Δημοτικά Υπνωτήρια Καλαμάτας: Πολύμηνη και παράνομη η κατάληψή τους από ζευγάρι σε γνώση των αρμοδίων

Δημοτικά Υπνωτήρια Καλαμάτας: Πολύμηνη και παράνομη η κατάληψή τους από ζευγάρι σε γνώση των αρμοδίων

Ενώ την ίδια ώρα άλλοι άνθρωποι εξακολουθούν να κοιμούνται σε παγκάκια της πόλης

Μπορεί το φθινόπωρο του 2021 ο Δήμος Καλαμάτας θεωρητικά να δρούσε ενισχύοντας το κοινωνικό προφίλ του εγκαινιάζοντας τα Δημοτικά Υπνωτήρια που θα φιλοξενούσαν αστέγους και άτομα που έχρηζαν περίθαλψης λόγω έκτακτων συνθηκών, ωστόσο το οξύμωρο είναι ότι μέχρι και σήμερα εξακολουθούν άτομα να διανυκτερεύουν σε παγκάκια ή διάφορες άλλες γωνίες της πόλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή εικόνα γυναίκας να κοιμάται σε παγκάκι πίσω από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ κατά διαστήματα έχουν παρατηρηθεί και άλλα άτομα να περνούν μέρες ή και εβδομάδες εκτός στέγης.

Κατάληψη Δημοτικών Υπνωτηρίων

Κι εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να αποτυπώσουν την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά την Πρόνοια στο Δήμο Καλαμάτας, αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Θ», τον τελευταίο χρόνο τα Δημοτικά Υπνωτήρια έχουν καταληφθεί από ζευγάρι, διαβιώντας στο χώρο παράνομα.

Την ίδια ώρα περίοικοι, μιλώντας στο «Θ», κάνουν λόγο για ένα ζευγάρι (ένας Έλληνας και η αλλοδαπή σύντροφός του) που εδώ και αρκετούς μήνες γίνεται αντιληπτό κατά την είσοδο ή έξοδό του από το χώρο των υπνωτηρίων. Οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για επανειλημμένες προσπάθειες παρέμβασης της Αστυνομίας κατά τις νυχτερινές ώρες, χωρίς όμως να μπορούν να αναφερθούν σε κάτι περαιτέρω.

Εν τω μεταξύ, να σημειωθεί ότι ο κανονισμός λειτουργίας των Δημοτικών Υπνωτηρίων από την έναρξη λειτουργίας τους, το Νοέμβριο του 2021, αναφέρεται σε μέγιστη δυνατότητα διανυκτέρευσης των ωφελουμένων του για επτά διαδοχικές ημέρες. 

Έλλειψη προσωπικού

Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική λειτουργία των Δημοτικών Υπνωτηρίων από την έναρξή τους μέχρι και σήμερα δεν περιορίζεται στην κατάληψή τους ή στην αδυναμία διανυκτέρευσης εκεί άλλων αστέγων, καθώς στερούνται και βασικού προσωπικού. Όπως αναφέρεται στον κανονισμό λειτουργίας τους, η εν λόγω δομή του Δήμου Καλαμάτας όφειλε να έχει μεριμνήσει για παροχή ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, καθαριστή και φύλακα, που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η εύλογη απορία, γιατί η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να διατηρεί τη συγκεκριμένη δομή υπό αυτές τις συνθήκες και δε διορθώνει τα κακώς κείμενα, προκειμένου να λειτουργεί όπως θα έπρεπε να συμβαίνει.

Της Χριστίνας Μανδρώνη