Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στη Ν.Δ.

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στη Ν.Δ.

Μετά την απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά

Πρώτο θέμα συζήτησης από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, σε οποιαδήποτε σχεδόν κοινωνική μάζωξη στη Μεσσηνία, αποτελεί η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ.

Συμπαθούντες και μη του κόμματος προσπαθούν να εξηγήσουν όσα συμβαίνουν πίσω από τις… πολιτικές κουρτίνες, εξυφαίνοντας διάφορα σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση, σε βαθιά κρίση, με πολλές φάσεις που θα ξεδιπλωθούν στο προσεχές μέλλον, περιέρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά την κίνηση επίδειξης πυγμής και ταυτόχρονα ρίσκου από τον πρωθυπουργό, να διαγράψει από το κόμμα τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που με την απόφασή του όχι μόνο θέλησε να δείξει ηγετική πυγμή, αλλά επιχείρησε να στείλει αυστηρό μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό στο «αντάρτικο» που έχει κάνει με πολλαπλές παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες, ρισκάρει τώρα αυτή η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της παράταξης να φουντώσει με απρόβλεπτες συνέπειες. Κι αυτό, γιατί παρά τις δηλώσεις αρκετών πρωτοκλασάτων στελεχών, που αναδείχτηκαν σε υπουργικά πόστα επί διακυβέρνησης Σαμαρά και τώρα τον αδειάζουν, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η συνέχεια.

Ο προϋπολογισμός μέσα στο Δεκέμβριο θα είναι το πρώτο κρας τεστ για την κυβερνητική συνοχή. Και μπορεί αυτό να το περάσει με σχετική ευκολία, όμως με τον ερχομό του νέου έτους αναγκαστικά θα ανοίξει επίσημα η συζήτηση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα έχει εύκολη απόφαση μπροστά του.

Η πρόταση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς για την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα είναι και μια παγίδα για τον νυν πρωθυπουργό. Από τη μία, αν την αγνοήσει πιθανόν θα ανοίξει νέο γύρο εσωστρέφειας και θα διευρύνει το μέτωπο όσων δυσανασχετούν με συγκεκριμένες πολιτικές, καθώς πολλοί στο κυβερνών κόμμα θα έβλεπαν θετικά την επιλογή του κ. Καραμανλή.

Ο ίδιος, άλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει δηλώσει πως θα απέρριπτε μια τέτοια τιμητική πρόταση, παρά μόνο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρχε καμιά προσυνεννόηση με τον κ. Σαμαρά.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ αρκετοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους ο επόμενος/η πρόεδρος να προέρχεται από τη «δεξιά πολυκατοικία».

Από την άλλη πλευρά, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προτείνει τελικά τον κ. Καραμανλή για ΠτΔ θα δικαιώνει έτσι τον Αντ. Σαμαρά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κ. Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, απέδωσε τη διαγραφή στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι το όνομα του Κώστα Καραμανλή.

Νίκος Τσούτσιας, διευθυντής γραφείου Τύπου Αντώνη Σαμαρά: “Η απόφαση Μητσοτάκη διχάζει το κόμμα”

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN φιλοξενήθηκε, χθες το πρωί, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη Ν.Δ., μετά την παρέμβαση που έκανε, μέσω της οποίας ζήτησε την απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του κατέκρινε τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ενώ σχολίασε και τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Για το αν περίμενε ο Αντώνης Σαμαράς τη διαγραφή του: «Όταν κάνει πολιτική παρέμβαση ο κ. Σαμαράς, έχει κατά νου τρία πράγματα: τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη. Κάθε δημόσια παρέμβαση έχει να κάνει με τις διαπιστώσεις του για το πού υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κόστος σε έναν πρώην πρωθυπουργό. Είναι καθήκον του να επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δίνει τις δικές του λύσεις».

Για το αίτημα απομάκρυνσης του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Θεωρώ ότι επισήμανε ορισμένες αστοχίες σχετικά με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη. Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι σε θέση ευθύνης και δεν είναι δυνατόν να λέει τέτοια πράγματα. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την απορία του για τη στρατηγική και είναι κάτι που το λέει από το 2021.

Ο κ. Φιντάν ενώπιον όλων μας δήλωσε κάτι συγκεκριμένο. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπήρχε η Γαλάζια Πατρίδα, ούτε το Σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, δεν υπήρχε η πειρατική πράξη εκ μέρους της Τουρκίας. Αποστρατικοποίηση νησιών ως αίτημα από την Τουρκία δεν υπήρχε όταν ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς».

Για την ανάρτηση του κ. Βαληνάκη σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες: «Ο Γιάννης Βαληνάκης ήταν πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και σε ανάρτησή του έγραψε ότι “παρά τις πιέσεις του υπουργείου Ενέργειας, το ΥΠΕΞ δε δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χάρτη των ευρωπαϊκών θαλάσσιων ζωνών. Απαυδισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναρτά μόνη της το χάρτη της Σεβίλλης, που η Ελλάδα αποκήρυξε το 2021 ως ιδιωτικό. Ο κ. Φιντάν αντιδρά ότι χωρίς χάρτη διεκδίκησης διαπραγματευόμαστε”. Ο κ. Βαληνάκης λέει ότι η Ελλάδα αποκήρυξε το χάρτη ως ιδιωτικό».

Για τον κ. Γεραπετρίτη και τη δεξιά στροφή: «Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να αποχωρήσει. Δε θεωρεί ο κ. Σαμαράς ότι ο κ. Γεραπετρίτης δρα από μόνος του αντιπατριωτικά. Είναι άστοχα όσα κάνει, είναι λάθος. Οι αστοχίες πρέπει να επισημαίνονται. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την πολιτική ως προς την Τουρκία. Αυτό που βγαίνει ως λογικό συμπέρασμα είναι είτε ότι ενόχλησε η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, είτε ήταν μια προαποφασισμένη επιλογή. Η κυβέρνηση ήθελε να διαγράψει τον κ. Σαμαρά, την ώρα που η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια στροφή προς τα Δεξιά».

Για τη χειραψία του κ. Σαμαρά με τον Νίκο Παππά: «Ο κ. Σαμαράς έκανε μια δημόσια χειραψία σε μια δημόσια εκδήλωση με τον κ. Παππά. Αυτό είναι κακό; Ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή και μίλησε για χαριεντίσματα. Αυτό θίγει τον κ. Σαμαρά, διότι κυνηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Του χρέωσαν ότι αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Σαμαράς στη δημιουργία νέου κόμματος: «Ο κ. Σαμαράς δεν έφυγε από τη Ν.Δ., τον διέγραψαν. Το αν υπάρχει πεδίο για ένα νέο δεξιό κόμμα εξαρτάται από τη Ν.Δ. Αν η Ν.Δ. εξελίσσεται σε Ποτάμι, δημιουργεί χώρο για ένα δεξιό κόμμα. Ο κ. Σαμαράς εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν μπορώ να αποκλείσω ή να επιβεβαιώσω κάτι. Η διαγραφή του κ. Σαμαρά είναι ιστορική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, καθώς ποτέ δεν έχει διαγραφεί πρώην πρωθυπουργός από τη Ν.Δ. Υπάρχει μια δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ., λίγους μήνες μετά την κατάρρευση στις ευρωεκλογές. Είναι λάθος η επιλογή Μητσοτάκη γιατί διχάζει την παράταξη, διαγράφοντας έναν πρώην πρωθυπουργό, την ώρα που ζήτησε να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Για το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη Ν.Δ. κάποιοι βουλευτές: «Δεν μπορώ να ξέρω αν θα υπάρξει αντίδραση από βουλευτές που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο καθένας ξέρει πώς αισθάνεται, πώς σκέφτεται και τι αποφασίζει».

Για τη woke ατζέντα και τις δηλώσεις περί 18%: «Δεν είναι σκέτο ένας γάμος ομόφυλων, είναι και η τεκνοθεσία. Υπάρχει η πολύχρωμη οικογένεια, τα παραμύθια στα παιδάκια από drag queens, που όλα αυτά τα έφερε το νομοσχέδιο. Η woke ατζέντα είναι πολύ συγκεκριμένη και την έφερε η Ν.Δ., αλλά το πλήρωσε με μεγάλη αποχή. Πήρε το χαμηλότερο αριθμό ψήφων ιστορικά. Το 2012 οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές.

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνεντεύξεις όπου μίλησε για μικρή και φοβική Ν.Δ., με την απάντηση του κ. Σαμαρά να είναι συγκεκριμένη. Θεωρεί ανιστόρητη τη σύγκριση με το 18%, γιατί υπήρχαν έξι κόμματα, μνημόνια, αγανακτισμένοι, κόσμος στους δρόμους, Τρόικα. Η Ν.Δ. πήρε 18% και ένα μήνα μετά πήρε 29%. Στις ευρωεκλογές υπήρχε ο χαμηλότερος αριθμός ψήφων, ενώ πήγε το 40% των ψηφοφόρων να ψηφίσει».

Για το πού βαδίζει η Ν.Δ.: «Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μετά τις εκλογές του 2023 η Ν.Δ. αγνόησε το πολιτικό της πρόγραμμα και μετεβλήθη σε ένα γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων και η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

Για την παραίτηση Σαμαρά από τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε, όπως παραιτήθηκαν και άλλοι βουλευτές. Η τότε κυβέρνηση έμεινε με 150 βουλευτές. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέλεξε την προσφυγή στις κάλπες. Βουλευτές μοιράζονται τις ανησυχίες τους προς τον κ. Σαμαρά. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε. Δε θα υπάρξουν δηλώσεις του κ. Σαμαρά από τις ΗΠΑ. Όταν κάνει μια δημόσια παρέμβαση, θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επισημάνει κάποια πράγματα για τη χώρα».

Για το αν η Ν.Δ. έχει αποκοπεί από τις ρίζες της: «Η Ν.Δ. έχει αποκοπεί από τις ρίζες της και αυτό φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτό το είπαν και 30 βουλευτές την επομένη των ευρωεκλογών, ζητώντας να επιστρέψει το κόμμα στις ρίζες του. Δεν υπήρχε συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή για να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποιοι, όπως ο κ. Σκέρτσος, θα προτιμούσαν τη Μαρία Δαμανάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος διαφωνεί με κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

Για τα όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. μετά την πρόταση για διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας υποστηρίζει: «Πέρα από την προπαγάνδα της κυβερνητικής συναίνεσης, πέρα από τα χαμόγελα των εκδηλώσεων, η βάση της κυβερνητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας βράζει. Όχι επειδή διεγράφη ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά επειδή τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας δεν κάνουν κομματικές διακρίσεις.

Οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της Ν.Δ. δεν περιορίζονται στον τρόπο που διαγράφουν πρώην πρωθυπουργούς μέσα σε ένα απόγευμα, αφορούν κυρίως στο ότι δεν ακούν την κοινωνία όταν παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές όλων μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με τον κόσμο της εργασίας, της επισφάλειας και τη κοινωνία των πολιτών. ώστε να συνεχίσει να ακούγεται η φωνή όλων. Μόνο έτσι μπορούν να προκύψουν λύσεις στα προβλήματα που η κυβερνητική ανεπάρκεια συνεχίζει να γιγαντώνει.

Ό,τι και να λένε οι πολιτικοί καιροσκόποι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί σταθερά ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και όργανα. Μέσα στη βδομάδα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση για τις προεδρικές μας εκλογές στις 24/11».

ΠΑΣΟΚ

«Για τη Νέα Δημοκρατία τελειώνει η περίοδος της πολιτικής της “άνοιξης”. Υπάρχει ένας κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος σήμερα και το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το τοπίο είναι μία νησίδα σταθερότητας, την οποία έχουν ανάγκη οι πολίτες» τόνισε χθες ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

ΚΚΕ

Τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζει σκωπτικά το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις περί «παζαριών» στα ελληνοτουρκικά.

«Είναι ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και των διεθνών εξελίξεων και “παζαριών” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Περισσός στην ανακοίνωσή του.

Αλέξης Χαρίτσης

«Το ζήτημά τους είναι ποιος θα προλάβει να καβαλήσει πρώτος το κύμα του επελαύνοντος τραμπισμού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αρχές. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία», σχολίασε για τη διαγραφή Σαμαρά ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

“Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα πολιτικά απωθημένα δεκαετιών εντός της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει και δε θα απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία.

Η προσοχή μας παραμένει στους πολίτες, στην υπόσχεσή μας να τους υπερασπιστούμε και μόνο σε αυτόν το συνεχή αγώνα» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.