Ένα βήμα μπροστά κάνει ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ για το Μιναγιώτικο φράγμα, καθώς με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος το σχήμα METLEN-INTRAKAT-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Στη διαδικασία υποβολής προσφορών συμμετέσχε και το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.
Το έργο έχει επίσημο τίτλο «Mελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0. Πλέον τα επόμενα βήματα, εφόσον δεν έχουμε ενστάσεις, είναι το ανωτέρω σχήμα να ανακηρυχθεί οριστικός ανάδοχος, να προχωρήσει η συγγραφή της σύμβασης, να σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, τελικά, να πέσουν οι υπογραφές.
Το έργο
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 96.494.657,15 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με παράλληλη χρηματοδότηση 29.550.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 126.044.657,15 ευρώ.
Το έργο αφορά στην υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου και περιλαμβάνει το φράγμα και το κλειστό υπογειοποιημένο σωληνωτό αρδευτικό δίκτυο με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής, με αρδευόμενη έκταση 35.000 στρεμμάτων περίπου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος και στο Δήμο Μεσσήνης.
Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης είναι 25 έτη, περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου. Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στο Φράγμα Μιναγιώτικο που είναι φράγμα βαρύτητας από σκληρό επίχωμα, ύψους 49 μέτρων, του οποίου ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα είναι περί τα 11 εκατ. κ.μ. Το δε αρδευτικό δίκτυο αποτελείται από πέντε αρδευτικές ζώνες.
Περιλαμβάνονται τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης, τα αντλιοστάσια, το πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυο άρδευσης που καταλήγει στις υδροληψίες.
Η α’ φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει τα έργα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του φράγματος, ήτοι το έργο εκτροπής, το πρόφραγμα, το έργο υδροληψίας, Αντλιοστάσιο Α1, τους αγωγούς προσαγωγής έως τη Δεξαμενή Δ1, τη Δεξαμενή Δ1 που αρδεύει έκταση 18.810 στρεμμάτων και το αντίστοιχο δίκτυο άρδευσης, θα παραδοθεί ολοκληρωμένη και λειτουργική στους 18 μήνες. Το δε σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί σε 36 μήνες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ