Τιμώμενο πρόσωπο για όλη τη Μητρόπολη Μεσσηνίας ήταν χθες ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, που είχε την ονομαστική του εορτή.
Χθες, λοιπόν, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής κυριάρχησε το προεκλογικό κλίμα, κάτι που μάλιστα σχολίασε και ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη Θεία Λειτουργία.
Ειδικότερα, χθες στο ναό, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Πύλου- Νέστορος, Μεσσήνης και Οιχαλίας, Παναγιώτης Νίκας, Δημήτρης Καφαντάρης, Γιώργος Τσώνης και Άρης Σταθόπουλος αντίστοιχα.
Επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Ντίνα Νικολάκου, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, καθώς και πολλοί ακόμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη, παρέστησαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ δεκάδες ήταν και οι ιερείς που παρευρέθησαν για να ευχηθούν στον εορτάζοντα μητροπολίτη.
Ο εορτασμός για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Μεσσηνίας ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε τελέστηκε Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, με τον Μεσσηνίας να δέχεται κόσμο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.
Το πρωί χθες τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Χριστού. Εκεί το Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέχρι σήμερα έργο του μητροπολίτη Μεσσηνίας και του ευχήθηκε να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να προσφέρει.
Να σημειωθεί πως με το πέρας της Θείας Λειτουργίας δόθηκαν οι υποτροφίες στους δικαιούχους φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.
Υποτροφίες ύψους 800.000 ευρώ από τη Μητρόπολη σε άπορους φοιτητές
Ο εορτάζων κ. Χρυσόστομος, αφού έδωσε στους τέσσερις δικαιούχους φοιτητές τις υποτροφίες, είπε ότι μέχρι σήμερα η Μητρόπολη έχει δώσει 800.000 ευρώ, ώστε να σπουδάσουν τα παιδιά της Καλαμάτας, αλλά και του νομού. Η επιλογή, όπως είπε, γίνεται με βάση ποιοι είναι οι καλύτεροι, σε συνδυασμό με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Ευχήθηκε δε στους φοιτητές δύναμη, ελπίδα και να πάρουν το πτυχίο τους, για να είναι χρήσιμοι πολίτες στην πατρίδα.
Πρέπει να υπάρχει ενότητα και αλληλοϋποστήριξη
Μιλώντας για το θέμα της ενότητας στις τάξεις της Εκκλησίας, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι μέρες σαν τη χθεσινή σύνηθες είναι να εκφράζεται η ενότητα γύρω από το εκκλησιαστήριο του Χριστού και να παρίστανται αρχιερείς.
Όμως, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η παρουσία άλλων μητροπολιτών δεν είναι μόνο για να εκφραστεί η ενότητα, που- όπως είπε- είναι το πρωταρχικό και το καίριο, αλλά και για να περαστεί στο λαό το μήνυμα της αλληλοϋποστήριξης.
Έτσι, μέσα από το μυστήριο της Εκκλησίας παραμερίζονται οι διαφορές, η διάσταση των αντιλήψεων και όλοι μαζεύονται για να δηλώσουν ότι δίπλα στο Χριστό είναι όλοι ενωμένοι, ώστε να οδηγήσουν το λαό που τους έχει εμπιστευθεί στην οδό που οδηγεί στη «Βασιλεία του Θεού» και στη σωτηρία.
Συμπλήρωσε, δε, ότι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται θεωρητικά για κάποιους, όμως για να φτάσει κάποιος στη «Βασιλεία του Θεού», θα πρέπει να βλέπει την προοπτική της ζωής του στο μέλλον και να δημιουργεί τον πολιτισμό της ανθρωπιάς, της αγάπης και της ελευθερίας.
Σε εκείνο το σημείο ευχαρίστησε τους μητροπολίτες που βρέθηκαν στην Καλαμάτα για να του ευχηθούν, ειδικότερα τους Βρεσθένης κ. Θεόκλητο, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Άρτης κ. Καλλίνικο, Κηφισίας κ. Κύριλλο, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου και Σταγών κ. Θεόκλητο, ενώ σημείωσε ότι συμπροσευχόμενος παρέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.
«Υποχρέωση της Εκκλησίας να κατοχυρώσει το δικαίωμα μισθοδοσίας των κληρικών»
Ακόμα και την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δεν ξέχασε να εκφράσει τη στήριξή του στους κληρικούς και τη διαφωνία του στο κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου Αθηνών – πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, αφού ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, στον εννιάλεπτο λόγο του μίλησε για την 11ετή παρουσία του στη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Πρώτα ευχαρίστησε τους κληρικούς, έπειτα τις τοπικές Αρχές και, τέλος, τους πιστούς.
Για δε τους κληρικούς, είπε τα εξής: «Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο επίσκοπος, αν δεν έχει τα χέρια του, που είναι οι κληρικοί της Μητροπόλεως». Οι οποίοι πολλές φορές, παρατήρησε, απρόσωπα αλλά ουσιαστικά συναινούν και συμβάλλουν στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.
Για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία τους, ανέφερε ότι οι κληρικοί είναι υποχρεωτικοί για τη λειτουργία της Εκκλησίας, όχι μόνο επειδή συμπαραστέκονται, όχι μόνο επειδή είναι στα χέρια τους, όχι μόνο επειδή είναι οι παράγοντες που πραγματοποιούν το έργο της διακονίας, αλλά κυρίως γιατί αποτελούν ένα από τα δομικά στοιχεία της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι επίσκοποι να αγωνιστούν ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Συμπλήρωσε, δε, ότι οι επίσκοποι δεν έχουν δικαίωμα να θυσιάσουν αυτό που οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν κατακτήσει μέσα από έναν αγώνα που ξεκίνησε το 1945. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι επίσκοποι δεν μπορούν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα να το ανταλλάξουν με κάτι άλλο.
Κλείνοντας το θέμα σχολίασε ότι είναι υποχρέωση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, όχι μόνο να συντηρήσει, αλλά και να κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα της μισθοδοσίας των κληρικών, εάν πραγματικά πιστεύει ότι όχι μόνο βοηθούν, αλλά συντελούν στο έργο της Εκκλησίας και ότι είναι παράγοντες ουσιαστικοί στο έργο της διακονίας της.
«Χωρίς τις τοπικές Αρχές δε θα μπορούσα να έχω κάνει τίποτα, καλή επιτυχία για τις εκλογές»
Μετά τους κληρικούς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο ρόλο των τοπικών Αρχών για τη διακονία και, μάλιστα, θέλησε να ευχαριστήσει, λέγοντας ότι ο καθένας με το δικό του τρόπο και με τη δική του συμβολή βοηθά στο έργο της Εκκλησίας, αφού ο Επίσκοπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα ως μονάδα.
Πρόσθεσε, δε, ότι το έργο της Εκκλησίας είναι συλλογικό, ενώ χρειάζεται συνεργασία και όχι διάσπαση και διάσταση.
Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ευχήθηκε στους παριστάμενους να έχουν καλή δύναμη, ο στίβος που θα τους ανοιχθεί σε λίγο καιρό να είναι γεμάτος με επιτυχία, να έχουν υγεία και ευτυχία, πολύ κουράγιο και δύναμη.
Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε αλλά και που θα ακολουθήσουν
Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, ενώ όλα δείχνουν ότι και αυτοί που ακολουθούν δε θα είναι εύκολοι, ούτε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε για την πατρίδα.
Όπως σχολίασε κλείνοντας, χρειάζεται πολύς δρόμος και αγώνας μέχρι η Ελλάδα να ξαναβρεί τη σωστή ρότα και πορεία της προς την ανάπτυξη και την ευημερία.
Τέλος, μετά τους ιεροψάλτες ο μητροπολίτης ευχαρίστησε το λαό του Θεού, όπως ανέφερε, στου οποίου τα μάτια καθρεφτίζεται η αποδοχή ή η απόρριψη του επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση