Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: «Αδέσποτα κορμιά», Καπετανέα και καθημερινότητα…

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: «Αδέσποτα κορμιά», Καπετανέα και καθημερινότητα…

Στις προχθεσινές ερωτήσεις ελέγχου της Δημοτικής Αρχής από τους επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών κυριάρχησαν, θα λέγαμε, δύο θέματα.

Το πρώτο είναι τα όσα συνέβησαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Οικονομάκος, σχολίασε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ομού με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο ήταν κατά της προβολής της ταινίας, μεταθέτοντας την προβολή της αντί για την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στον επίσημο χώρο των φεστιβαλικών προβολών δηλαδή, στον ιδιωτικό χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής της παράταξής “Καλαμάτα_Μετά”, Βασίλης Τζαμουράνης, κάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις για την ανεπίτρεπτη και ακραία πράξη του, όπως τη χαρακτήρισε, να αποτρέψει την προβολή ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με τον υποκριτικό ισχυρισμό ότι η αφίσα της ταινίας προσβάλλει θρησκευτικά σύμβολα.

Δεν παρέλειψε, όμως, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και για τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την απαγόρευση προβολής του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος”. Τόνισε, μάλιστα, ότι ανάλογο γεγονός συνέβη στην Καλαμάτα πριν από 25 χρόνια με την ταινία “Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε ότι δεν υπήρξε καμίας μορφής λογοκρισία, άλλωστε η ταινία προβλήθηκε χωρίς εμπόδια,. Σχολίασε δε: “Μακριά από εμάς κάθε σκέψη να λογοκρίνουμε την καλλιτεχνική δημιουργία. Η χρήση όμως ιερών συμβόλων με τρόπο που προσβάλλει βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και είναι καταδικαστέα”.

Το δεύτερο θέμα είναι η παραίτηση της Λίντας Καπετανέα από καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ο Βασίλης Τζαμουράνης κάλεσε το δήμαρχο να απαντήσει σε ζητήματα που απασχολούν, όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά ευρύτερα τους καλλιτεχνικούς κύκλους του σύγχρονου χορού στη χώρα μας, όπως και να δώσει απαντήσεις στα όσα γνωστοποιήθηκαν από τη Λίντα Καπετανέα στην επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο της “Φάρις”.

Ο δήμαρχος δε θέλησε να “τορπιλίσει” το κλίμα, αναφέροντας ότι τιμά και σέβεται το έργο και των τριών γυναικών που βρέθηκαν στο τιμόνι του Φεστιβάλ, αλλά ήρθε η ώρα να υπάρξουν σε αυτό κάποιες αλλαγές.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετό παρασκήνιο επί του θέματος. Η κα Καπετανέα προσπάθησε να δώσει η δική της οπτική γωνία. Ο κ. Βασιλόπουλος, αν και είχε τα δικά του επιχειρήματα, αρκέστηκε να μη βάλει… λάδι στη φωτιά, ενώ είπε ότι η κάλυψη της θέσης θα γίνει με ό,τι προβλέπεται.

Επίσης, ο σύμβουλος Βασίλης Κανάκης υπέβαλε ερώτηση για το μείζον ζήτημα της στάθμευσης, παρουσιάζοντας αλλεπάλληλες δηλώσεις του δημάρχου εδώ χρόνια για τη δρομολόγηση της αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς στην ουσία, όπως είπε, να έχει γίνει ακόμη κάτι.

Η σύμβουλος Ευγενία Κούβελα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επικινδυνότητα κατάπτωσης σοφάδων από το διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο “Αχίλλειον”, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό, καθώς και στη γενικότερη εικόνα αυτού του κτιρίου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Στην πρώτη ερώτηση, η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι υλοποιούνται μελέτες για να λυθεί το πρόβλημα, σε μια πόλη που ο ιστός της είναι δομημένος πολλά χρόνια πριν.

Για το “Αχίλλειο”, επισημάνθηκε ότι έγιναν παρεμβάσεις, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα σε ένα κτήριο υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Α.Π.