Η έγκριση του τεχνικού προγράμματος 2025 ήταν μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.
Το σχέδιο που υποβλήθηκε για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνει τα έργα, τις μελέτες, τις συντηρήσεις και τις εργασίες που προτείνονται να πραγματοποιηθούν κατά το έτος 2025. Το προβλεπόμενο συνολικό κόστος υλοποίησής του ανέρχεται σε 49.880.885,26 ευρώ.
Το τεχνικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από Τρίτους (Δημότες, Δήμος Καλαμάτας, ΕΣΠΑ, ΕΣΠΑ 2014, Αντώνης Τρίτσης, ΥΠΕΝ – Ταμείο Ανάκαμψης) με 44.092.468,22 ευρώ και από ιδίους πόρους. Το ποσό των ιδίων πόρων, ύψους 5.788.417,04 ευρώ, θα καλυφθεί από έσοδα του τρέχοντος έτους και τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΥΑΚ.
Με την υλοποίηση των έργων του φετινού τεχνικού προγράμματος, η ΔΕΥΑΚ στοχεύει να ικανοποιήσει ανάγκες και αιτήματα στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, ενώ με τις προτεινόμενες μελέτες θα υποστηρίξει τα υπό κατασκευή έργα και θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις.
Από την πλευρά των μελών της μειοψηφίας προβλήθηκαν μια σειρά από ενστάσεις στο προτεινόμενο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην καταψήφισή του. Ειδικότερα, ο Βασίλης Κανάκης εξέφρασε σοβαρές διαφωνίες τόσο για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το 2025 όσο και για τις ιεραρχήσεις που έχουν γίνει. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι χρηματοδοτήσεις διαφόρων έργων δεν είναι εξασφαλισμένες, μια και οι αποφάσεις διαφόρων υπουργείων εντάσσουν και απεντάσσουν έργα κατά το δοκούν.
Στην παραπάνω άποψη στάθηκε και το μέλος της μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για χρηματοδοτήσεις έργων από διάφορα προγράμματα, αφού η καθημερινή, σχεδόν, πρακτική στο Δήμο Καλαμάτας αποδεικνύει ότι μια σειρά από έργα «έχουν παγώσει» ή παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω καθυστερήσεων στη χρηματοδότησή τους.
Α.Π.