Υπό παραίτηση ο Χρήστος Τριαντόπουλος ενόψει Προανακριτικής για τα Τέμπη

Υπό παραίτηση ο Χρήστος Τριαντόπουλος ενόψει Προανακριτικής για τα Τέμπη

Προς παραίτηση οδεύει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του εξηγεί ότι θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή «με την απόφαση για σύσταση της Επιτροπής προς διευκόλυνση της διαδικασίας και του έργου της Κυβέρνησης»

Σημειώνεται ότι σε βάρος του κ. Τριαντόπουλου κατατέθηκε χθες από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τριαντόπουλος σημειώνει πως αποδεικνύει «την προσήλωση του στον στόχο της άκριτης εργαλειοποίησης της τραγωδίας, περιγράφοντας αβάσιμες μομφές που μου αποδίδονται» προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα αντιτάξει «την αλήθεια, τις αποδείξεις και τα γεγονότα».

Ξεκαθαρίζει, επίσης, «πως όλα όσα αναφέρονται, ως προς εμένα, είναι εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής».

Η δήλωση του Χρήστου Τριαντόπουλου

«Σε ολόκληρη την περίοδο της συμμετοχής μου στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας ως εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία, έχω επιλέξει χαμηλούς τόνους και προσήλωση στο καθήκον. Η πορεία μου, πολιτικά και προσωπικά, διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στους θεσμούς, σύμφωνα με το προσωπικό και πολιτικό μου ήθος.

Στην πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με την οποία το ΠΑΣΟΚ δαιμονοποιεί την παρουσία μας στον χώρο του δυστυχήματος αποδεικνύοντας την προσήλωση του στον στόχο της άκριτης εργαλειοποίησης της τραγωδίας, περιγράφοντας αβάσιμες μομφές που μου αποδίδονται, έχω να αντιτάξω την αλήθεια, τις αποδείξεις και τα γεγονότα.

Με σεβασμό πρωτίστως στα θύματα της τραγωδίας και στους συγγενείς τους, καθώς και στις θεσμικές διαδικασίες και στους εκπροσώπους τους.

Ξεκαθαρίζω πως όλα όσα αναφέρονται, ως προς εμένα, είναι εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής. Η παρουσία μου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πεδίο του δυστυχήματος, ημέρες μάλιστα μετά από το τραγικό δυστύχημα, και οι αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους της, σήμερα χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς λόγους, ως πειστήριο μιας υποτιθεμένης, και στην πραγματικότητα ανύπαρκτης, «συγκάλυψης». Υπονοείται, δε, ότι η Κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν με δόλο, προκειμένου να «συγκαλύψουν» απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες, και ακαθόριστους ενόχους. Ποιους, και γιατί; Άγνωστον.

Τότε, εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, που όλοι είμασταν συγκλονισμένοι, καθένας προσπαθούσε από το ρόλο του να βοηθήσει. Σήμερα, εκ των υστέρων και με την ασφάλεια της αντιπολίτευσης, παρουσιάζεται ως βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν ως κοινοί σκευωροί, και με σκοπό «συγκάλυψης».

Η παρουσία μου στην περιοχή ήταν γνωστή, διαφανής και καταγεγραμμένη, με συνεντεύξεις και δελτία τύπου που δημοσιοποιήθηκαν πανελληνίως.

Είναι γνωστό, επίσης, πως η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον τόπο έγινε μετά τις πρώτες ημέρες του συμβάντος, κατ’ επέκταση χωρίς να έχει συμμετοχή σε συντονισμένες επιχειρησιακές αποφάσεις στο πεδίο του δυστυχήματος, οι οποίες ήταν έργο των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών παραγόντων από την πρώτη στιγμή, ήτοι σε χρόνο που το κλιμάκιο δεν είχε καν μεταβεί εκεί. Αυτές οι αποφάσεις και δράσεις κατέστησαν σαφείς από την κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την πρώτη ημέρα και είχαν μέλημα, εκτός από τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των παθόντων, και την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Η επιτόπια παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, με κάθε μέλος του να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του, ήταν πολιτική. Χωρίς παρέμβαση στο έργο των υπηρεσιακών και επιχειρησιακών παραγόντων, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας. Το κλιμάκιο όφειλε να είναι παρόν, και ήταν. Πήγε για να συνδράμει όπου προέκυπτε ανάγκη, ανταποκρινόμενο στα ζητούμενα εκείνων των δύσκολων ημερών.

Από την πλευρά μου, και όπως έχω αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου στη Βουλή, όντας αρμόδιος για την κρατική αρωγή Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, επικεντρώθηκα σε δύο σκέλη. Πρώτον, στην οργάνωση της κρατικής βοήθειας και στήριξης των οικογενειών των θυμάτων. Συνεργαστήκαμε, λοιπόν, με τα αρμόδια Υπουργεία για τον συντονισμό τέτοιων ζητημάτων, μέχρι και τη σχηματοποίηση των μέτρων στήριξης των συγγενών των θανόντων και των τραυματιών. Τα εν λόγω μέτρα ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες μετά, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, περιλαμβάνοντας και ειδική γραμμή αρωγής.

Δεύτερον, κατά την πρόοδο του έργου των επιχειρησιακών παραγόντων, συμμετείχα στην ενημέρωση – με τηλεοπτικές δηλώσεις και δελτία τύπου – για την πρόοδο των ενεργειών στο πεδίο, σύμφωνα με την πληροφόρηση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι και οι υπεύθυνοι για αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποιήθηκαν από την πλευρά μου πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για την ταυτοποίηση των θανόντων, την εξέλιξη της υγείας των νοσηλευόμενων, και την πορεία αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Η μνεία περί ύπαρξης δόλου, ακόμη και ως μια αναπόδεικτη υπόθεση που δεν εδράζεται σε γεγονότα, που δεν τεκμηριώνεται από αποδείξεις, και που δεν συνάδει με την λογική, αλλά που υποθετικά οδήγησε σε ενέργειες «συγκάλυψης», είναι ακραία προσβλητική.

Δηλώνω ενεργά παρών για την αποκατάσταση της αλήθειας, στηριζόμενος στη λογική, στις αποδείξεις και στα γεγονότα.

Και, φυσικά, με την απόφαση για σύσταση της Επιτροπής θα παραιτηθώ από τη θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προς διευκόλυνση της διαδικασίας και του έργου της Κυβέρνησης.»

Ναι στην προανακριτική από τη ΝΔ για να αναδειχθεί η απόπειρα εργαλειοποίησης

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι το κυβερνών κόμμα υπερψηφίζει την πρόταση, όχι επειδή συντάσσεται μαζί της, αλλά για να αναδειχθεί η απόπειρα εργαλειοποίησης του ζητήματος.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, στέκονται ιδιαίτερα στην αναφορά της «πράσινης πρότασης» ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος «συναίνεσε και συνέβαλε σε αυτήν την έκνομη απόφαση, προσφέροντάς τους την απαραίτητη ψυχική συνδρομή δια της εμφανούς «πολιτικής κάλυψης» της πράξεως τους και σε κάθε, επιπλέον, περίπτωση, παρέλειψε να τους αποτρέψει, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο, από την ολοκλήρωση της κατά τα προεκτεθέντα αλλοίωσης του χώρου και εξαφάνισης κρίσιμων αποδεικτικών μέσων για την διαλεύκανση των διερευνώμενων από την ανάκριση αξιόποινων πράξεων».

«Τελικά το “μπάζωμα” δεν συνίσταται σε κάποια στοιχεία, αλλά στην ψυχική συνδρομή που ο κ. Τριαντόπουλος φέρεται να παρείχε. Αυτό είναι νομικά πρωτοφανές», έλεγαν πηγές του Μαξίμου στο protothema.gr.

«Η βιασύνη του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση για την Προανακριτική δείχνει ότι η ηγεσία του δεν ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης αλλά εντάσσεται σε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό της αντιπολίτευσης για το ποιος θα προλάβει ποιον», ανέφεραν πηγές της ΝΔ χθες το βράδυ. Παράλληλα. από την κυβέρνηση ανεπισήμως λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν απορροφημένο εκείνη την περίοδο στα εσωκομματικά του και δεν αντελήφθη τα συμπληρωματικά έγγραφα που απεστάλησαν στη Βουλή. Μάλιστα, από την κυβέρνηση επικαλούνται δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Βασίλη Κόκκαλη και του Κώστα Μπάρκα που ανέφεραν ότι είχαν λάβει γνώση των νέων στοιχείων, ενώ στις 11 Αυγούστου 2024 είχε υπάρξει και σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ. «Τι ανακάλυψαν συνεπώς τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που περηφανεύονται και για την εξέλιξη αυτή;», έλεγε στο protothema.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Σημειωτέον, στο ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και ο πατέρας θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, Νίκος Πλακιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά «στείλτε κανένα νομικό σας να δει που έχει φτάσει η δικογραφία από τότε που θυμόσαστε εσείς». Από την κυβέρνηση στέκονταν και στο γεγονός ότι, ως αργά το βράδυ, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καταθέσει και εγγράφως το αίτημα για Προανακριτική με το δομημένο κατηγορητήριο, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης είχε αντιπαρατεθεί κοινοβουλευτικά με τον κ. Βορίδη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα