Με αφορμή την έλευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Σουμελά στην πόλη της Καλαμάτας, για προσκύνημα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με λαμπρότητα και συγκίνηση η πόλη της Καλαμάτας, υποδέχθηκε τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Το Ιερό Κειμήλιο κόμισε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ενώ το υποδέχθηκαν ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο ιερός κλήρος, οι τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών. Διανύουμε δύσκολες ημέρες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τις δύσκολες αυτές ημέρες ήρθε στην πόλη μας η μάνα των Ποντίων να την ευλογήσει, να τονώσει την πίστη μας και να μας υπομνήσει την αποστολή μας έναντι του Υιού της και των συνανθρώπων μας.
Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο ναό του Αγίου Νικολάου μέχρι και τη 12η Δεκεμβρίου, οπότε με το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα αναχωρήσει για το θρόνο της στο Βέρμιο Ημαθίας. Η Μεγαλόχαρη Σουμελιώτισσα να ευλογεί και να σκέπει όλο τον κόσμο».