Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους για το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Στην έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, με το φλουρί να βρίσκεται στο κομμάτι του προέδρου της Λάμπαινας, Περικλή Καλογερόπουλου.
Τακτική συνεδρίαση
Εν συνεχεία άρχισε η πρώτη τακτική συνεδρίαση, με τα πρώτα θέματα να ψηφίζονται ομόφωνα σε μερικά λεπτά, ενώ υπήρξε έντονη διαφωνία στο 9ο, το οποίο αφορούσε στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τον Άγιο Φλώρο έως τη Μεσσήνη.
Στο συγκεκριμένο σημείο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί και ο αγωγός από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τη Βαλύρα, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σπύρο Κοντοθανάση να αναφέρει ότι, αν γίνει κι αυτό, θα ανέβει κατά πολύ ο προϋπολογισμός. Φάνηκε, ωστόσο, καθησυχαστικός ότι η εν λόγω αντικατάσταση μπορεί να γίνει στο μέλλον με μια συμπληρωματική σύμβαση, κάτι που και ο δήμαρχος Μεσσήνης υποστήριξε σε άλλο σημείο.
Η απάντηση, όμως, δεν κάλυψε τον κ. Γεωργακόπουλο, ο οποίος σχολίασε ότι πληθυσμιακά μετά τη Μεσσήνη και το Πεταλίδι έρχεται η Βαλύρα, με τον υπάρχοντα αγωγό από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τη Βαλύρα να είναι παλιός και να εμφανίζει συνεχώς προβλήματα. Για το λόγο αυτό δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει το θέμα.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, Δημήτρης Λεμπέσης, απάντησε ότι ο χρόνος πιέζει και το να γίνει αντικατάσταση από τη Βαλύρα μέχρι τη Μεσσήνη είναι κάτι εύκολο, αφού εκτελούνται εργασίες στο συγκεκριμένο κομμάτι. Παραδέχθηκε, δε, ότι πρέπει να γίνει και η αντικατάσταση από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τη Βαλύρα, κάτι που, όπως υποστήριξε, θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ και τα επόμενα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν σε μερικά λεπτά.
Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας
Έπειτα από μια ολιγόλεπτη διακοπή ακολούθησε η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, με την πρώτη ερώτηση να αφορά στο δρόμο Νέας Κορώνης – Χωματερού, ενώ τέθηκε από τον Κώστα Μαλιώτη.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο δρόμο, αλλά πλέον οριστικοποιήθηκε μελέτη, που περιλαμβάνει το τμήμα από Νέα Κορώνη έως τα διοικητικά όρια του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού ύψους 455.000 ευρώ.
Η επόμενη ερώτηση ήταν από τη Σοφία Γιάνναρη, η οποία ζήτησε ενημέρωση -απολογισμό για τις Επιτροπές του Δήμου Μεσσήνης, με την απάντηση να δίνεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηλία Γεωργόπουλο. Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε για την Επιτροπή Παραβατικότητας και ειδικότερα είπε ότι μέσω κινήσεων κατάφερε να μπει η Μεσσήνη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας και Δήμου Καλαμάτας, κάτι που σύντομα θα ολοκληρωθεί. Επίσης, μίλησε για το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, που πλέον βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από το ΑΣΕΠ.
Σχετικά με τις συνεδριάσεις της επιτροπής, είπε ότι αυτές ξεπέρασαν τις 25, ενώ μίλησε για καταγραφή σκοτεινών περιοχών, όπου μπορεί να καταγράφονταν αξιόποινες παραβατικές συμπεριφορές. Στα συγκεκριμένα σημεία βελτιώθηκε, παρατήρησε, ο φωτισμός.
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής στην Κοινότητα Πεταλιδίου και τέθηκε από τον Γιάννη Διονυσόπουλο. Όπως είπε, ο χώρος αυτός αμφισβητείται από την Εκκλησία εδώ και χρόνια.
Μάλιστα, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Κοινότητας το έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο, όμως το ίδιο έχει πράξει και η Εκκλησία, κι έτσι ζήτησε να μάθει τις ενέργειες του Δήμου στο Κτηματολόγιο.
Επ’ αυτού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Αθανασακόπουλος απάντησε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δηλώθηκε το 2020 στο Κτηματολόγιο ως κοινόχρηστος χώρος, ενώ ακολούθησε αμφισβήτηση από τη μεριά της Μητρόπολης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ο ναός του Αγίου Νικολάου το δήλωσε επίσης στο Κτηματολόγιο. Παράλληλα, έκανε προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 το δικαστήριο συνεδρίασε και προσκομίστηκαν, όπως είπε, από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στοιχεία που «αποδεικνύουν ότι η εκκλησία νέμεται αδιάκοπα το επίδικο εδαφικό τμήμα από το 1832 με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας». Έτσι το δικαστήριο αναγνώρισε πλήρη και αποκλειστικό κύριο του γεωτεμαχίου το ναό του Αγίου Νικολάου.
Η απάντηση του κ. Αθανασακόπουλου εξόργισε τον κ. Διονυσόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν έκανε τις σωστές ενέργειες, ενώ ζήτησε να μάθει τι στοιχεία προσκόμισε στο συγκεκριμένο δικαστήριο.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε στον κ. Διονυσόπουλο ότι έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για καταπάτηση δημοσίου χώρου στο σημείο, ενώ τον ρώτησε αν το κατήγγειλε ποτέ, τόσο ο ίδιος όσο και προηγούμενοι πρόεδροι ή δήμαρχοι του Πεταλιδίου. Τον κάλεσε, μάλιστα, αν έχει κάποια στοιχεία περαιτέρω να τα προσκομίσει στο Δήμο, ώστε με τη σειρά του να προσφύγει κατά της απόφασης του δικαστηρίου.
Έπειτα ο Κώστας Γεωργακόπουλος ρώτησε για την τουριστική προβολή του Δήμου Μεσσήνης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε στοιχεία που έγιναν γνωστά και αφορούσαν στους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Όπως παρατήρησε, στην Αρχαία Μεσσήνη σημειώθηκε μείωση των επισκεπτών κατά 14%.
Κατέληξε δε, παρατηρώντας ότι η τουριστική προβολή του Δήμου είναι κάτι που πρέπει να ενώνει το Σώμα και θα πρέπει να σχεδιαστεί από κοινού.
Σύμφωνα με την απάντηση του αντιδημάρχου Δημήτρη Αθανασακόπουλου, υπήρξε μείωση συνολικά στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας, ενώ στα μουσεία σημειώθηκε γενική αύξηση.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης προσπαθεί να αναδείξει συνολικά το τουριστικό προϊόν του και όχι μόνο των αρχαιολογικών χώρων, ενώ για πρώτη φορά έγινε από εξειδικευμένο επιστήμονα μελέτη τουριστικής προβολής, καθώς και στρατηγικός σχεδιασμός ανάδειξης.
Επίσης, ανέφερε ότι ανασταλτικοί παράγοντες για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης το φετινό καλοκαίρι ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως και το ότι δε λειτουργεί το κυλικείο.
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι υπάρχει δυσαναλογία στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και στους επισκέπτες του μουσείου. Ούτε το 10% των επισκεπτών πάει στο μουσείο, σχολίασε σχετικά.
Κλείνοντας είπε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει μια σειρά από διαδικασίες, όπως η ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, οι μελέτες για αναβάθμιση και ανακαίνιση του σχολείου της Αρχαίας Μεσσήνης, ο δρόμος από την 7η Επαρχιακή Οδό έως την Αρχαία Μεσσήνη, σειρά εκδηλώσεων που γίνονται στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που πλέον έχει καθιερωθεί. Η Δημοτική Αρχή, συμπλήρωσε, έχει συνέπεια στο κομμάτι της τουριστικής προβολής και σε συνεργασία με τους μελετητές του έργου, εκτίμησε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Η τελευταία ερώτηση έγινε από την Ελένη Δουρούμη, η οποία με αφορμή το Δίκτυο Μονοπατιών ρώτησε αν αυτό θα συνέβαλε στην τουριστική προβολή του Δήμου.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι στη μελέτη της Περιφέρειας υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του μονοπατιού που ενώνει τα Πετράλωνα με την Αρχαία Μεσσήνη και καταλήγει στην Πύλο, στο οποίο θα γίνουν εργασίες συντήρησης για να είναι επισκέψιμο.
Μιλώντας για την τουριστική προβολή του Δήμου, είπε ότι πολύ σύντομα στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής θα έρθει το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα δείξει πώς θα πρέπει ο Δήμος να κινηθεί τα επόμενα χρόνια για να αναδείξει το συγκεκριμένο προϊόν.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν είναι μόνο η Αρχαία Μεσσήνη, αν και θα έχει τη μερίδα του λέοντος σε όλη την προβολή, ενώ εκτίμησε ότι το μουσείο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση