Η κρατική υποχρηματοδότηση και ο κακός σχεδιασμός “μολύνουν” την εκπαίδευση
Λίγους μήνες πριν… Από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων, ύψους 250 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών.
“Τα κονδύλια του προγράμματος αυτού θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όμως στόχος μου είναι να αυξηθεί το ποσό αυτό σημαντικά, μέσω ενός καλέσματος που θα κάνουμε για σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: “Και οι πλούσιοι αυτής της χώρας έχει έρθει η ώρα να επωμιστούν μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών στην ανασυγκρότηση της πατρίδας, όπως το έκαναν άλλωστε όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες του παρελθόντος”.
Όλοι, και κυρίως οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς, κατανοούν το σπουδαίο ρόλο που παίζει το σχολικό κτήριο στη γνώση. Ο χώρος στον οποίο ζουν και μαθαίνουν οι μαθητές είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης, καθώς μέσα σε αυτόν γίνεται η μαθησιακή και η διαπαιδαγωγική διαδικασία.
Τι έγινε, όμως, λίγους μήνες μετά… Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας οι Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της Καλαμάτας, τα οποία στάζουν όταν βρέχει, έχουν φθορές που επισκευάζονται με καθυστέρηση, έχουν έλλειψη υλικών, έχουν ελλιπή καθαριότητα και μια σειρά από άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Για αυτά μίλησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, που υπογράμμισε ότι η κατάσταση βαίνει συνεχώς χειρότερη και ότι κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η κρατική υποχρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων εστίασε, επίσης, στην άμεση και αναμφισβήτητη ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χριστίνα Λαδά, σχολίασε ξεκινώντας την παρέμβασή της ότι “κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο κακοπαιγμένο έργο”, δεδομένου ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται τα προβλήματα, γίνονται ανακοινώσεις από το Δήμο, ωστόσο η κατάσταση στα σχολεία γίνεται όλο και πιο τραγική, ακόμη και επικίνδυνη σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν πολλά σχολεία που στάζουν, με αίθουσες με μουχλιασμένες επιφάνειες, με σοφάδες που πέφτουν, με κάγκελα που λείπουν σε ορόφους. Αυτά τα προβλήματα, τόνισε η πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών, δεν επιλύονται με μπαλώματα και με μερεμέτια, ζητώντας δραστικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις από το Δήμο.
Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, που έχουν ως αποτέλεσμα να μη διαθέτουν χρήματα σχολικές μονάδες για να καλύψουν άμεσες λειτουργικές ανάγκες τους. Επισήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, χορηγεί πάγιες προκαταβολές, τόνισε όμως ότι οι σχολικές μονάδες δεν έχουν χρήματα για άμεσες ανάγκες τους.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, παρουσίασε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχολικά κτήρια του Δήμου, ενώ ο υπεύθυνος για τις συντηρήσεις μηχανικός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, Παναγιώτης Κάτσος, αναφέρθηκε «στη δύσκολη προσπάθεια» της υπηρεσίας του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς επαναλαμβάνουν τα ίδια προβλήματα που έχουν παρουσιάσει και τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να τα αντιμετωπίσει.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, ανέφερε ότι το κράτος λέει πως δεν έχει λεφτά να δώσει για τα σχολεία, έχει όμως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να δίνει καθημερινά για έργα αναπλάσεων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σημείωσε πως κατανοεί τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα, ταυτόχρονα όμως ζήτησε να αναγνωριστεί πως όλους ότι η Δημοτική του Αρχή καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, για να τα αντιμετωπίσει.
Επίσης, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του Δήμου για μεγάλες επισκευές σε σχολικά κτήρια και ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων.
Και ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι ήταν μεγάλο λάθος η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, τόνισε όμως πως ο Δήμος Καλαμάτας από την αρχή καταβάλλει στις σχολικές μονάδες πάγιες προκαταβολές, κάτι που ανέφερε ότι δεν έκαναν πολλοί άλλοι Δήμοι.
Α.Π.