Αντίστοιχα κτήρια θα ανεγερθούν και στις υπόλοιπες δώδεκα Περιφέρειες της χώρας
Μια νέα εξέλιξη στην ίδρυση και λειτουργία δεκατριών Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, ένα σε κάθε Περιφέρεια, φέρνουν οι τελευταίες μέρες, καθώς, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του αρμόδιου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το έργο θα προχωρήσει, τελικά, με ανέγερση νέων κτηρίων αντί για αγορά τους, σύμφωνα με τη μέχρι πρότινος ανακοίνωση.
Διαφορετική τροπή στο έργο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζοντας, έτσι, πόρους ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, δίνει η προχθεσινή (Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου) πρόσληψη πιστοποιημένου εκτιμητή για την αξιολόγηση 13 οικοπέδων στα οποία θα ανεγερθούν τα ΚΕΠΕΠΠ. Την ίδια ημέρα, μέσω σχετικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, έγινε γνωστή και η πρόσληψη ορκωτού λογιστή, ο οποίος θα προσδιορίσει την εύλογη αξία καθενός από τα 13 οικόπεδα. Σημειώνεται ότι το ποσό με το οποίο θα αμειφθεί ο εκτιμητής για το έργο που καλείται να παραδώσει φτάνει τα 6.758 ευρώ, ενώ ο ορκωτός λογιστής θα αμειφθεί με 6.324 ευρώ.
Το χρονικό του έργου
Παρότι όλα έδειχναν ότι το έργο είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης, μετά και την πρόσφατη ματαίωση του διπλού διαγωνισμού ΣΔΙΤ από τις «Κτιριακές Υποδομές» με την ανάληψη ενεργού ρόλου από το ΤΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει η αγορά των απαραίτητων κτηρίων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφέρεια, πλέον όλος ο προγραμματισμός για το εγχείρημα, που μετράει ήδη αρκετά χρόνια, φαίνεται να ανατρέπεται εκ νέου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ανατέθηκε στο ΤΕΕ η υλοποίηση του έργου «Αγορά 13 κτηρίων για τη στέγαση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας».
Όπως είχε γνωστοποιηθεί τότε, η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης είχε κριθεί απαραίτητη, καθώς αφορά στην όλο και πιο επιτακτική ανάγκη διαχείρισης κρίσεων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω νευραλγικών σημείων σε κάθε Περιφέρεια.
Σε ό,τι αφορά τη μορφή των εν λόγω κτηρίων, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από το 2021, υπάρχει προγραμματισμός να είναι συνολικής επιφάνειας 2.919.76 τ.μ., τα οποία να διατάσσονται σε ισόγειο, εμβαδού 1.461,64 τ.μ. και υπόγειο 1.458,12 τ.μ.
Το αντικείμενο των ΚΕΠΕΠΠ
Εν τω μεταξύ, με βάση όλες τις σχετικές αναφορές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για το αντικείμενο των ΠΕΚΕΠΠ, γίνεται κατανοητό ότι θα έχουν στόχο το συντονισμό, το σχεδιασμό, την εποπτεία, την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης καταστάσεων έκτακτων αναγκών. Εντός των ΠΕΚΕΠΠ θα στεγάζονται οι οργανωτικά υπεύθυνες δομές διαχείρισης κρίσεων, καθώς και όλοι οι σύνδεσμοι των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών.
Όσον αφορά στην περαιτέρω λειτουργία των συγκεκριμένων κτηρίων, τα ΠΕΚΕΠΠ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συνεισφέρουν θετικά στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα με την εξωτερική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την εκάστοτε πόλη που θα συσταθούν.
Μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός τους κάνει λόγο για κτήρια υπερσύγχρονα, βιοκλιματικά και περιβαλλοντικά φιλικά, που θα διαθέτουν την απαιτούμενη παθητική ασφάλεια, ώστε να μην είναι ευάλωτα σε τρομοκρατικές ενέργειες, επιθέσεις ή βανδαλισμούς.
Μετά και τα… νέα δεδομένα για την πορεία του έργου, αναμένεται να φανεί η περαιτέρω εξέλιξή του, καθώς και «οι καρποί» από την αναζήτηση των σχετικών οικοπέδων σε Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λαμία, Πάτρα, Λευκάδα, Κοζάνη, Μυτιλήνη, Ρόδο και Αττική.
Της Χριστίνας Μανδρώνη