Για τις έρευνες σε Πελοπόννησο, νησιά Αργολικού Κόλπου, Κύθηρα και Αντικύθηρα
Τη Δ’ Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο» διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις 20-23 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ανακοινώσεις
Σκοπός της επιστημονικής συνάντησης είναι η ενημέρωση σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων ετών στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργολικού Κόλπου, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όπως και η παρουσίαση στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύτερο κοινό των αποτελεσμάτων του ανασκαφικού και ερευνητικού έργου της τελευταίας τριετίας και συγκεκριμένα:
–του πρωτογενούς υλικού, όπως αυτό προκύπτει από πρόσφατες ανασκαφές και έρευνες πεδίου
–των πορισμάτων από πρόσφατες ή τρέχουσες έρευνες και μελέτες σε παλαιότερο ή νεότερο υλικό
–των έργων ανάδειξης και διαχείρισης αρχαιολογικών συνόλων και χώρων.
Αυτή, όπως αναφέραμε, είναι η τέταρτη διεθνής επιστημονική συνάντηση. Η τρίτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021, οπότε όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου παρουσίασαν το μεγαλύτερο μέρος των σωστικών ανασκαφών που είχαν διεξάγει, αλλά και τα προγράμματα που υλοποιούσαν σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού, αλλά και ερευνητικές ομάδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν παρουσιάσει τα αποτελέσματα που παρουσιάσθηκαν από την Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Θουρία, το Ασκληπιείο της αρχαίας Επιδαύρου, αλλά και τα ανασκαφικά προγράμματα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κορινθίας, και αφορούσαν στην αρχαία Τενέα (Χιλιομόδι) και τη Ρωμαϊκή Έπαυλη στο Λουτράκι.