Τη συμβολή του γκολφ στην οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας αναλύει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία παρουσιάσθηκε χθες διαδικτυακά, για το πώς επιδρά η συγκεκριμένη δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία.
Η μελέτη αναφέρει ότι μετά τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ της Costa Navarino οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας την περίοδο χαμηλής ζήτησης (Οκτώβριος – Απρίλιος) έχουν πενταπλασιαστεί.
Την παρουσίαση της μελέτης χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γιάννης Ρέτσος, ενώ την παρουσίασε ο επικεφαλής Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, Svetoslav Danchev.
Γκολφ
Στη μελέτη εξετάζονται η σημασία και τα οφέλη της ανάπτυξης του γκολφ στην ελληνική οικονομία, καταγράφονται τα βασικά μεγέθη του αθλήματος διεθνώς και στην Ελλάδα, προσδιορίζονται οι άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις από την ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα σε όρους ΑΕΠ, απασχόλησης και φορολογικών εσόδων, ενώ αναλύεται η επίδραση στον τουρισμό, στην αγορά κατοικίας και στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η Ελλάδα υστερεί πολύ στην ανάπτυξη του γκολφ παρά τη σημασία του αθλήματος για τον τουρισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει μόνο εννέα γήπεδα γκολφ, τη στιγμή που η Πορτογαλία, ευρωπαϊκή χώρα αντίστοιχου μεγέθους, διαθέτει 113 γήπεδα, απολαμβάνοντας σημαντικά οφέλη τόσο σε έσοδα όσο και στην απασχόληση.
Στην Costa Navarino λειτουργούν συνολικά 4 γήπεδα γκολφ 18 οπών, υψηλών προδιαγραφών, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (13 χλμ.), με την προσθήκη δύο γηπέδων να έχει γίνει το 2022.
Οι επισκέπτες τους υπερβαίνουν τους 66 χιλ. το 2023, με περίπου το 65% να είναι άντρες και το 35% γυναίκες. Η πλειονότητα των γκολφέρ έρχεται τους μήνες Φεβρουάριο με Απρίλιο και Σεπτέμβριο με Νοέμβριο, συμβάλλοντας σημαντικά στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών προέρχεται από τη Γερμανία, ενώ ένα επίσης σημαντικό μερίδιο έχουν η Σουηδία, η Ελβετία και η Αγγλία, χώρες με υψηλότερη κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη από το μέσο όρο.
Η επίδραση στο ΑΕΠ
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η άμεση επίδραση από τη λειτουργία της Costa Navarino στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας εκτιμήθηκε στο 3%, ενώ η συνολική επίδραση προσεγγίζει το 8%, σύμφωνα με εργασία του Πανεπιστημίου Πειραιώς που ανακοινώθηκε το 2019. Ένα σημαντικό ποσό, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι είναι η συνολική επίδραση των επενδύσεων, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή εκτιμήθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ. Σημαντική είναι η συνεισφορά των επενδύσεων στην απασχόληση, καθώς υποστηρίζονται συνολικά περίπου 11 χιλ. θέσεις απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Ισχυρές διασυνδέσεις έχουν δημιουργηθεί και με την τοπική οικονομία, στηρίζοντας τα εισοδήματα και την απασχόληση, καθώς το 44% των προμηθευτών της Costa Navarino προέρχεται από κοντινές περιοχές, το 37% από τη Μεσσηνία και το 6% από την Πελοπόννησο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι επενδύσεις στο συγκρότημα της Costa Navarino δημιουργούν παράλληλα και επενδύσεις σε άλλες περιοχές και κλάδους. Εκτιμήθηκε ότι επενδύσεις σε υποδομές της ευρύτερης περιοχής και επενδύσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ, συνδέονται με την παρουσία του συγκροτήματος.
Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι η Costa Navarino έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας οικονομίας 80 διακριτών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (την εστίαση και τη διαμονή), στην οποία περιλαμβάνονται 25 νέα ξενοδοχεία και 1.250 νέες κλίνες στη Μεσσηνία.
Σημαντικό είναι το όφελος από τη δημιουργία της Costa Navarino και για τον τοπικό τουρισμό, με αύξηση κατά 9,7% στην πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων την περίοδο 2010- 2018, αλλά και τον υπερδιπλασιασμό (+118%) των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Η Μεσσηνία διασυνδέθηκε με πάνω από 30 προορισμούς μέσω των αεροπορικών γραμμών, ενώ έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί οι αφίξεις επιβατών μεταξύ 2009-2018. Μόνο το 12,5% των επιβατών κατευθύνθηκε στην Costa Navarino, ενώ το υπόλοιπο αφορά διανυκτερεύσεις σε άλλα καταλύματα της περιοχής, αναδεικνύοντας τις συνέργειες που δημιουργεί στις μεταφορές η επένδυση.
Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων, περίπου 10%, της εταιρείας ΤΕΜΕΣ, κατευθύνεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει το μουσείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Navarino Natura Hall, ενώ λειτουργεί το παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο Navarino Environmental Observatory.
Τέλος, στη μελέτη παρουσιάζεται ότι οι αφίξεις εξωτερικού (εκτός καλοκαιρινής περιόδου) στον αερολιμένα «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» έχουν 10πλασιαστεί από το 2010. Επιπλέον, τα οφέλη διαχέονται και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι αφίξεις αλλοδαπών στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Μεσσηνίας είναι περίπου 6 φορές υψηλότερες το 2023 σε σχέση με το 2012.
Της Βίκυς Βετουλάκη