Διαπιστώσεις στα λόγια, αλλά χωρίς έργα από την Περιφέρεια
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2023 το “Θ” είχε δημοσιεύσει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για τις περιοχές της Μεσσηνίας που δυνητικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Σημειώναμε συγκεκριμένα: «Μεγάλες αστικές περιοχές της Μεσσηνίας, σε όλους τους Δήμους του νομού, περιλαμβάνονται στον ενιαίο χάρτη περιοχών που διατρέχουν δυνητικά υψηλό κίνδυνο πλημμύρας.
Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχει δεδομένα σχετικά με τις πλημμύρες, ενώ στόχος είναι να συμβάλει στην εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας.
Το εν λόγω εργαλείο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, η οποία θεσπίζει μηχανισμούς διαχείρισης των κινδύνων αυτών.
Για πρώτη φορά περιλαμβάνει έναν ενιαίο χάρτη περιοχών που διατρέχουν δυνητικά υψηλό κίνδυνο πλημμύρας, καθώς και μια πύλη πρόσβασης σε όλες τις σχετικές πληροφορίες, παρέχοντας έτσι στους φορείς λήψης αποφάσεων μια επισκόπηση των δεδομένων που χρειάζονται για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζεται στις περιοχές της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Άνω Μεσσηνίας, αλλά και στην περιοχή των Φιλιατρών.
Ο ενιαίος χάρτης των περιοχών που διατρέχουν δυνητικά υψηλό κίνδυνο πλημμύρας παρέχεται, όπως προαναφέρθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε σχετικά: “Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος των πρόσφατων πλημμυρών στη Σλοβενία και την Ελλάδα ήταν καταστροφικό. Δυστυχώς, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο. Άρα, πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα και να προσαρμοστούμε σε αυτά. Για να μετριάσουμε αποτελεσματικά τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε αξιόπιστες πληροφορίες.
Τα νέα μας εργαλεία θα βοηθήσουν τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους επαγγελματίες να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους πλημμύρας στις αποφάσεις τους”».
Για το δημοσίευμα δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Δήμαρχοι, περιφερειάρχης, βουλευτές, κεντρικό κράτος… εποίησαν τη νήσσαν. Αντί, δηλαδή, η έκθεση να ευαισθητοποιήσει όλους τους παραπάνω, δεν προκάλεσε καμία αντίδραση. Ούτε καν από τις παρατάξεις των μειοψηφιών.
Και φθάνουμε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας την περασμένη Δευτέρα, όπου συζητήθηκε η 1η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επικυρώθηκαν και πάλι τα συγκεκριμένα σημεία πλημμυρικού κινδύνου στη Μεσσηνία, αλλά αποφασίστηκε το θέμα να μη συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να λάβουν γνώση όλες οι παρατάξεις και οι αρμόδιοι. Τουναντίον, έφτανε και περίσσευε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Το μοναδικό στοιχείο, πέρα από το γενικόλογο δελτίο Τύπου, που βρήκαμε ήταν μια δήλωση της περιφερειακής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Ντίνας Νικολάκου, η οποία τόνισε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, να παρακολουθήσουν όσοι πολίτες ενδιαφέρονται σχετικά, αλλά και να τεθεί αίτημα διεκδίκησης υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, προκαλούνται σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, αλλά δε θέλει να συζητηθεί το θέμα αναλυτικά και διεξοδικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για διεκδικήσεις, σύμφωνα και με την πρόσφατη τοποθέτηση του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, και να μπουν από κοινού οι προτεραιότητες που απαιτούνται…
Πώς το έλεγε ο Κώστας Βάρναλης; “Βουβοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα περιμένουμε ίσως κάποιο θαύμα”!
Α.Π.
Υ.Γ. Μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής κακοκαιρίας στη δυτική και νότια Πελοπόννησο τα βροχόμετρα έδειξαν πάνω από 70mm και 100mm νερού αντίστοιχα, ενώ στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας το χαλάζι που έπεσε έκλεισε δρόμους…