Φέτος, στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Στρατηγικό Έργο Messinia Terroirs, μέσα από μία παρουσίαση με τίτλο «Ένα στρατηγικό πλάνο για την αναβίωση και την ανάδειξη του Αμπελώνα και του Οίνου στην Μεσσηνία», που θα γίνει από την Κατερίνα Νικολού, σύμβουλο Επικοινωνίας Messinia Terroirs, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην κεντρική αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου Elite City Resort.
Παράλληλα, στο διήμερο πρόγραμμα των βιωματικών εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχολείου Τουρισμού, θα γίνουν 3 διαδραστικά Messinia Terroirs Master Classes γευσιγνωσίας κρασιών από τον ιστορικό αμπελώνα της Μεσσηνίας.
Με τίτλο «Από τη γη της Μεσσηνίας στο ποτήρι των πελατών σας», την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Κοντραφούρης, Maitre d’ Hotel και την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος Χατζημητάκος DipWSET, Head Sommelier W Costa Navarino, θα παρουσιάσουν 18 επιλεγμένους οίνους από τους Μεσσήνιους παραγωγούς.
Αλφαβητικά οι παραγωγοί που προσφέρουν τα κρασιά τους: Andania Valley Wines, Astir X, Biovin – Tsavolakis Wines, Evritos, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Oenopigi Winery, Oinotropai Estate, Panagiotopoulos Family Estate Wines, Patsouros Winery, Stasinopoulos Winery, Tsamis Winery, Κτήμα Γκότση, Κτήμα Δερέσκου, Οινοποιία Ψαρούλη.
Το Messinia Terroirs αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών όπως η μελέτη, η έρευνα, η καινοτομία στις καλλιεργητικές πρακτικές, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική για την αναδιάρθρωση και την ανάδειξη του μεσσηνιακού αμπελώνα με νέες φυτεύσεις και έμφαση σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.
Βασικός στόχος του Messinia Terroirs είναι να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα, αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.
Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.