Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 8 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Από τότε του πρόεκυψαν πολλά, μαζί του και σε μας: η πανδημία που δεν είχαμε ζήσει ποτέ, τα ελληνοτουρκικά, η συμμετοχή μας (εμμέσως) στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, το σιδηροδρομικό στα Τέμπη κι άλλα πολλά, που δε φτάνει η στήλη να χωρέσουν. Τώρα του «έκατσε» και ένα σμήνος σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης, και το μόνο που μας μένει είναι να δούμε να σκάσει και κανένα ηφαίστειο εκεί γύρω…
Ή άτυχος είναι ή γκαντέμης, δεν εξηγείται αλλιώς. Παρ’ όλα αυτά, αυτός είναι χαμογελαστός και κάπου δείχνει να το απολαμβάνει.
Προχθές έκανε και δηλώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που βρισκόταν. Ερωτηθείς σχετικά για τη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην περιοχή της Σαντορίνης, είπε: «Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι (όπως είναι ο ίδιος), και να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας». Παράλληλα, μας καθησύχασε ότι «έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο εντός των ημερών να κάνει μια επιστημονική παρουσίαση του φαινομένου, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουμε». Οπότε ηρεμήσαμε, νιώσαμε σιγουριά, η κυβέρνηση μας σκέπτεται, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Το χαμογελαστό παιδί είναι μαζί μας.
Περιμένοντας την εξέλιξη των κουνημάτων στην περιοχή της Σαντορίνης (εύχομαι να τελειώσουν κι όλα καλά για όλους να είναι), θα σας πω μια ιστορία που αφορά στην περιοχή και δεν είναι παραμύθι.
Η ιστορία αρχίζει από το 1649. Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τάραζαν τη Σαντορίνη, χωρίς κανείς εκείνη την εποχή να μπορεί να φανταστεί τι συνέβαινε 7 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού. Ήταν τα προεόρτια της δημιουργίας ενός μοναδικού ηφαιστείου, του Κολούμπο.
Οι σεισμοί «έχτιζαν» σιγά σιγά το χώρο και στις 14 Σεπτεμβρίου 1650, ένα χρόνο μετά, εκδηλώνεται μεγάλος σεισμός και η θάλασσα αρχίζει να αλλάζει χρώμα. Το νερό γίνεται πράσινο και ένα δολοφονικό αέριο (το διοξείδιο του άνθρακα) εξαπλώνεται στην περιοχή σκορπώντας θάνατο. Βρήκε διέξοδο μέσα από τις σχισμές του πυθμένα με αυτή τη μορφή.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους λάβα ξεπήδησε από τη θάλασσα και έδωσε στο ηφαίστειο τη μορφή που έχει σήμερα. Τότε δεν υπήρχε ο Μητσοτάκης, εντάξει.
Για να πούμε τώρα τα επιστημονικά μας, σε αυτή την περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου οι γεωδυναμικές διεργασίες είναι μοναδικές. Η καταβύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή στο ύψος της Κρήτης δημιούργησε στην περιοχή της Σαντορίνης δύο μαγματικούς θαλάμους, έναν κάτω από την καλντέρα στη Σαντορίνη και έναν κάτω από το Κολούμπο. Μέσα από το μάγμα εκλύονται αέρια όπως η αμμωνία, καθώς και τα μέταλλα, χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος, αλλά και διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων. Όλα αυτά συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτού του ηφαιστείου.
Αυτά τα λίγα για να γνωρίζουμε ότι ο ίδιος ο πλανήτης διαχρονικά καθορίζει τη ζωή μας, γι’ αυτό πρέπει να τον σεβόμαστε.
Τα χαιρετίσματά μου στο χαμογελαστό παιδί και του εύχομαι καλές διακοπές το καλοκαίρι στη Σαντορίνη. Όσο για τον κύριο Εγκέλαδο, καλή παρέα να κάνουμε και να μας προσέχει. Όλα καλά θα πάνε, θα ζήσουμε.
Τα λέμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη