Καινοτόμες δράσεις στο 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς
Καινοτόμες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες έχουν ως στόχο την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά.
Φορέας υλοποίησης της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, του οποίου οι μαθητές διδάχθηκαν τα οφέλη των λαχανικών από τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό των Τμημάτων Γεωπονίας και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα.
Υποστηρικτής στην υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών στη ζωή των Καλαματιανών μαθητών είναι και ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, ο οποίος προωθεί τον εμπλουτισμό των σχολικών κυλικείων με υγιεινά διατροφικά σνακ, εντάσσοντας και τρόφιμα που βρίσκονται σε αφθονία στη μεσσηνιακή γη.
Από τη θεωρία στην πράξη
Πρώτος σταθμός των σχετικών δράσεων, που προέκυψε κατόπιν των συναντήσεων γύρω από τη συγκεκριμένη θεματική, αποτέλεσε η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον προαύλιο χώρο του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Εκεί οι μαθητές, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έμπρακτα την ανάπτυξη και τους τρόπους καλλιέργειας μιας σειράς λαχανικών.
Χθες, δε, με μαθητευόμενους του ΙΕΚ Δέλτα Καλαμάτας, αλλά και μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και του Δημοτικού Σχολείου Βέργας, συνεργάστηκαν για την προετοιμασία ελκυστικών γευμάτων με προϊόντα από το λαχανόκηπο του σχολείου.
Όσοι έδειξαν το παράδειγμα
Σχετικά η διευθύντρια του 10ου Πειραματικού Σχολείου, Δώρα Λαμπρίδη, σημείωσε ότι το παραπάνω εγχείρημα εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ανά την επικράτεια, ενώ στη δράση συμμετέχουν μαθητές των Β’, Δ’ και Ε’ τάξεων, καθώς και ο όμιλος «Παίζω, Χορεύω, Τραγουδώ και Μαγειρεύω… Παραδοσιακά» στο πλαίσιο των μαθημάτων «Μελέτη περιβάλλοντος» και «Φυσική». Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας και επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας που ενεπλάκη στη δράση, Τάσος Κώτσιρας, ανέφερε: «Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Πειραματικού Σχολείου, γιατί θεωρήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίσουν την αξία των λαχανικών, όχι μόνο ως διατροφή, αλλά και ως καλλιέργεια. Όταν ένα παιδί μαθαίνει από αυτή την ηλικία να καλλιεργεί, αυτό δίνει πολλά πλεονεκτήματα στη διαπαιδαγώγησή του: μαθαίνει να είναι πιο υπεύθυνο, μαθαίνει από τη φύση κ.ά.».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέων διατροφικών συνηθειών στα παιδιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φέτος βάλαμε τις βάσεις ώστε του χρόνου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα Μεσσηνιακό Master Chef για παιδιά: να δώσουμε το ερέθισμα που θα προσελκύσει τα παιδιά σε πιο υγιεινές συνήθειες. Είναι χρέος μας να διδάξουμε στα παιδιά καλύτερες διατροφικές συνήθειες».
Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αξιοποίηση των προϊόντων που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή, ο κ. Κολοβός υπογράμμισε: «Σε μια περιοχή με ποικιλία λαχανικών, καθώς και ντόπια αλιεία, δείχνουμε την τάση για αξιοποίηση αυτών των προϊόντων, η οποία ενέχει πολλαπλά οφέλη».
Της Χριστίνας Μανδρώνη