Τον απόλυτο τρόμο έζησαν πάνω από 100 μαθητές και μαθήτριες της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, όταν τη Δευτέρα το απόγευμα βρέθηκαν για περίπου μία ώρα εγκλωβισμένοι στον οδοντωτό σιδηρόδρομο πάνω σε μια τοξωτή γέφυρα λόγω βλάβης του τρένου.
Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό η εταιρεία Hellenic Train ήταν απόλυτα καθησυχαστική, αναφέροντας ότι η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος κοντά στη στάση Μέγα Σπήλαιο. «Χάρη στην άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση του προσωπικού της Hellenic Train η βλάβη αποκαταστάθηκε, η αμαξοστοιχία τέθηκε εκ νέου σε πλήρη λειτουργία στις 18.05 και επέστρεψε στα Καλάβρυτα, από όπου οι 130 επιβάτες θα μετακινηθούν στον τελικό τους προορισμό με λεωφορεία», κατέληγε η ανακοίνωση.
Η αδιανόητη, όμως, ιστορία των Τεμπών δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει «χαλαρά» όλη αυτή την περιπέτεια, με το διευθυντή του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που βίωσε το γεγονός, να ενημερώνει εγγράφως τους γονείς και να στέλνει επιστολή στον υπουργό Μεταφορών και τον πρωθυπουργό.
Στο συγκεκριμένο δρομολόγιο του Οδοντωτού επέβαιναν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του ΓΕΛ Μεσσήνης.
Με θέα τον… γκρεμό!
Οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους από τη Μεσσηνία είχαν ξεκινήσει για μια ημερήσια εκδρομή στα Καλάβρυτα. Περίπου στις 4.30 το απόγευμα και τα δύο σχολεία επιβιβάσθηκαν στην αμαξοστοιχία του Οδοντωτού, που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Καλάβρυτα – Διακοπτό.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο γυμνασιάρχης, το τρένο αποτελούνταν από τρία βαγόνια και από την αρχή του ταξιδιού στο τελευταίο βαγόνι μύριζε καμένο λάδι μηχανής.
Την ώρα που το τρένο διέσχιζε μία τοξωτή γέφυρα, κοντά στο Μέγα Σπήλαιο, ακινητοποιήθηκε ξαφνικά, τραντάζοντας όλους τους επιβάτες. Αρχικά, όλοι θεώρησαν ότι ο μηχανοδηγός σταμάτησε για να θαυμάσουν τη θέα και να βγάλουν φωτογραφίες, όμως η περιγραφή του γυμνασιάρχη που ακολουθεί στην επιστολή είναι συγκλονιστική: «Μέχρι που είδαμε το μηχανοδηγό έξω από το τρένο κάτι να κοιτάζει κάτω από αυτό. Στα συνεχή ερωτήματα προς το μηχανοδηγό και το βοηθό του καταλάβαμε πως και αυτοί δεν ήξεραν τι συμβαίνει και τι να κάνουν. Βρίσκονταν σε κατάσταση άγχους και σε απόγνωση… Είδαμε όλοι ότι έπαιρναν οδηγίες από το κινητό τηλέφωνο, το οποίο ήταν σε θέση ανοιχτής ακρόασης. Η καμπίνα του μηχανοδηγού χωρίζεται με τζάμι μέσα στο βαγόνι από το χώρο των επιβατών, οπότε μπορούσαμε να βλέπουμε όλες τις αντιδράσεις τους. Σίγουρα κανένας από εσάς δε θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση μας, των συνοδών εκπαιδευτικών, οι οποίοι “παίζαμε θέατρο”, καθώς βλέπαμε τα παιδιά το ένα μετά το άλλο να αρχίζουν να πανικοβάλλονται, να προσπαθούν να πάρουν τηλέφωνο τους γονείς τους ανεπιτυχώς, γιατί δεν είχαμε και σήμα στο κινητό μας. Μετανιώνω πραγματικά που δεν κάλεσα το 112».
Πρόβλημα με τα φρένα
Έπειτα από πενήντα λεπτά της ώρας το τρένο ξεκίνησε προς τα πίσω με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα, καθώς, όπως τους είπαν, υπήρχε πρόβλημα μηχανικό και πρόβλημα με τα φρένα.
Αφού περιγράφει όλη την υπόλοιπη ταλαιπωρία και αγωνία τους, ο γυμνασιάρχης επισημαίνει στην επιστολή του: «Σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα, γιατί ως συνειδητοποιημένος άνθρωπος θέλω να ακουστεί η αλήθεια… γιατί ως πατέρας, ως εκπαιδευτικός ανησυχώ πραγματικά για την ασφάλειά μας. Ανησυχώ αν σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025, αν αύριο, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, αν μεθαύριο… κάποια άλλα παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου με τους εκπαιδευτικούς τους επιλέξουν να χαρούν την ελληνική φύση ταξιδεύοντας εναλλακτικά με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο… Σας παρακαλώ, δε ζητώ τίποτα παραπάνω. Να νοιαστούμε όλοι λίγο παραπάνω για την ασφάλεια όλων».
Της Βίκυς Βετουλάκη