραγωγοί, έπειτα από κάλεσμα του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής.
Κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, Σπύρος Νικολόπουλος, μίλησε στο Σώμα για την κατάσταση που επικρατεί στα ελαιόδεντρα, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν και πρόεδροι Κοινοτήτων.
Πριν από την παρέμβαση ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και με ψυχραιμία πρέπει να δουν πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και τι μπορεί να γίνει πλέον.
Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι έχει προβεί ήδη σε ενέργειες και ειδικότερα, στις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον καρπό, ζήτησε να γίνει καταγραφή από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ, με κλιμάκιο να καταφθάνει πριν από ένα μήνα.
Πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός, σχολίασε, με τη ζημιά στο ελαιόκαρπο να συνεχίζεται από την παρατεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες διαρκείας του καλοκαιριού, αλλά και την έλλειψη βροχοπτώσεων κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι για πολλούς παραγωγούς η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια και μια τέτοια ζημιά έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην περιοχή. Πέραν του οικονομικού προβλήματος, υπάρχει και το κοινωνικό, αφού η οικονομία στηρίζεται στον αγροτικό τομέα και πολύ περισσότερο στην ελαιοπαραγωγή.
Διευκρίνισε, δε, ότι δεν είναι θέμα μόνο του Δήμου Μεσσήνης, αφού και δήμαρχοι άλλων περιοχών είναι ανάστατοι, με τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια να προβαίνουν σε ενέργειες, με σκοπό να ενωθεί η φωνή τους με αυτή των παραγωγών προς τα αρμόδια υπουργεία, να υπάρξει συντονισμός και δύναμη και έτσι οι αποφάσεις που θα παρθούν να έχουν ισχύ.
Κλείνοντας σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς, εκτός από τα κτήματα στα οποία αγγίζει το 100%, «είναι κάτι που εξελίσσεται» και όλοι μαζί παρακολουθούν το πρόβλημα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή είχε κάνει ένα σχέδιο ψηφίσματος και πάνω σε αυτό, σε συνεννόηση με τα μέλη του συλλόγου, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αλλαγές.
Το ψήφισμα, όπως είπε, θα είχε αποδέκτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με ενημέρωση σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και φορείς.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σπύρος Νικολόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η ζημιά είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και δε θα στρώσουν καν πανιά εκεί οι παραγωγοί. Αυτό, κατά τον κ. Νικολόπουλο, δεν είναι πλέον ένα αγροτικό πρόβλημα απλά, αλλά και κοινωνικό.
Προέβλεψε, δε, ότι με αυτή την κατάσταση το χειμώνα θα τεθούν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης πολλών παραγωγών.
Επίσης, έκανε γνωστό στο Σώμα ότι κατά την επίσκεψή τους στον ΕΛΓΑ άκουσαν νούμερα που τους συγκλόνισαν, αφού οι προβλέψεις των ανθρώπων του οργανισμού μιλούν για μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 40% σε σχέση με το μέσο όρο των τριών τελευταίων χρόνων, εκ των οποίων η μία ήταν με ακαρπία και η άλλη με δάκο και γλοιοσπόριο.
Το ζήτημα που θέτει ο σύλλογος και ζητά, όπως είπε, από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και το Περιφερειακό, είναι να υπάρξει σύμπλευση και πίεση προς το υπουργείο, αφού το τελευταίο δεν έχει αναλογιστεί τη σοβαρότητα του θέματος.
Μιλώντας για τα αιτήματα, ξεκίνησε ζητώντας την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή, κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Κι αυτό, διότι μπορεί να είναι ήδη αργά, καθώς κάποιοι ραβδίζουν.
Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες τόσο των ΔΑΟΚ όσο και του ΕΛΓΑ, με τον κανονισμό του τελευταίου να είναι αναχρονιστικός.
Επόμενο αίτημα είναι η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει πηγή χρηματοδότησης για να δώσει τις αποζημιώσεις άμεσα.
Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξουν μειωμένες παραγωγές και τα επόμενα χρόνια, αφού πέραν του καρπού φέτος, υπάρχουν και φυτά που έχουν υποστεί ζημιά. Ουσιαστικά είναι «σαν να έχει περάσει από μέσα τους φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι θα κάνουν χρόνια να επανέλθουν».
Έκλεισε, μάλιστα, λέγοντας ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να πάρουν μια κοινή απόφαση, «ώστε όλοι μαζί ως νομός να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τους παραγωγούς».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, παρατήρησε ότι αυτές τις μέρες οι παραγωγοί παίρνουν τις επιδοτήσεις και από αυτές αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος που πάει στον ΕΛΓΑ. Αυτό, σχολίασε, πρέπει να αλλάξει.
Στην Ιθώμη και στις γύρω περιοχές, ανέφερε ακόμη, η κατάσταση είναι τραγική, «το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον ΕΛΓΑ και ειδικά στην εξατομίκευση».
Ο γραμματέας του Σώματος, που είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, είπε ότι μακάρι ο Δήμος να μπορούσε να δώσει την αποζημίωση, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να στηρίξει τα αιτήματα των αγροτών και να αποδεχτεί το ψήφισμα που έφεραν, με το ίδιο ψήφισμα να στηρίζεται από όλους τους Δήμους αλλά και την Περιφέρεια.
Μιλώντας για τον ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μαυροματίου, Κυριάκος Πατρινιός, είπε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει στείλει γεωπόνους, αφού οι παρατεταμένες ζέστες έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα και ήδη να έχουν λάβει εκτιμήσεις από τις ζημιές.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι ποτίζει μια ελιά εδώ και 10 μέρες με Φ25 για πέντε ώρες καθημερινά, όμως στο δέντρο δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έπειτα, ανέφερε ότι στην Τοπική Κοινότητα Χατζή τίναξε ελιές και τα κλαδιά έσπαγαν, «με τη σκόνη να σηκώνει σύννεφο και τα δέντρα να είναι έτοιμα να ξεραθούν. Πλέον τα δέντρα έχουν ξεκινήσει να καταρρέουν». Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στα τιναγμένα δέντρα.
Αυτό που ζήτησε από τους αρμοδίους είναι να κινητοποιηθούν άμεσα και να στείλουν γεωπόνους για να κάνουν εκτιμήσεις.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βλάση, Γιάννης Λεντούδης, παρατήρησε ότι οι παραγωγοί τις τελευταίες μέρες έλαβαν μηνύματα για τις επιδοτήσεις, όπου αναφερόταν και πόσο αυξήθηκε ο ΕΛΓΑ. Πρόσθεσε δε, ότι θα πεινάσουν οικογένειες, αφού υπάρχουν κι αυτές που ζουν μόνο από την ελιά. Έτσι, εκτίμησε ότι οι τελευταίοι που μένουν στα χωριά και ασχολούνται με αυτή την μονοκαλλιέργεια θα φύγουν και θα πάνε για αλλού μεροκάματα.
Επίσης, χαρακτήρισε αυτό που έγινε στην αίθουσα πρωτόγνωρο, αφού υπήρξε ομοψυχία και ομοφωνία των συμβούλων, των αγροτών, αλλά και του κόσμου, κι αυτό θα πρέπει να περιφρουρηθεί, να βγει κοινό ψήφισμα, να πιέσουν όλοι μαζί και να ακουστούν.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διάβασε το ψήφισμα που πρότεινε η Δημοτική Αρχή, όπως και το ψήφισμα του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου, με τους παρευρισκόμενους να προτείνουν το περάσει το δεύτερο, που ελάχιστες διαφορές είχε σε σχέση με το πρώτο κείμενο. Έτσι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση με ομόφωνη απόφαση και πλέον το ψήφισμα που συντάχθηκε θα σταλεί στους αρμοδίους.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση