Η Μεσσηνία απουσιάζει από το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων
Δήμαρχοι από 113 ελληνικές πόλεις αποφάσισαν να συσπειρωθούν κάτω από μια κοινή «ομπρέλα» – ξεπερνώντας ιδεολογικοπολιτικές οριοθετήσεις – ώστε να αντιμετωπίσουν κοινούς εχθρούς (πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοθύελλες, λειψυδρία κ.λπ.).
Έτσι δημιουργήθηκε το νέο Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ) ως μια ισχυρή συμμαχία για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και τη διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων, προκειμένου να οργανωθούν και ένα ακραίο φαινόμενο να μην καταλήγει σε καταστροφή.
Από τη μεγάλη αυτή λίστα των Δήμων απουσιάζουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας, ενώ συμμετέχουν Δήμοι της Αρκαδίας και της Κορινθίας.
Έρευνα
Έρευνα του Δικτύου καταδεικνύει ότι 9 στους 10 Δήμους έχουν αντιμετωπίσει καταστροφές την τελευταία 10ετία και αποκαλύπτει τις μακροχρόνιες αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Το 42% δε διαθέτει κανένα πυροσβεστικό όχημα, το 76% δεν έχει πόρους για εκπόνηση εξειδικευμένων σχεδίων πολιτικής προστασίας προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, το 68% δηλώνει ανεπαρκή αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ανεπάρκεια τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ το 64% διαθέτει υποστελεχωμένο τμήμα πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, 9 στους 10 Δήμους παρουσιάζουν αδυναμία αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων με συνέπεια να μην μπορούν να συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις για την ενίσχυση των υποδομών τους και διαχείρισης έκτακτων αναγκών.
Τo Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, έχει κοστολογημένη πρόταση για τη θωράκιση των ελληνικών πόλεων και χρειάζεται, σε πρώτη φάση, 205 εκατ. ευρώ, κονδύλι που, όπως προέκυψε από μελέτη, απαιτείται για τον επιχειρησιακό μηχανολογικό εξοπλισμό, την προμήθεια στόλου οχημάτων, την πρόσβαση σε ευφυή συστήματα πρόληψης, μελέτες κ.λπ.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Σε πρόσφατη συνέντευξή του διευκρίνισε ότι τα 205 εκατ. ευρώ αφορούν στους 88 Δήμους που συμμετείχαν στην έρευνα, συνεπώς ο προϋπολογισμός αναμένεται να αυξηθεί συνυπολογίζοντας και τις ανάγκες των υπόλοιπων 26 Δήμων-μελών που έχουν ενταχθεί έως σήμερα στο Δίκτυο.
«Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ το αίτημα υποβάλλεται άμεσα στα συναρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε χορηγίες από μεγάλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», συμπλήρωσε.