Περί εκλογικής διαδικασίας και κλεισίματος σχολείων

Περί εκλογικής διαδικασίας  και κλεισίματος σχολείων

Με αφορμή τις εκλογές που ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα κλεισίματος όλων των σχολείων της Ελλάδος για δύο ημέρες κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Στις ΗΠΑ ψήφισαν περισσότεροι από 135.000.000 ψηφοφόροι και τη «βασική» ημέρα των εκλογών, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν 4.062.092 Έλληνες, δηλαδή η συμμετοχή μας ήταν πολύ μικρή, αλλά τα σχολεία έκλεισαν για δύο (2) ημέρες.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες σε 3 χρόνια, διάστημα αρκετό προκειμένου κάποια θέματα να επανεξεταστούν.

Νομίζω ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε το θέμα κλεισίματος -υποχρεωτικά-ολων των σχολείων για 2 μέρες κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Τα σχολεία κλείνουν όλα-κρατικά και ιδιωτικά – επειδή κάποια δημόσια σχολεία λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα.

Μόνο το σχολικό έτος 2023-2024 χάθηκαν έξι (6) εκπαιδευτικές ημέρες.

Τα σχολεία κλείνουν το μεσημέρι της Πέμπτης για να προετοιμαστούν ως εκλογικά κέντρα, δηλαδή για να μεταφερθούν μερικά παραβάν, να κολληθούν κάποια χαρτιά, να μεταφερθούν τα ψηφοδέλτια. Αυτές είναι δουλειές που θα μπορούσαν να γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο, ακόμη και αν πληρώνονταν υπερωρίες.

Έως τις επόμενες εκλογές πρέπει να έχουν επικαιροποιηθεί -σε ψηφιακή εποχή βρισκόμαστε-οι εκλογικοί κατάλογοι, για να ξέρουμε πόσους εκλογείς περιμένουμε. Με αυτό τον τρόπο θα λιγοστέψει ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων που απαιτούνται.

Έως τις επόμενες εκλογές πρέπει να απλοποιήσουμε και να εμπεδώσουμε στον ελληνικό λαό τη χρήση της επιστολικής ψήφου, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές και να βελτιωθεί η εκλογική διαδικασία.

Πολλοί εκλογείς έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα, άρα-σε συνδυασμό με την επιστολική ψήφο-δε χρειάζεται να ταξιδέψουμε πολύ μακριά. Ένα όμορφο Σαββατοκύριακο στον τόπο καταγωγής μας, μας καλύπτει σχεδόν όλους.

Οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία το κράτος να δείξει πόσο υπολογίζει την εκπαίδευση των παιδιών μας. Η παροχή ποιοτικής και ποσοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των σχολείων που την έχει αναθέσει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, χάνονται πολλές ώρες μαθημάτων, εκπαίδευσης, παιδείας των παιδιών μας χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε οι εκλογές να πραγματοποιούνται σε δημόσια και δημοτικά κτήρια. Στην Καλαμάτα, που δεν έχει πολλά δημόσια και δημοτικά κτήρια, θα ήταν μια καλή σκέψη να χρησιμοποιούσαμε τα κλειστά γυμναστήρια της πόλης, το Δημαρχείο, το ιστορικό Δημαρχείο, το Διοικητήριο, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Πνευματικό Κέντρο, το Επιμελητήριο, το Μέγαρο Χορού, το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, το Εργατικό Κέντρο, ιερούς ναούς που δε λειτουργούν κάθε Κυριακή κ.λπ. Επίσης, μια καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιούνται οι αποθήκες του λιμανιού, όχι βέβαια όπως είναι τώρα. Το συγκεκριμένο κτήριο θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε έναν υπέροχο εκθεσιακό χώρο, που τόσο λείπει από την περιοχή μας, και να χρησιμοποιείται και στις εκλογές.

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ θα βοηθούσε την πολιτιστική-επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης μας, και τα κτήρια να χρησιμοποιούνται και για τις εκλογές.

Η αξιοποίηση των αποθηκών του λιμανιού και των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ στην Καλαμάτα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την πολιτιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης μας και θα μπορούσε να ενισχύσει την τοπική οικονομία, αλλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την κοινότητα.

Τέλος, θα μπορούσε οι εκλογές να πραγματοποιούνται συνδυαστικά ώστε να λιγοστέψουν οι εκλογικές διαδικασίες και να αυξηθεί η συμμετοχή (π.χ. να γίνονται μαζί οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές).

Του Φωτίου Δ. Μπουγά
Διευθυντή Εκπαιδευτηρίων Μπουγά