Ασθένειες και έλλειψη εργατών… ξεριζώνουν τα θερμοκήπια της Τριφυλίας

Ασθένειες και έλλειψη  εργατών… ξεριζώνουν τα θερμοκήπια της Τριφυλίας

«Στα Φιλιατρά έχουμε γύρω στα 3.000 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων στη νέα σεζόν (σ.σ. από Σεπτέμβριο) μόλις 750-800 στρέμματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε παραγωγική λειτουργία. Τώρα από αυτά τα στρέμματα, σχεδόν το 1/3 έχει προσβληθεί από ιώσεις, οι οποίες δεν έχουν γιατρειά και εξαναγκαζόμαστε να ξεριζώσουμε τα φυτά για να μη μεγεθυνθεί το πρόβλημα», εξηγεί στην Agrenda o πολύπειρος παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Άγγελος Κοροβίλας.

Στην πράξη, λοιπόν, από 3.000 στρέμματα, μόλις 500-550 στρέμματα είναι σε θέση να παράξουν την πατροπαράδοτη ντομάτα για το χειμώνα, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καθίσταται αδύνατη η καλλιέργεια.

«Μόνο στα Φιλιατρά μάς λείπουν εκατοντάδες εργάτες για να λειτουργήσουν οι μονάδες, όχι 50 ή 100. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να εξασφαλίσουν πολλοί ότι θα παράξουν και κάπως έτσι, οι περισσότεροι δεν ξεκίνησαν καν το στήσιμο», εξηγεί ο παραγωγός.

Μαζεμένος φόρτος από ελιές και θερμοκήπια
Προσπάθειες να έρθει κόσμος έχουν γίνει στη Μεσσηνία, όμως οι τελικές εγκρίσεις είναι, όπως φαίνεται, ελάχιστες και αφορούν κυρίως σε εργάτες από Αίγυπτο και Βιετνάμ. Πλέον κάνει την εμφάνισή του και το θέμα της άτυπης «καρτελοποίησης» στα τοπικά συνεργεία Πακιστανών και Αλβανών εργατών σε όλη την Πελοπόννησο, οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση της ισχυρής διαπραγματευτικής τους θέσης και επιβάλλουν όρους εργασίας ασύμφορους για τον παραγωγό, με πολύ υψηλά μεροκάματα άνω των 60 ευρώ, δίχως μάλιστα να αποδίδουν αυτά που δεδομένα μπορούν.

Μάλιστα, καθώς μέσα στο επόμενο δίμηνο γίνονται τόσο εργασίες στα θερμοκήπια όσο και συγκομιδή ελιάς, πολλοί παραγωγοί αδυνατούν να βρουν έστω και έναν 8ωρο εργάτη, με αποτέλεσμα να μείνει επιπλέον μέρος της ελαιοκομικής σοδειάς ασυγκόμιστο.

Από 60 προς 80 ευρώ  το μεροκάματο στην Κρήτη
Η κατάσταση δε διαφοροποιείται ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου πέρυσι τα κηπευτικά μαζεύτηκαν οριακά καθότι δεν υπήρχαν ελιές. Φέτος, που υπάρχει μια κάπως καλύτερη παραγωγή, οι Αιγύπτιοι εργάτες έχουν μείνει ίδιοι σε αριθμό και ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους από 50-60 ευρώ (καθημερινές-Σαββατοκύριακο) πέρυσι σε 70-80 ευρώ (καθημερινές-Σαββατοκύριακο) φέτος για να μαζέψουν ελιές.

Σε επίπεδο νησιού, σύμφωνα με ανά καιρούς δηλώσεις θεσμικών παραγόντων, το έλλειμμα χεριών υπολογίζεται σε 10-15.000 άτομα, τα οποία όμως χρειάζονται και κάποια εξειδίκευση ώστε να αποδώσουν.

Όσον αφορά στις ιώσεις, ο ToBRFV συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Ιεράπετρα εδώ και μια τριετία, δίχως μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα μέσω γενετικής βελτίωσης ποικιλιών.