Το αντίτιμο για τα λιμάνια Καλαμάτας και Πύλου
Στην επιβολή του τέλους κρουαζιέρας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το metaforespress.
Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής: «Επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου σε αποβιβαζόμενους στους λιμένες της χώρας επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες) κατά το άρθρο 42 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92), εφεξής “τέλος κρουαζιέρας”. Το τέλος επιβάλλεται ανά επιβάτη και ανά λιμένα.
Πόσο θα πληρώνουν
Το τέλος κρουαζιέρας ανέρχεται:
-Για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου: για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε 20 ευρώ, για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε 5 ευρώ
-Για την περίοδο από 1η έως 31 Οκτωβρίου και από 1η Απριλίου έως 31η Μαΐου: για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε 12 ευρώ, για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε 3 ευρώ
-Για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου: για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε 4 ευρώ, για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε ένα ευρώ.
Το τέλος κρουαζιέρας βαρύνει τον επιβάτη που αποβιβάζεται σε λιμένα της χώρας, κατά τις διακρίσεις της παρ. 2, επιβάλλεται με την αποβίβαση του επιβάτη στο λιμένα και δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας.
Ποιοι θα τα παίρνουν
Τα έσοδα που εισπράττονται από το τέλος κρουαζιέρας χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και βελτίωση υποδομών και έργων εν γένει, καθώς και την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα.
Προς τούτο, 1/3 των εσόδων αποδίδεται στους Δήμους, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους, 1/3 εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και 1/3 εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού.
Ειδικά το 1/3 των εσόδων που προέρχονται από το λιμένα Κατακόλου, επιμερίζεται ισόποσα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας».