Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: Προχειρότητα και ασυνεννοησία αναδεικνύει η «νέα» ανάγκη για αντικατάσταση των δέντρων

Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: Προχειρότητα και ασυνεννοησία αναδεικνύει  η «νέα» ανάγκη για αντικατάσταση των δέντρων

Νέες αντιδράσεις από κατοίκους και επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου φέρνει η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Εστίασης, για αντικατάσταση των δέντρων στη νησίδα που είναι υπό ανάπλαση εδώ και αρκετούς μήνες.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας γνωστοποιεί την ανάγκη αντικατάστασης των εν λόγω δεντροστοιχιών, καθώς «αποτελούν κίνδυνο τόσο για τα κτήρια όσο και για την ασφάλεια των πολιτών».

Πάντως, είναι απορίας άξιο γιατί τόσο ο Εμπορικός όσο και ο Σύλλογος Εστίασης κάνουν λόγο για επικινδυνότητα των συγκεκριμένων δέντρων την παρούσα χρονική στιγμή, ενώ όταν γινόταν η ανάπλαση στη νότια πλευρά της 23ης Μαρτίου δεν είχε γίνει καμία σχετική νύξη.

Η χρονική ακολουθία των εργασιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι συζήτηση για τα δέντρα της συγκεκριμένης περιοχής είχε γίνει τον Ιούνιο του 2023, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης της 23ης Μαρτίου είχε αποφασιστεί η απομάκρυνση τεσσάρων φίκων. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό από το Δήμο Καλαμάτας, «υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στην αρχιτεκτονική μελέτη για την αναδιάταξη της πλατείας 23ης Μαρτίου». Επιπρόσθετα, είχε γνωστοποιηθεί: «Τα υπόλοιπα δέντρα της νησίδας παραμένουν».

Επίσης οξύμωρη στο όλο ζήτημα είναι η προχειρότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζεται η ανάπλαση του συγκεκριμένου σημείου, καθώς εκ των υστέρων οι αρμόδιοι διαπίστωσαν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το ριζικό σύστημα και τη στατικότητα των εν λόγω δέντρων, αφού αρχικά είχαν άλλη άποψη επί του πεδίου.

Διαδικασία αυστηρού κλαδέματος (16 & 17 Ιανουαρίου)

Στο μεταξύ, πριν από δύο εβδομάδες (Ιανουάριος 2025) η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προχώρησε σε «αυστηρό» κλάδεμα στο σύνολο των δέντρων επί της νησίδας στην 23ης Μαρτίου, «για λόγους άρσης επικινδυνότητας, καθώς διατηρούσαν δυσανάλογα υψηλή κόμη σε σχέση με το ριζικό τους σύστημα, και από την Υπηρεσία κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει αναδιαμόρφωση των δέντρων για λόγους ασφαλείας, με αυστηρή ανανέωση του φυλλώματος και του ριζικού συστήματος, προκειμένου να διασωθούν τα δέντρα και να προσαρμοστούν στην υπό ανάπλαση περιοχή».

Μόλις προχθές (Φεβρουάριος 2025), μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, έγινε γνωστή η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας για ανάγκη αντικατάστασης των εν λόγω δέντρων, αφού το ριζικό τους σύστημα μπορεί να αποβεί… μοιραίο για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μάλιστα, επικαλούμενος την άποψη ακόμα και των ίδιων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο σημείο, ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά την απομάκρυνση και αντικατάστασή τους με άλλα μικρότερα δέντρα που αρμόζουν στην περιοχή. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Ιστορικό Κέντρο και πέριξ της οδού 23ης Μαρτίου επιθυμούν να θέσουν υπόψη σας ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά στα δέντρα της περιοχής.

Τα δέντρα της οδού 23ης Μαρτίου έχουν μεγαλώσει υπερβολικά και πλέον κρίνονται επικίνδυνα για τη γύρω περιοχή.

Οι ρίζες τους, μετά τις πρόσφατες εργασίες ανάπλασης, έχουν βγει από το οδόστρωμα, προκαλώντας φθορές και προβλήματα στην κυκλοφορία των πεζών, ενώ το ύψος τους αποτελεί κίνδυνο τόσο για τα κτήρια όσο και για την ασφάλεια των πολιτών.

Επιπλέον, το πλούσιο φύλλωμά τους δημιουργεί προβλήματα καθαριότητας, δυσχεραίνοντας την καθημερινή μας λειτουργία και υποβαθμίζοντας την αισθητική της περιοχής μας.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση αντικατάσταση αυτών των δέντρων με άλλα μικρότερα και πιο κατάλληλα για τον αστικό ιστό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επαγγελματιών και των πολιτών, καθώς και η ευταξία του δημόσιου χώρου.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας το συντομότερο δυνατό και λάβετε τις κατάλληλες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος».


Γιάννης Μπάκας: «Ελέγχεται από χθες η στατικότητα των δέντρων, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις»

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς από το «Θ» γιατί εκ των υστέρων ο Δήμος Καλαμάτας καλείται να πάρει απόφαση για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των δέντρων στη νησίδα της 23ης Μαρτίου, παρά το πρόσφατο κλάδεμά τους, ο κ. Μπάκας σημείωσε: «Ελέγχουμε από χθες την αντοχή και την ασφάλεια των δέντρων. Μάλιστα, ο κ. Γεννάτος, που είναι ο εργολάβος του Δήμου, έχει φέρει ένα ειδικό μηχάνημα για να μετρήσουμε την αντοχή των δέντρων σε κάποια μποφόρ. Εάν διαπιστωθεί ότι τα δέντρα δεν αντέχουν σε πολλά μποφόρ, θα τα μετακινήσουμε σε άλλο σημείο του Δήμου. Μετά τις μετρήσεις θα αποδειχθεί ή όχι η αντοχή και ασφάλεια των δέντρων, αφού οι μετρήσεις θα πάνε σε ειδικό εργαστήριο και οι απαντήσεις θα δοθούν άμεσα».


Κληθείς να απαντήσει εάν αυτή η ενέργεια προέκυψε έπειτα από τη σχετική κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο κ. Μπάκας ανέφερε: «Ήταν προγραμματισμένο να γίνει και απλά συνέπεσε χρονικά και με την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου», για να συμπληρώσει: «Μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η ασφάλεια των κατοίκων».

Απαντώντας στο πώς προέκυψε, τώρα, αυτή η πληροφορία που θεωρητικά έπρεπε να είναι γνωστή από όταν ξεκίνησαν τα έργα στο σημείο, εξήγησε: «Όταν ανακαλύπτεις ότι κάτω από κάποιο δέντρο υπάρχει τσιμέντο, τότε τρέχεις και δε φτάνεις…».

Τι λένε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην 23ης Μαρτίου

Εκ μέρους του καταστήματος Coffee Island, ο κ. Στρογγύλης τίθεται υπέρ του κοψίματος και αντικατάστασης των δέντρων στη νησίδα της 23ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πρόβλημα τα δέντρα γιατί δεν κάνουν για αυτή την περιοχή. Είναι επιθετικά, έχουν μεγάλες ρίζες, οι οποίες δεν πάνε προς τα κάτω και είναι επιφανειακές. Ταυτόχρονα, η στατικότητά τους δεν είναι σωστή από ό,τι βλέπουμε εμείς εδώ πέρα και έτσι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια του κόσμου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Στρογγύλης σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά την υγιεινή, υπάρχουν κοτσιλιές και όλα αυτά τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αντικατασταθούν αυτά τα δέντρα και να μπουν δέντρα διαχειρίσιμα με πιο μικρές ρίζες και πιο ήπια, για να ομορφύνει η περιοχή».

Από το κατάστημα Μανεσιώτη, η αρμόδια του καταστήματος μιλώντας στο «Θάρρος» σημείωσε ότι ουδέποτε ρωτήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο για το εάν συμφωνεί ή όχι με την αντικατάσταση των δέντρων, εξ ου και δεν είχε γνώση για την επιστολή που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Εκ μέρους του καταστήματος Gourmet, ο κ. Μαυρέας σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος ρωτήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο για το εάν συμφωνεί ή όχι με την αντικατάσταση των δέντρων, παρά την επιστολή που δημοσιεύθηκε και φαίνεται να εκφράζει όλα τα μέλη του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαυρέας υπογράμμισε πως είτε παρθεί η μία απόφαση είτε η άλλη, υπάρχει αναγκαιότητα να τελειώσουν τα έργα στην περιοχή το συντομότερο δυνατό, αφού όσο παρατείνονται δημιουργούν μεγαλύτερη ζημιά στα παρακείμενα καταστήματα.

Από το βιβλιοπωλείο Κονταργύρη, η κα Κονταργύρη σημείωσε πως ούτε και από το δικό τους κατάστημα ζητήθηκε να εκφράσει άποψη για αντικατάσταση των δέντρων στη νησίδα. Όπως ανέφερε, εάν κριθεί σκόπιμη από αρμόδιους γεωτεχνικούς η αντικατάσταση των δέντρων με άλλα, τότε καλώς να γίνει. Αυτό που υπογράμμισε, πάντως, ήταν η αναγκαιότητα για άμεση ολοκλήρωση των έργων.

Αντιδράσεις κατοίκων στα κοινωνικά δίκτυα

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αντιδράσεις των ντόπιων για την ενδεχόμενη κοπή ή αντικατάσταση των φίκων στην 23ης Μαρτίου δεν έχει περάσει απαρατήρητη και στα κοινωνικά δίκτυα. Η πλειοψηφία όσων τοποθετούνται αναφέρει ως μη απαραίτητη την κοπή ή εν γένει την αντικατάστασή τους με άλλα είδη δέντρων, καθώς εδώ και τρεις δεκαετίες δεν έχει φανεί ποτέ να τίθεται ζήτημα με τα συγκεκριμένα δέντρα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

Υ.Γ. Αν, τελικά, αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας λόγω του τρόπου φύτευσης των εν λόγω φίκων, τότε η Δημοτική Αρχή θα αναγκαστεί να τους αντικαταστήσει με άλλα δέντρα μικρότερου ριζικού συστήματος. Άραγε, θα πράξει το ίδιο και με τους φίκους που έχουν φυτευθεί σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Καλαμάτας, όπου επίσης οι ρίζες των δέντρων φαίνεται να αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, όπως στην πλατεία Αριστομένους και πέριξ αυτής; Ή εκεί δεν… τίθεται ζήτημα στατικότητας, άρα και επικινδυνότητάς τους;