Οι Βρυξέλλες καλούν τους ευρωπαίους πολίτες να συγκεντρώσουν τρόφιμα για 72 ώρες

Οι Βρυξέλλες καλούν τους ευρωπαίους πολίτες να συγκεντρώσουν τρόφιμα για 72 ώρες

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» αναφέρει η Κομισιόν

Η ΕΕ επιθυμεί κάθε κράτος μέλος να φτιάξει ένα κιτ επιβίωσης 72 ωρών για τους πολίτες για την αντιμετώπιση μιας πιθανής μελλοντικής κρίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για την ετοιμότητα, η οποία ζητεί επίσης μεγαλύτερη αποθήκευση βασικών προμηθειών και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ πολιτών και στρατού.

Η στρατηγική που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει έναν κατάλογο 30 συγκεκριμένων δράσεων που, όπως λέει, πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους έναντι πιθανών μελλοντικών κρίσεων, όπως φυσικές καταστροφές και βιομηχανικά ατυχήματα έως επιθέσεις κακόβουλων φορέων στον κυβερνοχώρο ή στον στρατιωτικό τομέα.

“Στην ΕΕ πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, επειδή οι απειλές είναι διαφορετικές, πρέπει να σκεφτόμαστε ευρύτερα, επειδή και οι απειλές είναι μεγαλύτερες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χάτζα Λαχμπίμπ, Επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Η Ρωξάνα Μινζάτου, η Επίτροπος για την ετοιμότητα, μιλώντας μαζί της, πρόσθεσε ότι το μπλοκ “δεν ξεκινά από το μηδέν”.

“Η πανδημία COVID έδειξε ότι η προστιθέμενη αξία του να ενεργούμε από κοινού με αλληλεγγύη και συντονισμό, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, Αυτό είναι που μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, μας κάνει πιο δυνατούς”, είπε.

Ένας από τους βασικούς τομείς που εντοπίστηκαν είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητας του πληθυσμού, με την Επιτροπή να προτρέπει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες διαθέτουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που τους επιτρέπει να είναι αυτάρκεις για τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση που αποκοπούν από βασικές προμήθειες.

Αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές με διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Η Γαλλία, για παράδειγμα, ζητά ένα κιτ επιβίωσης για 72 ώρες που να περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, φάρμακα, φορητό ραδιόφωνο, φακό, εφεδρικές μπαταρίες, φορτιστές, μετρητά, αντίγραφα σημαντικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συνταγών, εφεδρικά κλειδιά, ζεστά ρούχα και βασικά εργαλεία, όπως μαχαίρια.

Το σχέδιο της Επιτροπής αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κατευθυντήριων γραμμών στα 27 κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι “όλοι, σε διαφορετικά επίπεδα, έχουν, για να το θέσω έτσι, ένα εγχειρίδιο για το τι πρέπει να κάνουν όταν ηχήσουν οι σειρήνες”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Το επίπεδο ετοιμότητας σε ολόκληρη την Ένωση, σε διαφορετικά κράτη μέλη είναι πολύ διαφορετικό. Η ετοιμότητα γίνεται σίγουρα αντιληπτή με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα κράτη μέλη”, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αυξημένα αποθέματα

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που εστιάζει η εν λόγω στρατηγική είναι η αύξηση των αποθεμάτων βασικού εξοπλισμού και προμηθειών, ιατρικών αντιμέτρων, όπως εμβόλια, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, κρίσιμων πρώτων υλών ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η βιομηχανική παραγωγή ή ο στρατηγικός εξοπλισμός, και ενεργειακού εξοπλισμού.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες προτάσεις για την ενίσχυση της αποθεματοποίησης κρίσιμων φαρμάκων και βασικών ορυκτών, αρμοδιότητα που ανήκει στα κράτη μέλη.

Η στρατηγική ετοιμότητας έχει ως στόχο “να τα συγκεντρώσει όλα αυτά και να προσδιορίσει πώς αλληλεπιδρούν τα αποθέματα, ποιες είναι οι κοινές εμπειρίες που μπορούν να διδαχθούν ο ένας από τον άλλον”, δήλωσε άλλος ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την ανάπτυξη περισσότερων αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ για την πολιτική προστασία, τα οποία θα προστεθούν στα υφιστάμενα αποθέματα από τον μηχανισμό RescEU. Αλλά “ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να είναι σε εθνικό επίπεδο, ορισμένα από αυτά είναι εικονικά, βασικά συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα, ορισμένα από αυτά είναι φυσικά”.

“Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε: ποια είναι η καλύτερη δυνατή διαμόρφωση για να διασφαλιστεί ο απώτερος στόχος της συνέχισης αυτών των ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών υπό όλες τις συνθήκες”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αντιμετώπιση των “τυφλών σημείων” στην αντιμετώπιση κρίσεων

Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών αρχών σε περίπτωση κρίσης χαρακτηρίζεται επίσης ως βασική προτεραιότητα. Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα θεσπίσει ένα πλαίσιο ετοιμότητας μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών δυνάμεων με σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες και ζήτησε τη διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων για τη δοκιμή των βέλτιστων πρακτικών.

“Έχουμε πολλά παραδείγματα, δυστυχώς, στην πραγματική ζωή, για το τι είδους απειλή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι (για)”, δήλωσε ένας από τους προαναφερθέντες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων πράξεων δολιοφθοράς, εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων.

Ο προσδιορισμός των ρόλων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε πράξεις δολιοφθοράς στη Βαλτική Θάλασσα.

“Τώρα αναλύουμε πώς αντιδρούμε και πού είναι τα τυφλά σημεία, πού θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πού θα μπορούσαμε να είμαστε πιο γρήγοροι, τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε”, πρόσθεσε.

Όλο αυτό το έργο θα υποστηριχθεί από έναν νέο κόμβο συντονισμού κρίσεων της ΕΕ και από μια αξιολόγηση κινδύνων και απειλών, η πρώτη από τις οποίες θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2026.

Ερωτηθείς γιατί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να συντάξει αυτό το έγγραφο, ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι πρόκειται για μια “πολύπλοκη” διαδικασία με “πολλές συνεισφορές από τα κράτη μέλη που τροφοδοτούνται” σε αυτό και άλλες τομεακές αναλύσεις που δημοσιεύονται σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

“Για να συγκεντρωθούν όλα αυτά, να αναλυθούν και να παραχθεί ένα έγγραφο που να είναι εύπεπτο και να παρέχει προστιθέμενη αξία, χρειάζεται λίγος χρόνος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε μερικές εβδομάδες, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραβλεφθεί κάτι (…) και να λείπουν κάποια κομμάτια ανάλυσης και πληροφοριών”, δήλωσαν.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή θα εκδίδει ad-hoc έγκαιρες προειδοποιήσεις και θα δημιουργήσει φέτος έναν πίνακα ελέγχου κρίσεων για να ενημερώνει τα κράτη μέλη σχετικά με τους επικείμενους κινδύνους και να συγκεντρώνει δεδομένα για την προετοιμασία.

Πηγή: euronews.gr