Ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Μεσσηνία γέμισαν από κόσμο τις προηγούμενες μέρες λόγω της αργίας της εθνικής εορτής. Η κίνηση στην Καλαμάτα ήταν μεγάλη, με τον αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά κάθε προσδοκία, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην τοπική αγορά να πάρει… οικονομική ανάσα.
Μάλιστα, οι καλές ημέρες για τον τουρισμό αναμένεται να συνεχιστούν, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, και την περίοδο του Πάσχα θα έρθει πολύς κόσμος. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας η πληρότητα των καταλυμάτων στη Μεσσηνία αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 90%.
Από την άλλη ήδη έχουν πάρει «φωτιά» οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς καταγράφεται αύξηση στις κρατήσεις τόσο από Ελλάδα όσο από εξωτερικό για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Λόγω του εορτασμού του Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς στις 20 Απριλίου, οι κρατήσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα των κρατήσεων της Μεγάλης Εβδομάδας του 2024.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της AirDNA: οι κρατήσεις για την εβδομάδα του Πάσχα αυξήθηκαν κατά 67% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, έναντι αύξησης 24% το 2024.
Η σύμπτωση του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για ταξίδια. Σε αντίθεση με το 2024, οπότε το Ορθόδοξο Πάσχα έπεφτε αργότερα (5 Μαΐου), φέτος η ζήτηση διαμορφώθηκε νωρίτερα, με τις κρατήσεις να ξεπερνούν ήδη τα επίπεδα του περυσινού Πάσχα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εμφανίζουν τα Ιωάννινα (+53%) και η Καλαμάτα (+50%), ενώ σημαντική άνοδο έχουν ο Βόλος (+38%), η Πάτρα (+37%) και το Ναύπλιο (+35%).
Ο Φεβρουάριος
Το Φεβρουάριο σημειώθηκε άνοδος 18% σε ετήσια βάση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρατήσεων για μελλοντικές διανυκτερεύσεις πανευρωπαϊκά, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στο top 5 των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών κρατών.
Στην κορυφή με ετήσια ανάπτυξη 28% βρέθηκε η Πολωνία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί στο 23% και την Τσεχία να συμπληρώνει την τριάδα στο 20%. Στην τέταρτη θέση ισοβάθμησαν Ελλάδα και Ισπανία με άνοδο 18%.
Στον αντίποδα, τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς σε επίπεδο προκρατήσεων κατέγραψαν η Δανία με άνοδο 2%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο συν 4%, η Σουηδία με αύξηση 9% και Ιταλία, Αυστρία με 10% η καθεμία.
Α.Π.