ΔΥΠΑ – Σύντομα νέο πρόγραμμα: 17.000 ευρώ σε 5.800 ανέργους

ΔΥΠΑ – Σύντομα νέο πρόγραμμα: 17.000 ευρώ σε 5.800 ανέργους

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο άνεργος να έχει ξεκινήσει επιχείρηση ΠΡΙΝ από την αίτηση

Χρηματοδότηση έως 17.000 ευρώ θα προβλέπει ένα νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, που βρίσκεται σε προετοιμασία και πιθανότατα θα «τρέξει» μέχρι το τέλος του έτους 2024. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ανέργων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στο επερχόμενο πρόγραμμα μια σημαντική διαφορά με όσα παρόμοια «έτρεξαν» στο παρελθόν: στο πρόγραμμα που έρχεται (δείτε στη συνέχεια όλες τις προϋποθέσεις) για να υποβληθεί από έναν υποψήφιο αίτηση χρηματοδότησης πρέπει να έχει ξεκινήσει πρόσφατα δραστηριότητα στη εφορία, πριν από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και μέχρι την ημερομηνία της έναρξης να ήταν άνεργος.

17.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΤΟΜΑ 30-59 ΕΤΩΝ

Το πρόγραμμα θα ωφελήσει περίπου 5.800 άτομα ηλικίας 30-59 ετών, με 17.000 ευρώ για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η επιχορήγηση θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, με σκοπό να παρέχει χρηματοδοτική υποστήριξη στους ανέργους για την ίδρυση των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα, οι δόσεις θα καταβληθούν ως εξής:

•1η δόση 5.000 ευρώ μετά την έναρξη της επιχείρησης

•2η δόση 6.000 ευρώ μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου

•3η δόση 6.000 ευρώ μετά τη λήξη του δεύτερου εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ωφελούμενοι ΠΡΙΝ από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

•Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

•Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

•Να έχουν ξεκινήσει δραστηριότητα στη ΔΟΥ πριν από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.

•Να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες Ε.Ε. ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και εργασίας ή πολίτες τρίτων χωρών με άδεια διαμονής σε ισχύ για το χρονικό διάστημα του προγράμματος.

•Οι άντρες να έχουν εκπληρώσει ή απαλλαγεί νομίμως από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

•Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr).

Οι ωφελούμενοι υποψήφιοι θα μπορούν να συμμετέχουν ως ατομικοί επιχειρηματίες, ως μέλη νομικών οντοτήτων με μορφές όπως Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ), Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ), Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) και συνεταιρισμός εργαζομένων.

Μετά την υποβολή των αιτήσεων ακολουθεί η αξιολόγηση και καταρτίζεται λίστα με τις παραδεκτές αιτήσεις.

ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Οι τελικές χρηματοδοτήσεις γίνονται με βάση τη σειρά κατάταξης έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, ο οποίος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
Εάν αποδειχτούν τελικά σωστές οι πληροφορίες, εφόσον είναι άνεργος σήμερα 1) να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης στον τοπικό ΟΑΕΔ και 2) να προλάβει να κάνει έναρξη στην Εφορία πριν από την έκδοση της αναμενόμενης άμεσα υπουργικής απόφασης του προγράμματος.

Αλλά, εάν ισχύσει το «παλιό» σύστημα ανάλογων προγραμμάτων (ίδρυσης επιχείρησης από άνεργο), δηλαδή ο άνεργος να ξεκινήσει την επιχείρησή του μετά (σε ορισμένο χρονικό διάστημα – συνήθως μηνός) την υπουργική απόφαση και την υποβολή αίτησης, τότε όποιος έχει κάνει έναρξη πριν από την αίτηση θα αποκλειστεί.

Στελέχη του ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ, σε απάντηση ερωτήματός μας, δήλωσαν ότι δεν έχουν σχετική πληροφόρηση περί αυτού, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμα ενημερωτική προδημοσίευση.

Η λογική και η εμπειρία λέει, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, ότι ο ΟΑΕΔ να σκοπεύει να ενισχύσει όχι υποψήφιους ανέργους που θέλουν να «ανοίξουν» επιχείρηση, αλλά ανέργους που έχουν ήδη πρόσφατα «ανοίξει» επιχείρηση και προσπάθησαν χωρίς καμία υποστήριξη…

Εν κατακλείδι:

•Όσοι πρώην άνεργοι έχουν ήδη επιχειρήσει, εάν ενδιαφέρονται (και γιατί όχι;) να μεριμνήσουν να υποβάλουν σχετική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, όταν «ανοίξει». Έχουν μόνο να «κερδίσουν» την ενίσχυση τους.

•Όσοι είναι άνεργοι, αλλά δεν έχουν ακόμα επιχειρήσει (αλλά έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα), να διακινδυνεύσουν και να «βιαστούν» (εάν πραγματικά τους απασχολεί η ίδρυση επιχείρησης) να ξεκινήσουν (όπως παραπάνω) για να καλύπτουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο επερχόμενο πρόγραμμα.

•Ή όσοι, τέλος, δε θα ανοίξουν επιχείρηση παρά μόνο εάν έχουν την υποστήριξη του προγράμματος, μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα (διακινδυνεύοντας να μην προλάβουν) κάποια επίσημη προδημοσίευση…   

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το θέμα και εάν έχουμε διευκρινίσεις θα τις δημοσιεύσουμε.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος