Κανονικά συνεχίζει (προς το παρόν) τη λειτουργία του το στρατόπεδο της Καλαμάτας, καθώς το 9ο Σύνταγμα Πεζικού δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τα στρατόπεδα που καταργούνται ή συγχωνεύονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της νέας δομής τους, η οποία θα ανακοινωθεί το Μάρτιο.
Δεν κινδυνεύει η Καλαμάτα
Χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ανακοίνωσε τη λίστα με τα στρατόπεδα που καταργούνται ή συγχωνεύονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η σχετική οδηγία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, προβλέπει τον προγραμματισμό μεταστάθμευσης και συγχωνεύσεων μονάδων, λόγω της αλλαγής διάταξης των σχηματισμών και της κατάργησης στρατοπέδων του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της νέας δομής τους.
Η α΄ φάση των μεταβολών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το στρατόπεδο Καλαμάτας.
Στόχος, όπως είχε τονίσει ο κ. Δένδιας, είναι η αύξηση του ποσοστού στελέχωσης μέσω της κατάργησης υποστελεχωμένων μονάδων και της συγχώνευσής τους όπου απαιτείται, όπως και η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους και των δυνατοτήτων των σχηματισμών, με βάση τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Καταργείται του Γυθείου
Σε αυτή την πρώτη φάση προβλέπονται αλλαγές μόνο στη Λακωνία, σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, καταργείται το Στρατόπεδο «ΤΧΗ Παναγιώτη Μαντούβαλου» στο Γύθειο και η Μονάδα που εδρεύει εκεί θα μετασταθμεύσει στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ Κωνσταντίνου Δαβάκη» στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.
Ωστόσο, θα ακολουθήσει η β΄ φάση καταργήσεως στρατοπέδων και μετακινήσεων – συγχωνεύσεων μονάδων, η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.
Για τα παραπάνω στρατόπεδα, με την ολοκλήρωση των μετασταθμεύσεων – συγχωνεύσεων θα εκκινήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.
Β.Β.