Από πρώτη ματιά φαίνεται περίεργη η εικόνα των τιμών ελαιολάδου έτσι όπως ξεκίνησαν την εφετινή ελαιοκομική περίοδο 2018/19, σύμφωνα με σχόλιο του Βασίλη Ζαμπούνη, στην ιστοσελίδα olivenews.gr.
Στην πραγματικότητα είναι απόλυτα λογική και ερμηνεύσιμη σύμφωνα με αυτά που συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο των ελαιώνων και του εμπορίου. Αν άλλοι επιχειρούν και εφέτος να παίξουν το επικίνδυνο παιχνίδι της – δήθεν – εκτόξευσης των τιμών για να χαϊδέψουν τα αυτιά και να παραπλανήσουν τους αναγνώστες τους, δημοκρατία έχουμε, κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει.
Τα εφετινά λάδια είναι φθηνότερα από τα περσινά (!;)
Συνήθως, τα φρέσκα λάδια ξεκινούν με τιμές πολύ υψηλότερες από τα αποθέματα της περυσινής χρονιάς. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για τους μέσους όρους και τους μεγάλους όγκους της εφετινής χρονιάς αυτό δε συμβαίνει. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι: «Πτωτικά θα επηρεάζει… η ποιοτική υποβάθμιση, κυρίως λόγω εκτεταμένης δακοπροσβολής» (σελ. 10 του περιοδικού Ελιά και Ελαιόλαδο, τ. 85). Επίσης, και οι πιέσεις λόγω των υπερβολικών αποθεμάτων (περί τους 60.000 τόνους πανελλαδικά), αποτέλεσμα της οδηγίας «μην πουλάτε γιατί οι τιμές θα ανέβουν» που εξέπεμπε πέρυσι το συγκρότημα της πανωλεθρίας.
Έτσι, οι τιμές στην Ελλάδα διαμορφώνονται για μεν τα περυσινά ελαιόλαδα.
-Έως 3,0 – 3,05 ευρώ τα καλά Μεσσηνιακά έως 0,5° οξύτητα
-Περίπου 2,5 ευρώ τα κοινά παρθένα 1°
-Περίπου 2,80 ευρώ τα προβληματικά έξτρα της Κρήτης
-Μεταξύ 2,0 και 2,10 ευρώ τα λαμπάντε 5° οξύτητας
Από την άλλη πλευρά, τα φρέσκα ελαιόλαδα δείχνουν ακόμη πιο ανίσχυρα να επιτύχουν ικανοποιητικές τιμές, οι οποίες σήμερα κινούνται στα επίπεδα των:
-2,70 ευρώ για οξύτητες στα όρια του έξτρα προς το κοινό παρθένο
-3,0 ευρώ για τα 0,3° τα οποία είναι δυσεύρετα και αμφίβολα
-3,90 ευρώ στη ζώνη της αθηνοελιάς στη Νότια Λακωνία αλλά με τάσεις υποχώρησης.
Κυριαρχούν εφέτος τα ελαιόλαδα με υψηλές οξύτητες και ελαττωματικές γεύσεις λόγω έντονης δακοπροσβολής και ασθενειών που επακολούθησαν όπως το γλοιοσπόριο.
Ήδη, το εμπόριο και η βιομηχανία τυποποίησης είναι ενήμεροι και προβληματίζονται για την προμήθεια καλών ποιοτήτων που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην κατανάλωση και στα συμβόλαια που έχουν. Ακόμη πιο ανησυχητική από τα συμβατικά είναι η κατάσταση με τα βιολογικά ελαιόλαδα. Όλοι ευελπιστούν ότι με την πρόοδο της συγκομιδής τα ποιοτικά δεδομένα θα βελτιωθούν.