«Σανίδα σωτηρίας» μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα ζήτησε η Ένωση Μεσσηνίας


Συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση της Ένωσης Μεσσηνίας για υπαγωγή στο άρθρ. 106α του Πτωχευτικού Κώδικα και τη λήψη προληπτικών μέτρων με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Μέχρι τη Δευτέρα όλες οι διάδικες πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Η πρόεδρος του δικαστηρίου χθες, με την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποφάσισε τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής που έχει δοθεί από τις 19 Οκτωβρίου για αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά όλων των πιστωτών της μέχρι την έκδοση της απόφασης. Η μέγιστη διάρκεια υπαγωγής στο συγκεκριμένο άρθρο είναι 4 μήνες κι αν ο χρόνος αυτός «τρέχει» από την ημερομηνία έκδοσης της προσωρινής διαταγής, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου να συμπέσει με την εκπνοή του.
Χθες υπέρ της αίτησης της Ένωσης τάχθηκαν με πρόσθετη παρέμβαση η Τράπεζα Πειραιώς και 33 εργαζόμενοι από τους 42, ενώ κύρια παρέμβαση για απόρριψη της αίτησης έκαναν 4 εργαζόμενοι, το Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ, καθώς και η ΜΕΣΥΝΕΛ Α.Ε.
Μάλιστα, από την πλευρά της Ένωσης ζητήθηκε να κηρυχτεί απαράδεκτη και καταχρηστική ιδιαίτερα η κύρια παρέμβαση της ΜΕΣΥΝΕΛ Α.Ε., με την αιτιολογία ότι είναι ανταγωνίστρια εταιρεία.
 
18 εκατ. χρέη
Όσοι κατέθεσαν κύρια παρέμβαση, ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης της Ένωσης χαρακτηρίζοντάς τη – μεταξύ άλλων – προσχηματική, πως στόχος είναι να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ενώ το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ εξέφρασαν φόβους για τις οφειλές της Ένωσης απέναντί τους και τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέτρα εναντίον της σε περίπτωση που δεν τηρεί της υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι και ο κύριος πιστωτής της Ένωσης, ζητήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση με την επισήμανση πως βρίσκονται στο στάδιο διαμόρφωσης συμφωνίας για μέτρα εξυγίανσης.
Ως μάρτυρας από την πλευρά της Ένωσης κατέθεσε ο αν. γενικός διευθυντής, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι συνολικές οφειλές της Ένωσης ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι ο βασικός πιστωτής, με το ποσό να φτάνει τα 10.800.000 ευρώ.
Μίλησε για έκτακτα γεγονότα που συνέβησαν το καλοκαίρι και επηρέασαν την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 470.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την εφορία για υποθέσεις των ετών 1995-1996. Επίσης, είπε ότι οι οφειλές προς εργαζομένους είναι περίπου 1 εκατ ευρώ.
Ακολούθως, όπως είπε, μπλοκαρίσθηκαν οι λογαριασμοί και έτσι δεν υπήρχε ρευστότητα και μόνη λύση ήταν η αίτηση ένταξης στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόσθεσε δε ότι φιλοδοξία τους είναι να ρυθμισθούν οι οφειλές, με πρώτο μέλημα τους εργαζομένους.
Με την προσωρινή διαταγή, όπως συνέχισε, αποδεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί και πλήρωσαν την τρέχουσα μισθοδοσία και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επίσης, κατέθεσαν συγγενής απολυμένου εργαζομένου που του οφείλονται χρήματα, αλλά και ο πρόεδρος των εργαζομένων, που ζητούν την απόρριψη της αίτησης.
 
Δηλώσεις
Μετά τη συζήτηση της υπόθεσης η δικηγόρος της Ένωσης, Ρούλα Μουρδουκούτα, τόνισε πως στόχος της αίτησης είναι να προστατευθεί ο συνεταιρισμός το διάστημα το οποίο επιτρέπει ο νόμος (τους 4 μήνες), μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης, με μακροπρόθεσμο στόχο να εξυγιανθεί και να αντιμετωπίσει όλες του τις υποχρεώσεις.
«Η ιστορική πορεία του συνεταιρισμού δεν επιτρέπει οποιαδήποτε άλλη θεώρηση και αντιμετώπιση, αλλά να ασκηθεί κάθε νόμιμο μέσο και οποιαδήποτε διαδικασία για να διατηρηθεί, ώστε να παραμείνει ανοικτός, πάντοτε με μακροπρόθεσμο στόχο να προστατευθούν και τα συμφέροντα και των εργαζομένων, και του συνεταιρισμού και των παραγωγών», πρόσθεσε.
Η κα Μουρδουκούτα διευκρίνισε ότι, αν γίνει δεκτό το αίτημα ένταξης στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, το επόμενο είναι η ένταξη στο 106β που αφορά στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η έτερη δικηγόρος της Ένωσης κα Χατζηνικολή πρόσθεσε: «Η διαδικασία αυτή, δηλαδή η υπαγωγή του συνεταιρισμού στις ευεργετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, προκρίνεται ως η προσφορότερη και η μοναδική λύση, προκειμένου ο συνεταιρισμός να μην οδηγηθεί στην πτώχευση. Είναι ουσιαστικά η σανίδα σωτηρίας».
Ο δικηγόρος απολυμένων εργαζόμενων και της ΜΕΣΥΝΕΛ ΑΕ που ζήτησαν την απόρριψη της αίτησης, Χρ. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Για εμάς προέχει η εξόφληση των απαιτήσεων των εργαζομένων, κάτι για το οποίο μέχρι τώρα η διοίκηση της Ένωσης δε μας έχει προϊδεάσει θετικά, με αποτέλεσμα τόσο την ταλαιπωρία των πρώην εργαζομένων όσο και την υποβολή τους σε δικαστικά έξοδα και σκληρές δικαστικές αντιπαραθέσεις.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο ευχόμαστε να επιτύχει, μέσα από την ενδυνάμωση του ρόλου της Ένωσης ως συνεταιρισμού».

Της Βίκυς Βετουλάκη