Περιφέρεια Πελοποννήσου: Καταψήφισε η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του 2025

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Καταψήφισε η αντιπολίτευση  τον προϋπολογισμό του 2025

Δε δόθηκε «ψήφος εμπιστοσύνης» των μειοψηφιών στην Περιφερειακή Αρχή

Σε ειδική συνεδρίαση συνήλθε προχθές, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, προκειμένου να συζητήσει και τελικά να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2025.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετές εντάσεις, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει σύσσωμη τον προϋπολογισμό.

Τοποθετήσεις

Ο εισηγητής του θέματος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της παρούσας Περιφερειακής Αρχής έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφερειακή Επιτροπή, ενώ η κατάρτισή του στόχευσε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού και αναπτυξιακού προϋπολογισμού, για να επιτευχθούν οι στόχοι της πενταετίας.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 334 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακολούθως στο βήμα βρέθηκε η περιφερειακή σύμβουλος από την παράταξη του κ. Τατούλη, Ντίνα Νικολάκου, η οποία έκανε λόγο για έναν μη ρεαλιστικό και μη αναπτυξιακό προϋπολογισμό. Επίσης, εξέφρασε προβληματισμούς σχετικά με την εικόνα των υλοποιημένων έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είναι προβληματική. «Έχουμε ξαναπεί ότι η παρούσα Περιφερειακή Αρχή είναι καινούργια εν μέρει, αφού σε αυτή μετέχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού από την προηγούμενη. Άρα, οι ευθύνες είναι συλλογικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2025 δεν αξίζει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και ότι είναι μικρότερος των περιστάσεων.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε τη μεγάλη εξάρτηση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής από το κόμμα από το οποίο στηρίχθηκε, την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου «έχει πληρώσει» και θα συνεχίσει να το κάνει. «Από την ημέρα της εκλογής και μετά ο ρόλος του περιφερειάρχη δε θα έπρεπε να είναι επισκέψεις σε υπουργούς και έπαινοι προς την κεντρική κυβέρνηση, αλλά διεκδίκηση πόρων προς τον Πελοποννήσιο πολίτη», σχολίασε.

Για όλα τα παραπάνω η κα Νικολάκου ανέφερε πως η παράταξη του Πέτρου Τατούλη θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης, σημείωσε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους γίνεται με βάση κάποια δεδομένα που δεν κρίνονται ως ευνοϊκά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάταξη της Πελοποννήσου στις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που φανερώνει απουσία οράματος για βιώσιμη ανάπτυξη, είναι μερικοί από τους λόγους που η παράταξή του θα τον καταψηφίσει.

Η διεκδίκηση πόρων και η καλύτερη κατανομή τους, προς όφελος όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, είναι μερικά από όσα πρότεινε ο ίδιος ότι χρειάζεται να γίνουν.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», Δημήτρης Κουτσούλης, στάθηκε επίσης ενάντια στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής για την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήθος τέτοιων έργων στην Περιφέρεια που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη αφορούν στο οδικό δίκτυο Κοπανάκι-Κυπαρισσία, Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι, αλλά και στις πρωτεύουσες των Νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας. «Αν είναι να μιλάμε για έργα που σε 2-3 χρόνια θα επαναδημοπρατούνται και θα αρχίζουν πάλι από την αρχή, καλύτερα να τα σχεδιάσουμε εξ αρχής πιο σωστά, ώστε να ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες των πολιτών. Είναι κρίμα στο τέλος της πενταετίας να μην έχετε παραδώσει ένα έργο ουσίας στον τόπο», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούλης. Για όλα τα παραπάνω η «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Εκπροσωπώντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου», ο περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας, Γιάννης Κελλάρης, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός 2025 της Περιφέρειας κινείται «στα χνάρια των προηγούμενων». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των προβλημάτων, καθώς δε λαμβάνει υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Πελοποννήσου «χτυπιέται σκληρά από τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα λαϊκά εισοδήματα». Επίσης η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Χρ.Μ.